#

Lubert Priems

Aufrecht gehen: vallen, opstaan, doorgaan.

Verhalen van toen, over nu.

De grasvlakte spreidt zich uit tot de horizon. Zover je kan kijken zie je grijze kruisen. Tussen de graven spelen kinderen op een hinkelpad en iets verderop klinkt vioolmuziek. Je loopt verder, volgt de gids, en hoort via je koptelefoon marcherende soldaten en een ode van een moeder aan haar kind.

Aufrecht gehen is een Nederlandstalige theatrale audiotour op een unieke locatie in Noord-Limburg. Langs 32.000 betonnen kruisen op de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland hoor je een verhaal over toen, over nu. Ontdek de waargebeurde verhalen waarin iedereen een stem krijgt.

"Dit is niet alleen een Duitse soldaat. Dit is ook een IS-strijder, een militair uit Afghanistan en uit Vietnam".

Publieksreactie Aufrecht gehen

Deze luistervoorstelling zoekt alle denkbare grenzen op in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Juist hier. Juist nú. Aufrecht gehen is met grote waardering ontvangen in binnen- en buitenland.

Alleen in mei 2016, slechts tien voorstellingen, is deze vernieuwde voorstelling te beleven! Voel jij je veilig genoeg om over de grens van je land, je huis, je huid te reiken? Zie jij ook lichtpuntjes?

Aufrecht gehen komt tot stand door een uitzonderlijk samenstelling van jonge talentvolle theater- en documentairemakers, met afwisselend top-muzikanten Emil Szarkowicz en Rik Cornelissen.

Meer informatie & beeldmateriaal: aufrechtgehen

OVER GRENZEN

Ook op de Duitse militaire begraafplaats in het Belgische Lommel is de Vlaamse luistervoorstelling Over grenzen te bewonderen.

#

Over grenzen is een luistervoorstelling op de Duitse militaire begraafplaats van West-Europa in Lommel. Een voorstelling voor je oren, waarin iedereen een stem krijgt. De mensen van toen én de mensen van nu, zoals jij en ik. Welke grens bepaalt of je held, dader of slachtoffer bent? Over grenzen vertelt de verhalen waar je nog nooit oren naar had en zoekt alle denkbare grenzen op in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Juist hier.

Juist nú. Over grenzen komt tot stand door een uitzonderlijke samenstelling tussen journalistiek, theater, muziek i.s.m. bewoners uit de regio en de jonge sterspelers van de Kunstacademie Noord-Limburg.

Meer informatie & beeldmateriaal:

Over grenzen


Naam

Lubert Priems

Jaar

2016

Samenwerking

Stichting Laudio, Stichting Dedicon, LSBS, KSBS, Rabobank, Kunstencentrum Noord-Limburg (BE), educatiefcentrum Huis over grenzen (BE), vredeseducatiecentrum JOC, diverse basisscholen en co-productie VIA ZUID.

Presentaties

Aufrecht gehen | Over grenzen (NL)

Aufrecht gehen (BE)

Aufrecht gehen (D)

Aufrecht gehen lees- en luisterboek


Data en locaties 2016


Ysselsteyn, Duitse militaire begraafplaats & vredeseducatiecentrum JOC

Aufrecht gehen

1 mei 14.00u 3 mei 19.00u | 4mei 14.00 & 18.00u | 5 mei 19.00u | 8 mei 10.00u & 14.00u | 16 mei 14.00u


Lommel (België) | Over grenzen

Duitse militaire begraafplaats van West-Europa

10 juni t/m 2 juli, tien voorstellingen


Reprise

Vrijdag 11- november 13.30 uur, herdenking Wapenstilstanddag 13:30u Zaterdag 12 november 13:30 uur


RESERVEREN

Meer informatie en reserveren

Kosten €10,00 p.p./ Reserveren is verplicht


Mindervalide bezoekers graag voor reservering informeren naar de mogelijkheden. Wilt u een voorstelling alleen voor uw gezelschap?

Mail naar: info@stichtinglaudio.nl.

Stichting Laudio is een sociaal en artistiek platform voor culturele talenten uit Zuid-Nederland en Euregio die zich bezig houden met culturele en/of journalistieke audioproducties. Belangrijk is de sociale verbinding, het participerend element en de artistieke meerwaarde. Stichting Laudio heeft geen winstoogmerk en onderschrijft de Governance Code Cultuur.


Meer info

www.aufrechtgehen.eu en www.lubert.nl


#

Lubert Priems

Lubert Priems is journalist voor o.a. de regionale omroep L1 en instanties zoals Huis voor de Kunsten en Monumentenwacht Limburg. De kracht van audio weet hij optimaal te benutten.

Daardoor spreekt hij zijn publiek, of dat nu theaterpubliek is of een radioluisteraar, aan op hun verbeeldingskracht en beeldvorming over een onderwerp. Steeds is het zijn streven om zijn publiek aan het denken te zetten door een ontmoeting met een persoon die niet snel in iemands dagelijkse leven zal komen. Hij legt via een radioreportage of presentatie een knoop tussen spreker en luisteraar. Luberts interesse is evident, maar in het bijzonder bij sociaal maatschappelijke en persoonlijke verhalen ligt zijn hart en kracht.

“Mensen zijn waanzinnig interessant. Hun wensen waar ze voor vechten, dromen die niet uitgekomen zijn en dat waar ze van houden. Die verhalen wil ik hen zelf laten vertellen. Ik leg graag dat knoopje tussen de verteller en de luisteraar”

Priems is initiatiefnemer van diverse gewaardeerde locatievoorstellingen waarbij hij de grenzen onderzoekt tussen het journalistieke en het artistieke, tussen audio, beeld en het verteltheater op locatie. Hij stelt daarvoor een groep professionals samen met een grote verscheidenheid aan vorm en inhoudelijke gelaagdheid ten behoeve van de productie en talentontwikkeling.

Een voorbeeld hiervan is de Nederlandstalige geluidsvoorstelling Aufrecht gehen dat uiterst positief ontvangen is door publiek en in media. Naast een Nederlandse komen er ook Vlaamse én Duitse versies, speciale schoolvoorstellingen plus een lees- en luisterboek. Het artistiek team mag hierbij rekenen op ruim zeventig vrijwilligers (afkomstig uit gehele provincie en euregio) en zoekt hiervoor de samenwerking op met educatie.

In 2015 ontving Lubert Priems voor het radioprogramma ‘Van horen zeggen’ de NL-Award, een landelijke prijs voor het beste radioprogramma van alle regionale omroepen van het afgelopen seizoen.

meer info