Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Nina Willems

Nina Willems

Theatermaker / performer

Nina Willems (1986) studeerde in 2011 af aan de Theatrale Performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Daarvoor studeerde ze drie jaar Neuropsychologie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar afstuderen werkte ze onder andere als regieassistent bij de Veenfabriek, Toneelgroep Maastricht en maakte ze eigen solovoorstellingen voor FASHIONCLASH, Over het IJ Festival en Cultura Nova. Nina zoekt de grens op tussen theater en wetenschap.

In mei 2014 ontving Nina van het Fonds Podiumkunsten de Subsidie Nieuwe Makers voor een tweejarig talentontwikkelingstraject, waarin zij drie voorstellingen maakte: Verweven, Inslag en Doorgrond.

Samen met dichter Merlijn Huntjens (1991) vormt Nina het collectief PANDA (Poetry And New Dramatic Arts) waarin zij poëzie en theatrale performance combineren. PANDA is gevestigd in Heerlen.

Over VIA ZUID

Nina: ‘Als maker heb ik twee jaar geleden de keuze gemaakt om mijn werk in Limburg te ontwikkelen. VIA ZUID heeft een groot artistiek netwerk in deze regio dat voor mij onontbeerlijk is om mijn werk hier te blijven maken en spelen. Verder biedt VIA ZUID zakelijke ondersteuning voor mijn projecten, een kant van dit vak waarover je op school weinig leert maar die heel onmisbaar is in de beroepspraktijk.’

VOORSTELLINGEN

HUB!HUB! »

HUB!HUB! (2019) is een podcast van PANDA (Merlijn Huntjens en Nina Willems). De titel verwijst naar de hoofdpersoon van dit verhaal: Hub Savelsbergh (†2012), die van 1975 tot 1999 wethouder was in Heerlen.

Hub, die beter bekend staat onder zijn bijnaam, Hub de Sloper.
Hub, de kruidenier met het carnavalsnetwerk.
Hub, de man met de hamer, die de halve stad in een betonnen parkeergarage veranderde.

Dat is het verhaal over Hub dat we kennen. Maar is dat het hele verhaal? Wie was die Hub Savelsbergh nou eigenlijk? Hoe zwerft hij nog door de stad, en door de hoofden van mensen die hem meemaakten? Wat voor Heerlen wilde hij voor ons bouwen? Voor de podcast is er gesproken met Riet en Jan de Wit, Ton van Mastrigt en Frits Pelt.

Luister de podcast hier.

-- lees meer »

ANTIFEST »

Theatrale performance

Stadsdichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems (PANDA) hebben samen met grafisch vormgever Guus Prevoo Heerlen en haar inwoners binnenstebuiten gekeerd. Dat heeft geleid tot de eerste echte papieren PANDA-publicatie: het Antifestmodel. Speciaal voor de presentatie van het Antifest heeft het Heerlense collectief een theatrale performance gemaakt. Niet te missen voor Heerlenaren (en andere theaterliefhebbers).

Tijdens Cultura Nova 2017 begonnen de leden van PANDA met hun onderzoek naar alle identiteiten die Heerlen in de loop van de tijd heeft gehad. Ze hebben nauwkeurig gekeken, geluisterd en zo nu en dan een goede kop thee gedronken met de Baron von Münchhausen. Inmiddels zijn ze weer een jaar verder, heeft de tijd flink stilgestaan en is het moment aangebroken om de bevindingen te presenteren.

In de splinternieuwe theatrale performance die Huntjens, Willems en Prevoo speciaal gemaakt hebben voor de presentatie van het Antifest, wordt alles nog eens haarfijn verduidelijkt. Of ‘ontduidelijkt’. Een ding is zeker: al zit de Heerlenaar nog zo diep in zijn mentale moeras, PANDA heeft altijd een waarheid in pacht.

Coaching Antifestmodel: Remy Kroese en Marlies Vermeulen (Dear Hunter) | Decorontwerp: Tim Scheffers | Kostuumontwerp: Esther Sloots | Productie: Julia Herberghs | PR: Rian Moonen | Fotografie: Pascal Moors (Nose for Photography)

Coproductie/samenwerking: PANDA, Cultura Nova, SCHUNCK en VIA ZUID

Te zien tijdens Cultura Nova 2018.

PLAT »

Voor de performance PLAT, die in première ging tijdens de Nederlandse Boekenweek 2016, duiken Nina en Merlijn Huntjens in de rijkdom van de dialecten in het Limburgs taalgebied en mixen die tot nieuwe poëzie. Daarnaast onderzoeken ze hoe inwoners van Limburg met hun dialect hun identiteit definiëren. Waar begrenst de taal en waar overstijgt ze die grenzen?”

Te zien:

  • SCHUNCK, Heerlen: maart 2016
  • PAS Festival, Maastricht: september 2016
  • Ouverture, Venlo: september 2016

Guerilla Poetry »

Poëzie wordt vaak geassocieerd met “moeilijke” teksten, gebracht in kleine zaaltjes voor een wat elitair publiek. Dat vinden Nina en Merlijn zonde. En ook helemaal niet nodig. Want poëzie is net zo jong, wild, snel en onverwacht als je het zelf maakt. Voor Guerilla Poetry gooien ze dus het roer om.

Een week lang slaan ze hun kamp op bij de Nieuwe Nor, tijdens Festival Cultura Nova. Elke dag schrijft Merlijn nieuwe teksten, gebaseerd op dingen die hij in de stad ziet, of op het nieuws, of op gesprekken die hij opvangt. Nina maakt er theatrale beelden bij, gaat tijdelijke samenwerkingen aan met kunstenaars of muzikanten die in de Nieuwe Nor optreden of zoekt naar onverwachte manieren om de tekst ten gehore te brengen. Elke avond betreden ze het podium van Klein Berlijn en brengen voor het etende publiek een onverwacht theatraal toetje ten gehore.

Te zien:

  • Cultura Nova, Heerlen: augustus en september 2016
  • opROER, Roermond: september 2016

Inslag »

De voorstelling Inslag focust op de impact van een hersenbloeding. Wat gebeurt er met de beleving van de wereld om je heen? Samen met neuropsychologe Sarah Willems interviewden Nina Willems en regisseuse Marijke de Kerf wetenschappers, patiënten en behandelaars. Met die verhalen als inspiratie maakten ze een performance waarin ze proberen dichter bij het moment van ‘inslag’ te komen. Na afloop van elke voorstelling voerde Sarah Willems een verdiepend gesprek met een psycholoog, therapeut en/of patiënt waarbij ze inging op de wetenschappelijke kant van het hebben van een hersenbloeding.

Samenwerking | (co)productie
Cultura Nova, FASHIONCLASH, Festival Cement, Stichting Edmond Hustinx en VIA ZUID

Te zien:

  • Festival Cultura Nova, Heerlen: september 2014
  • Festival Cement, Den Bosch: maart 2015
  • Het Compagnietheater, Amsterdam: november 2015

Verweven »

De installatie Verweven is een onderdeel van het FASHIONCLASH Festival in Maastricht, waarin Nina op zoek gaat naar de verhalen achter de kleding die mensen dragen. Ze interviewt hiervoor tijdens het festival mensen die een bijzondere stijl hebben. Hiervan wordt telkens een kort videoportret gemaakt, dat in de installatie getoond wordt. Verweven slaat een brug tussen mode als kunstvorm zoals die op FASHIONCLASH (2014 en 2015) getoond werd en mode als vorm van expressie voor ieder mens. Het richt zich op de verhalen van gewone mensen over de manier waarop zij met hun kleding vorm geven aan hun identiteit.

Doorgrond »

Voor de voorstelling Doorgrond keerde theatermaker Nina Willems samen met theaterschrijfster Annet Bremen (geboren te Landgraaf) terug naar de stad waar ze opgroeide: de voormalige mijnstad Heerlen. Ze gingen in dialoog met inwoners van de stad, op zoek naar de identiteit van Heerlen. Ze onderzochten de impact van het mijnverleden, maar ook die van de sociale en economische crisis die op de mijnsluitingen volgde. Ook onderzochten ze hoe de stad henzelf gevormd heeft en hun gemengde gevoelens tegenover Heerlen.

De voorstelling werd op Festival Cultura Nova uitgevoerd tijdens het Jaar van de Mijnen 2015, waarin Heerlen stilstond bij de Mijnsluitingen van 50 jaar geleden.

‘Opgroeien in het Heerlen van de jaren ’80 en ’90 was als binnenkomen in een lege theaterzaal waar net een voorstelling was geweest. De voorstelling heb je niet meegemaakt, maar de sfeer hangt er nog.’

Samenwerking | (co)productie
Festival Cultura Nova Heerlen, VIA ZUID, Fonds Podiumkunsten, Huis voor de Kunsten Limburg

single-makers.php