Première Nick Steur - SPRING festival Utrecht

12 mei 2016 12:36

Première Nick Steur - SPRING Festival

#

A PIECE OF 2 - balancing human sized rocks

Staal, stenen, mens- en zwaartekracht. Tijdens SPRING Festival Utrecht van 19 - 28 mei 2016 is de Nederlandse première van Nick Steur’s nieuwe performance installatie 'A piece of 2 - balancing human sized rocks'. Nick Steur zoekt naar de ambachtelijke en artistieke beheersing van natuurkrachten op grote schaal.

Performance-kunstenaar Nick Steur balanceert stenen in opperste concentratie en met ongelofelijke precisie. Daarmee was hij onder meer te zien in het programma Zomergasten. Tijdens SPRING trotseert Nick Steur opnieuw de zwaartekracht. Met minder stenen dan voorheen, maar wél een heel stuk groter.

A piece of 2 - balancing human sized rocks is een nieuwe, niet aflatende zoektocht naar een tijdelijk evenwicht op grote schaal en zoekt het eeuwige spanningsveld tussen mens en natuurkrachten op.

Na zijn eerdere succesvolle voorstellingen, als ‘FREEZE!’ en ‘A piece of time – moving pendulums & synchronizing metronomes’ ("onbetwist intrigerend!" Theaterkrant ****), komt Nick Steur met een nieuwe installatie in de serie ‘A piece of ...’ waarin de stalen piramide, met exact dezelfde verhoudingen als de grote piramide van Gizeh, een constante blijft. In de beperkte ruimte van deze piramide maakt Nick Steur de natuurlijke krachten ‘zintuiglijk - tastbaar’ door twee mensgrote rotsblokken met uiterste precisie in balans tot elkaar te brengen. Dit gebeurt in een 7 uur durende doorlopende performance.

Nick Steur's performances zijn een lust voor de zintuigen. Vaak is het genieten met ingehouden adem.

De performances zijn zo geconcentreerd dat ze aanzetten tot introspectie. Het zoeken naar opperste controle, de flow, waarin alles perfect en magisch is. Hierdoor ontstaat een uitzonderlijke collectieve tijdservaring die ons allemaal optilt. Betoverend in zijn eenvoud.

Nick Steur wordt door David Van Reybrouck (Zomergasten, 2014) terecht omschreven als één van de meest interessante “theatermakers" in Nederland.

Te zien:

NL première: SPRING Utrecht / De Neude / 19 - 28 mei

BE première: Theater Aan Zee Oostende / Zeedijk / 28 juli - 1 augustus

Theater op de Markt / Hasselt / 11 - 14 augustus

Meer info over Nick Steur en zijn werk

___________________________________________________________