Minister Bussemaker brengt werkbezoek aan VIA ZUID

1 sep. 2016 13:23

Werkbezoek Bussemaker en Koopmans

De maand september begint meteen goed met een kennismaking en bezoek van de minister van cultuur aan VIA ZUID. Op donderdagochtend 1 september komt de minister vergezeld met de Limburgse cultuur-gedeputeerde Ger Koopmans een kijkje nemen in de keuken van VIA ZUID. Dan presenteren ook Jamie de Groot, Marie van Vollenhoven en Nina Willems zich. Zij zijn nieuwe makers binnen de makelaardij en de talenten-ontwikkeltrajecten van VIA ZUID.

Jamie de Groot werkt in residentie bij dansgezelschap Project Sally in Maastricht aan zijn nieuwe voorstelling Urban Castaway, een theatraal dansstuk dat je meeneemt in een verhaal over drie karakteristieke jongeren. Ze komen in de stad en proberen te overleven, zoals de huidige generatie dat doet. Op 1 september repeteert bij voor de gelegenheid aan zijn nieuwe voorstelling op locatie in de Royal in Heerlen.

Van multidiscipliniar theatermaakster Marie van Vollenhoven is tijdens de lunch een beeldcompilatie te zien, die een indruk geeft van haar beeldend en visueel interdisciplinair werk. Ze werkt samen met publiek, dansers, (jazz)musici, wetenschappers, filmers en beeldend kunstenaars. Ze wil - met VIA ZUID als makelaar en co-producent naast zich - haar werk ontwikkelen en zoveel mogelijk mensen meenemen in haar universum.

Nina Willems - die met ondersteuning van VIA ZUID sinds 2014 al enkele locatieproducties tot stand bracht - richtte in 2015 het dichterscollectief PANDA op met de jonge Heerlense stadsdichter Merlijn Huntjens. Poëzie wordt vaak geassocieerd met “moeilijke” teksten, gebracht in kleine zaaltjes voor een wat elitair publiek. Dat vinden Nina en Merlijn zonde. En ook helemaal niet nodig. Want poëzie is net zo jong, wild,snel en onverwacht als je het zelf maakt. Zij trakteren op 1 september op een snippertje guerrilla poetry. Nina voelt de noodzaak om vanuit haar roots in Heerlen/Parkstad 'te maken', ze zoekt ook naar nieuwe verbindingen met het publiek, wil hen meenemen als co-creator.