#

Mario Leko

#

Here she lies, sir

Ophelia, Lady Macbeth en Thaisa, drie vrouwelijke karakters uit drie van Shakespeare's werken komen samen onder één dak in de performance van Mario Leko. De drie vertonen overeenkomsten oa vanwege hun sterfscènes, maar proberen ook uniek te zijn en hun eigen ervaringen te personaliseren. Hiermee herscheppen ze hun positie, en creëren een nieuwe ruimte voor persoonlijke en potentiele vrijheid.

De performance ‘Here she lies, sir’ stelt dezelfde vraag aan zowel de artiesten als het publiek: Hoeveel van wat wij vrouwelijkheid noemen is door beeldvorming ontstaan?

Beeldmateriaal: Mario Leko

Naam

Mario Leko

Jaar

2018

Samenwerking

Toneelacademie Maastricht, coproductie FASHIONCLASH en VIA ZUID

HERE SHE LIES, SIR

Data

2018

23 sept C-TAKT Festival Genk

28 mei tot 10 juni, In residentie bij wpZimmer in Antwerpen


2017

29 juni FASHIONCLASH Maastricht

26 aug Limburg Festival Roermond

17 sep C-Mine Genk

Meer info

Video

website

Instagram

Mario Leko:

'It is my first contact with VIA ZUID and so far, I see it as a solid platform for my artistic practice and a promising step forward for my future development. For makers this kind of support is more than needed and I feel treasured.'

Leeg afbeeldingsblok

#

Mario Leko

Na een beeldende kunstopleiding volgde Mario Leko (1982, Split, Kroatië) moderichting aan de faculteit textieltechnologie in Zagreb. Tegelijkertijd ging hij als assistent kostuumontwerper aan de slag in het theater, ballet en opera. Vanaf 2006 werkte hij in Kroatië als autonoom ontwerper van kostuums en scenografieën in de podiumkunsten. In 2014 behaalde hij de bachelor film en video aan de kunstacademie in Split. Video en nog meer fotografie zijn van grote invloed en erg toonaangevend in zijn artistiek aanpak. Zijn werk was te zien in solo en groepsexposities in Kroatië, Frankrijk, België, Israël en Bulgarije. Na een Erasmus-semester in Gent in 2014 besloot Mario om in België te blijven, op zoek naar nieuwe invalshoeken voor zijn werk in het theater, fotografie en video. Voor deze crossover benadering en multimediale aanpak volgt hij een masterprogramma aan de Toneelacademie in Maastricht en ontwikkelt momenteel zijn eerste autonome productie. Mario Leko woont in in Gent.