In het Zuiden ligt alles anders | 20 augustus - 17 september

#

In het Zuiden ligt alles anders


Familievoorstelling in mobiele theatertruck waarin we 150 jaar Limburg vieren.

10+ en gratis toegang.

Limburg bestaat 150 jaar en dat vieren we met de rondreizende interactieve familievoorstelling In het Zuiden ligt alles anders’ . Talentvolle jonge kunstenaars van Het Laagland en VIA ZUID trekken met een performance op locatie, in een theatertruck naar Limburgse zomerfestivals, van noord tot zuid.

‘In het Zuiden ligt alles anders’ is informatief en gewoon leuk theater, verrassend en verrijkend, gratis toegankelijk voor tienplussers, hun ouders, toeristen en passanten, iedereen dus. En, geloof ons, geen saaie geschiedenisles, maar het gaat om jou en om het NU: welk puzzelstukje van Limburg past bij jou en welke Limburger schuilt er na 150 jaar in jou persoonlijk?

De podiumkunstenaars - met Limburgse roots - betrekken iedereen vanaf de tienerleeftijd bij deze performance. Verhalen rond het ontstaan van Limburg gaan plots bruisen in de intieme mobiele theatertruck. Op straat en buiten de truck, krijgt iedereen de kans zijn of haar eigen Limburgerschap onder de loep te nemen: bestaat de Limburger eigenlijk wel? Schuilt er iets Limburgs in het diepst van je ziel? En hoe dan?

'het is niet zo alsof er een groot gat lag

en toen ineens, poef!, Limburg

zo is het niet gegaan'


Puzzelstukjes

Verleden, heden en toekomst passeren de revue in dit tweeluik. Theatermakers Nina Willems (Heerlen, 1986) en Mayke Roels (Roermond, 1990) hebben de boeiende ontstaansgeschiedenis van de provincie Limburg in twee unieke interactieve performances gegoten.

Het gebied dat in de Grondwet van 1815 voor het eerst als provincie Limburg werd aangeduid, was daarvoor verdeeld in een groot aantal kleine gebiedjes. Wat wij nu Limburg noemen, was ooit een grote hoeveelheid kleine, bij elkaar geveegde puzzelstukjes. Limburg kenmerkt zich dus misschien eerder door zijn diversiteit dan door zijn eenheid. Het is die omgrensde diversiteit die Mayke en Nina in deze locatievoorstelling willen benadrukken maar vooral vieren. Ze brengen een ode aan de diversiteit en buigzaamheid, omdat volgens hen daar nou net de kracht van Limburg schuilt.

Made in Limburg

'In het Zuiden ligt alles anders' is gemaakt en geschreven door een nieuwe lichting theatermakers gevestigd in Limburg: Nina Willems, Mayke Roels, Merlijn Huntjens en toneelschrijfster Annet Bremen. Het is een samenwerking van Het Laagland in coproductie met VIA ZUID, gemaakt in opdracht van de Provincie Limburg ter gelegenheid van de viering van 150 jaar Limburg. Het Laagland is dé jeugdtheatervoorziening van Limburg, die kinderen serieus neemt, jongeren prikkelt en volwassen ontroert. VIA ZUID is talentmakelaar en netwerkorganisatie vanuit Limburg voor talentontwikkeling in de podiumkunsten.

Credits

Concept, spel en regie: Nina Willems & Mayke Roels | regie-advies: Jip Vuik| eindregie: Inèz Derksen |tekst: Annet Bremen | enquête: Merlijn Huntjens | decor en techniek: Thierry Wilders | productie: Wouter Ramakers. Productie: Het Laagland in coproductie met VIA ZUID. Mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg en Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg

Waar

Laat je meevoeren, kom naar een van de Limburgse zomerfestivals en doe mee, ‘ontdek’ de Limburger in jezelf, in en rond de theatertruck van Het Laagland en VIA ZUID. De rondreizende en gratis toegankelijke voorstelling is te zien op

Zondag 20 augustus

PREMIÈRE Cultura Nova in Heerlen, première 13.30, 15.30 en 16.30 uur | www.culturanova.nl

Zaterdag 26 augustus

LIMBURGFESTIVAL in Roermond | 13.30, 15.00 en 16.30 uur www.limburgfestival.nl

Zondag 27 augustus

Schijt aan de grens in Venray |13.00 - 14.30 en 16.00 uur www.schijtaandegrens.nl

Zaterdag 2 september

Limburgs Museum in Venlo | 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur www.limburgsmuseum.nl

Zaterdag 9 september,

Op de bank in Sittard | 13.00, 14.30 en 16.00 www.dedomijnen.nl

Zondag 10 september

Parcours in Maastricht | 12.00 - 19.00 uur www.hetparcours.nl

Zondag 17 september 13.30, 14.30 en 15.30 uur

Cultureel Lint in Weert www.cultureellint.nl

Agenda overig

Op dit moment zijn er geen agendaitems.