#

Nick Steur

A piece of 2 - balancing human sized rocks

Staal, stenen, mens- en zwaartekracht. In 'A piece of 2 - balancing human sized rocks' neemt performance kunstenaar Nick Steur zijn publiek mee om het vanzelfsprekende en onopgemerkte met nieuwe ogen te bekijken in een zoektocht naar evenwicht op grote schaal.

Na zijn eerdere voorstellingen 'Titled', 'TRIP', 'SPLIT', 'Borderline', 'FREEZE!' en na het succes van 'A piece of time - moving pendulums & synchronizing metronomes' komt Nick Steur met een nieuwe installatie in de serie 'A piece of …' waarin de stalen piramide een constante blijft.

In de beperkte ruimte van deze piramide maakt Nick Steur de natuurlijke krachten tastbaar door twee mensgrote rotsblokken met uiterste precisie in balans tot elkaar te brengen. Een niet aflatende zoektocht naar tijdelijk evenwicht dat steeds opnieuw beklonken moet worden door in contact te treden met de werkelijkheid die ons omringt.

Duur voorstelling: 8 uur | doorlopende performance


FACTS:

1 piramide

800 kilo staal

33 bouten

1 handtakel

urenlang

4.000 kilo vulkanische steen

1 zwarte overall

opperste concentratie

9.81 m/s2


QUOTES UIT DE MEDIA:
"onbetwist intrigerend!" Marcelle Schots, Theaterkrant **** (over 'A piece of time - moving pendulums & synchronizing metronomes')

"uitzonderlijk collectieve tijdservaring, die van tikjes en golfjes verstilde muziek maakt en ons allemaal optilt." Annette Embrechts, de Volkskrant **** (over 'A piece of time - moving pendulums & synchronizing metronomes')

"Dit is Rothko voor mij. Zo troostrijk. Zo mooi. Zo uitgepuurd." David Van Reybrouck (over Nick Steur tijdens het televisieprogramma Zomergasten (2014) van de VPRO)

"Hij begrijpt iets dat velen rond hem niet meer kunnen zien. Hij inspireert, legt met twee handen uit waar deze wereld om draait, nood aan heeft. FREEZE! herdefinieert de begrippen: evenwicht, geduld, gevoel, esthetiek, stilte, verbondenheid, harmonie." Stijn Dierckx, De Morgen (over de voorstelling 'FREEZE!')CREDITS

Concept en uitvoering: Nick Steur
Producent: SoAP
Zakelijk leiding: Benoît Vanraes
Productieleiding: Jessica Ridderhof
Techniek en realisatie: Marc van Vliet en Nick Steur
Communicatie: Laura Adams
Grafisch ontwerp: Studio Noto
Campagnebeeld: Studio Noto, Nick Steur, Nika Dings


Over VIA ZUID

Nick: ‘Mede dankzij VIA ZUID kon ik een werkplaats inrichten, en kreeg ik daarmee de ruimte om op langere termijn te gaan werken en denken. De nieuwe productie werd overigens ook financieel ondersteund, en was een goede backup om ook bij andere subsidiënten aan te kunnen kloppen.’


Naam

Nick Steur

Jaar

2016

Samenwerking

In samenwerking met Van Eyck Academie, workspacebrussels, TAKT/ Dommelhof, VIA ZUID , Fonds Podiumkunsten.


Speeldata

NL Premiere tijdens SPRING Festival Utrecht 2016. Locatie: De Neude.

Duur voorstelling: 8 uur | doorlopende performance

  • 19 mei t/m 28 mei 14.00 (behalve 23 mei)

Tickets Spring Festival

  • 28 juli - 6 augustus
    TAZ#2016. Theater aan Zee - Oostende
  • 11 - 14 augustus
    Theater op de Markt - Hasselt


Meer info

www.nicksteur.com

Boekingen

SoAP produceert nieuwe en oorspronkelijke ervaringskunst met hoge kwaliteit van de autonome maker.

www.soap-it.eu

#

Nick Steur

Nick Steur (1982) is afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht (2011). Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en theater. Elke performance is een unieke gebeurtenis door het samenspel van performer, publiek en de elementen. Zijn voorstelling FREEZE! waarin hij op onnavolgbare wijze stenen balanceert is wereldwijd een succes.

Sinds 2011 heeft Nick verschillende solovoorstellingen gecreëerd, waaronder FREEZE!, TRIP en SPLIT. Als onderdeel van het locatieproject Borderline in samenwerking met de Warande maakte hij 3km white rope, een performance rondom een verlaten baksteenfabriek in de buurt van Turnhout.

Nick Steur won verschillende prijzen, o.a. op het Fringe Festival in Edinburgh, het ITs festival in Amsterdam, en de KBC-Jongtheaterprijs op Theater Aan Zee in Oostende.

Sinds 2013 werken Nick en SoAP samen aan succesvolle projecten. Zijn voorstelling 'A piece of time - moving pendulums & synchronizing metronomes', (2015) een serie performances met de stalen piramide als constante, kreeg twee keer vier sterren (Theaterkrant.nl en de Volkskrant) en werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs.

De Jury van het Vlaamse Theaterfestival selecteerde de voorstelling tevens als 1 van de 5 voorstellingen van nieuwe talent binnen het programma Circuit X. 'A piece of time - moving pendulums & synchronizing metronomes' was hierdoor te zien tijdens het Theaterfestival 2015 en tourt in 2015-2016 door binnen- en buitenland.