15 sept OVER GRENZEN, theatraal concert van Robin Coops. AINSI Maastricht

#

OVER GRENZEN | Robin Coops

Festival Musica Sacra |15 september 17.00 uur | AINSI Maastricht

Over Grenzen is een bijzonder theatraal concert waarin regisseur en componist Robin Coops het verhaal vertelt van Emil Rixen, de man die in zijn leven 5 keer van nationaliteit wisselde zonder ooit te verhuizen. Hij woonde in Neutraal-Moresnet: een vergeten ministaatje van 3,5 km groot dat een eeuw lang tussen Nederland, Duitsland en België lag. Het ontstond in 1816, en in de jaren erna werd het om de haverklap ingelijfd bij een van de buurlanden. Emil veranderde daardoor niet alleen van paspoort: zijn leven werd erdoor getekend.

VIA ZUID- makers Robin Coops (regie en compositie) en Nina Willems (actrice) maakten, vrij naar het boek 'Zink' van David van Reybrouck, in opdracht van Stichting Maastrichtse componisten deze voorstelling over de impact van grenzen op een mensenleven.

Voor het muzikale programma van Over Grenzen is een aantal composities gekozen voor saxofoonkwartet gespeeld door het A’Meuse Saxophone Quartet. Die composities onderzoeken grenzen, muzikale grenzen tussen stijlen en genres, grenzen van tijd- en ruimtebeleving. Laura Wallrafen eveneens betrokken bij VIA ZUID zorgde voor de scenografie en kostuumontwerp.

Over Grenzen is gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht en is een coproductie van Limburgs talentmakelaar VIA ZUID en Stichting Maastrichtse Componisten.

Fons de Jong, programmeur Theater aan het Vrijthof en AINSI over de voorstelling: "De muzikale, choreografische en theatrale lagen van de voorstelling werken bedachtzaam maar onafwendbaar op elkaar in. Zo ontstaat een prachtig, en krachtig kleurenspectrum.

Na de voorstelling bleef een melancholisch gevoel mij de baas. Iets wat ik alleen maar kon verbinden met de compassie die ik voelde voor de hoofdpersoon: een mens boven wiens hoofd politieke en economische belangen worden uitgevochten."


Voor meer informatie en tickets van OVER GRENZEN www.musicasacra.nl

Agenda overig

Op dit moment zijn er geen agendaitems.