#

PLAT & GUERILLA POETRY

Plat

Voor de performance “PLAT”, die in première ging tijdens de Nederlandse Boekenweek, duiken Nina en Merlijn in de rijkdom van de dialecten in het Limburgs taalgebied en mixen die tot nieuwe poëzie. Daarnaast onderzoeken ze hoe inwoners van Limburg met hun dialect hun identiteit definiëren. Waar begrenst de taal en waar overstijgt ze die grenzen?”


Guerilla Poetry

Poëzie wordt vaak geassocieerd met “moeilijke” teksten, gebracht in kleine zaaltjes voor een wat elitair publiek. Dat vinden Nina en Merlijn zonde. En ook helemaal niet nodig. Want poëzie is net zo jong, wild, snel en onverwacht als je het zelf maakt. Voor Guerilla Poetry gooien ze dus het roer om.

Een week lang slaan ze hun kamp op op bij de Nieuwe Nor, tijdens Festival Cultura Nova. Elke dag schrijft Merlijn nieuwe teksten, gebaseerd op dingen die hij in de stad ziet, of op het nieuws, of die hij uit gesprekken opvangt. Nina maakt er theatrale beelden bij, gaat tijdelijke samenwerkingen aan met kunstenaars of muzikanten die in de Nieuwe Nor optreden of zoekt naar onverwachte manieren om de tekst ten gehore te brengen. Elke avond betreden ze het podium van Klein Berlijn en brengen voor het etende publiek en onverwacht theatraal toetje ten gehore.

Over VIA ZUID

Nina: ‘Als maker heb ik twee jaar geleden de keuze gemaakt om mijn werk in Limburg te ontwikkelen. VIA ZUID heeft een groot artistiek netwerk in deze regio dat voor mij onontbeerlijk is om mijn werk hier te blijven maken en spelen. Verder biedt VIA ZUID zakelijke ondersteuning voor mijn projecten, een kant van dit vak waarover je op school weinig leert maar die heel onmisbaar is in beroepspraktijk.'

Naam

PLAT & GUERILLA POETRY

Maker

Nina Willems | PANDA

Jaar

2016

Plat

PAS Festival Maastricht

9 sept 20:15-20:45 & 22.30 - 23.00 Bestuursgebouw, Onderwijsruimte

http://www.pasmaastricht.nl/c/vrijdag-99

Ouverture Venlo

18 sept 13:00 - 17:00

http://www.ouverturevenlo.nl/


Guerilla Poetry

Festival Cultura Nova Heerlen

28 aug - 3 sept, elke avond om 20:00 uur in De Nieuwe Nor

http://cultura-nova.nl/artiest/402/nieuwe-nor.html

opROER Roermond

16 sept CKV voorstelling/ besloten optreden

http://www.oproermond.nl/


Filmportret

Nina Willems, februari 2016

Meer info

http://www.ninawillems.com

#
#

Over Nina

Theater & performance

Nina Willems (1986) studeerde in 2011 af aan de Theatrale Performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Daarvoor studeerde ze drie jaar Neuropsychologie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar afstuderen werkte ze onder andere als regieassistent bij de Veenfabriek, Toneelgroep Maastricht en maakte ze eigen solovoorstellingen voor Fashionclash, Over het IJ Festival en Cultura Nova. Nina zoekt de grens op tussen theater en wetenschap.

In Mei 2014 ontving Nina van het Fonds Podiumkunsten de Subsidie Nieuwe Makers voor een tweejarig talentontwikkelingstraject, waarin zij drie voorstellingen maakte: Verweven, Inslag en Doorgrond.

Nina is ook mede-oprichter van collectief PANDA waarmee ze PLAT en Guerilla Poetry maakte in 2016.

Samen met dichter Merlijn Huntjens (1991) vormen ze het collectief PANDA (Poetry And New Dramatic Arts) waarin ze poëzie en theatrale performance combineren. PANDA is gevestigd in Heerlen.