#

Nienke Nasserian Nillesen

#

Foto: Nathan Spunda

MZUNGU

In haar debuutvoorstelling MASAI vertelt de Tanzaniaans-Nederlandse zangeres Nienke Nasserian het bijzondere verhaal van haar Masai-familie. In MZUNGU kijkt ze door de ogen van Ngataiti Saitoti – een van haar 34 Tanzaniaanse broers en zussen. Zijn bezoek aan Nederland doet Nienke haar thuisland in een compleet nieuw licht zien. Een voorstelling over het leven tussen twee werelden, over de blik van de ander, over cultuurverschillen, loyaliteit en familiebanden.

MZUNGU wisselt storytelling af met klassieke liederen, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door de Spaans-Japanse componiste Neus Kaori Fornós Ohnuma. In haar composities, gebaseerd op traditionele Masai blessings, combineert zij klassieke vocaliteit met Afrikaanse ritmes en harmonieën.

Credits

Tekst, spel en zang: Nienke Nasserian
Compositie: Neus Kaori Fornós Ohnuma
Regie: Jappe Groenendijk
Spelbegeleiding: Naomi van der Linden


Naam

Nienke Nasserian Nillesen

Jaar

2018

MZUNGU


Samenwerking

Coproductie Operadagen Rotterdam & VIA ZUID

Mede mogelijk gemaakt door Brandcultuurfonds


MZUNGU

21 mei première Operadagen Rotterdam meer info en tickets

25 mei Klasse Theater Tilburg

10-11 aug Limburg Festival

19 oktober Theater de Maaspoort Venlo

meer data volgen


MASAI

6 mei 19.30 uur Munttheater Weert

11, 13, 18, 19 mei Operadagen Rotterdam

18 mei preview operadagen Rotterdam

2 juni Vondelfestival Amsterdam


Meer info

Meer over Nienke

#

Nienke Nasserian Nillesen

Nienke Nasserian Nillesen rondde in 2018 haar Master of Music af aan Fontys Hogeschool van de Kunsten Tilburg, Muziektheater Klassiek.

Naast klassieke zangles volgt Nienke drama en danslessen. Haar doel is uiteindelijk om in opera’s te kunnen spelen. Ze volgde zangles bij Harry Ruijl en intensieve masterclasses bij Maëstro Carmelo Corrado Caruso op Scilië. Sinds twee jaar krijgt ze ook ook les van sopraan, Janice Dixon.

Haar eindexamenvoorstelling ‘Masai’ maakte ze samen met regisseuse Naomi van der Linden. Een stuk over de band met haar vader, stamhoofd van de Masai, en haar gróte familie. Persoonlijke verhalen afgewisseld met klassieke aria’s en Afrikaanse liederen. Een voorstelling over familie, gemis en cultuurverschil, met muziek als verbindende factor.

Nienke vindt het heel interessant om van verschillende docenten les te krijgen zo ook naast eerder genoemde van Edward Hoepelman, Miranda van Kralingen en Peter Nilsson. Om steeds nieuwe impulsen te krijgen en stappen te zetten in haar ontwikkeling.

In mei 2016 speelde Nienke in de stadsopera ‘Onderweg’ van Ongekend Bijzonder, op de Culturele zondag in Utrecht. Een opera over vluchtelingen waarin ze de hoofdrol 'Zij' vertolkte. De muziek was van Bob Zimmerman, en werd gedirigeerd door Jurriaan Grootes. Stadsdichters Ruben van Gogh en Baban Kirkuki schreven het libretto van 'Onderweg' op basis van de interviews van vluchtelingen.

In november 2016 speelde ze 'Treemonisha' in de gelijknamige opera van Scott Joplin, met het WOKMuziektheater onder leiding van Joop Dieteren en geregisseerd door John van Cauteren.

In april 2018 neemt ze deel aan Talent Lab een interdisciplinair talentontwikkelingsproject van VIA ZUID en Toneelgroep Maastricht

In mei 2018 gaat de voorstelling Mzungu in première tijdens de Operadagen in Rotterdam. Mzungu vormt een tweeluik met de voorstelling Masai.