#

Merel Smitt

Productie(s)

De Boer

Voor Festival Karavaan 2015 maakte Merel een theatrale installatie over de binnenwereld van De Boer. In de installatie beweeg je je door het privé domein van een boer met als doel het publiek door de ogen van de boer te laten kijken, het verhaal te vertellen zoals hij het ervaart. Ze voert gesprekken met de boeren en boerinnen om zo tot haar materiaal te komen.


Solitude

Solitude gaat over de keuze om alleen te willen zijn en hoe dit in de ogen van de maatschappij als onaanvaardbaar wordt gezien. We hebben de neiging om in te grijpen en ons te bemoeien als iemand anders handelt dan wat wij als normaal definiëren. Voor Solitude richtte Merel de fictieve instelling ‘Hulp voor Solitairen’ op. Deze instelling plaatst mensen, die ervoor kiezen om alleen te zijn, uit huis. Ze worden vervolgens in de publieke ruimte gezet waar ze opnieuw moeten leren hun dagbesteding samen met anderen te doen in plaats van alleen. In samenwerking met Over ’t IJ Festival, in het zeecontainerprogramma.

Over VIA ZUID

Merel: ‘Door mijn samenwerking met VIA ZUID krijg ik de kans om een talentontwikkelingstraject aan te gaan, waarin ik de tijd en ruimte krijg mij als nieuwe maker te ontwikkelen op zowel zakelijk als artistiek vlak. Zij begeleiden makers om een zelfstandige positie in het werkveld in te nemen door het initiatief bij de maker te laten en zelf op te treden als koppelaar.’

Naam

Merel Smitt

Jaar

2015

Filmportret

Merel Smitt, januari 2016

Presentatie(s)

De Boer

28-31 | 05 | 2015 - Festival Karavaan, Haarlemmermeer

Solitude

2-12 | 07 | 2015 - Over ’t IJ Festival, NDSM-werf, Amsterdam
22 | 09 | 2015 - Cultureel Lint, Weert

23 | 11 | 2015 - Time Window Festival

24 | 11 | 2015 - Time Window Festival

Meer info

www.merelsmitt.nl www.hulpvoorsolitairen.nl

#
#

Over Merel

Merel Smitt (1987) studeerde in 2014 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze maakt locatietheater en onderzoekt hoe de mens zich beweegt in de huidige maatschappij.
Ze opent afgesloten werelden die we niet begrijpen of waar we aan voorbij lopen en in haar werk maakt ze het publiek hier onderdeel van. Ze laat de toeschouwer door de ogen van de ander kijken en wordt zo geconfronteerd met zijn eigen vooroordeel.

Merel Smitt heeft inmiddels een aantal locatievoorstellingen op haar naam staan. Zo maakte ze op de Toneelacademie een locatievoorstelling met en over kloosterzusters en was een van haar afstudeerwerken de voorstelling TIM op de voormalige vliegbasis van Soesterberg,

Na haar afstuderen ontwikkelde ze i.s.m. Festival Karavaan een pilot voor een voorstelling over boeren en maakte ze voor het Over ’t IJ festival de voorstelling Solitude.

Voor 2016 is ze toegelaten tot het ontwikkelingstraject van Atelier Oerol/Over ’t IJ Festival en gaat ze in een verdere samenwerking met VIA ZUID haar installatie De Boer verder uit bouwen in Limburg.