4 dec t/m 3 feb MIA | Limburgs Museum Venlo

#

Mia is verhuisd, ze moest wel.

Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Hoogleraar Taal-cultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Jolien sprak voor dit onderzoek met de bewoners van zorgcentrum Lenculenhof van Envida in Maastricht. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden?

Stichting Laudio heeft een speciale kamer ingericht om dat eens te komen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Limburgse klankkast. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’.

Lubert Priems

Mia is de artistieke en journalistieke interpretatie van het wetenschappelijk onderzoek van sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga (Meertens Instituut) en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips (Universiteit Maastricht). Zij onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Documentairemaker Lubert Priems volgde Jolien en Leonie tijdens dit onderzoek in het Maastrichts zorgcentrum Lenculenhof van Envida.

PODCAST

Ben je nieuwsgierig naar het onderzoek en de conclusies? Luister hier de podcast van Mia. Of via Soundcloud >>


MIA

4 DECEMBER 2018 t/m 3 FEBRUARI 2019 in het LIMBURG MUSEUM Venlo, Keulsepoort 5,

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00uur; bij entreegeld van het museum is Mia inbegrepen

Agenda overig

Op dit moment zijn er geen agendaitems.