Nick Steur

Productie(s) 

A Piece of Time - Moving pendulums & synchronizing metronomes

"Time is nature’s way of keeping everything from happening at once." - John Wheeler

Een vierkant van 32 metronomen markeert het speelvlak. Een spiegelende, loodzware pendule hangt in het midden van een driehoekig frame, gemodelleerd naar de piramide van Gizeh. De trage, vloeiende slingerbeweging van de pendule wordt doorkruist door het tikken van de metronomen: rechtlijnig, onverbiddelijk en chaotisch. In een verschuivend spel van beeld, geluid en een langzaam intredende stilte laat Nick Steur verschillende soorten tijdsbeleving op elkaar inwerken, met als gevolg een onvergetelijke ervaring, magisch in zijn eenvoud.

Nick Steur is voor A piece of time genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs, en werd geselecteerd voor het Circuit X programma 2015/2016 in BE/NL 

Over VIA ZUID

Nick: ‘Mede dankzij VIA ZUID kon ik een werkplaats inrichten, en kreeg ik daarmee ik de ruimte om op langere termijn te gaan werken en denken. De nieuwe productie werd overigens ook financieel ondersteund, en was een goede backup om ook bij andere subsidienten aan te kunnen kloppen.’

Naam

Nick Steur

Jaar

2015

Presentatie(s)

A piece of Time

Theater Kikker, Frascati Theater, de Warande (B), Festival Cement, Theater aan het Vrijthof, LMBG FSTVL en Cultura Nova 

Data

02 | 2015: Frascati in Amsterdam en Warande te Turnhout (BE). 

03 | 2015: Festival Cement & Tefaf Maastricht. 

08 | 2015: Circuit x te Veurne (BE) Limburg festival, Cultura Nova in Heerlen 

09 | 2015: Theaterfestival te Amsterdam en Theaterfestival Brussel (BE), 

11 | 2015: Theatre Royal in Plymouth (UK), jersey island (UK), Corrosia in Almere, Het Gasthuis in aarschot (BE) Campo in Gent (BE) Schouwburg te Utrecht.

Samenwerking | (Co)-productie

Stichting SoAP, Fonds Podiumkunsten, VIA ZUID, Gemeente Utrecht, Cultura Nova, Het Huis Utrecht, Theater Kikker en Workspace Brussels (BE) Richard Jordan Productions (UK). 

Meer info

nicksteur.com

www.soap.eu

#

Portret: © Perry Schrijvers

Over Nick

Performance

Nick Steur studeerde af als performer aan Toneelacademie Maastricht. Nick Steur is een beeldend performancekunstenaar met een bijzonder en zeer eigen handschrift: poëtisch, aards, beeldend en intuïtief. Hij creëert werelden die zijn gegrondvest in een tijdloze werkelijkheid maar die wel door natuurwetten worden gedicteerd. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en theater. We zien hem bijvoorbeeld omringd door stukken natuursteen. In opperste concentratie stapelt hij ze op tot vreemdgevormde torens. Het klinkt simpel misschien, maar zijn publiek kijkt ademloos toe. Nick Steur werd bekend om dit soort performances. Ze gaan over stilte, tijd(loosheid) en verbondenheid.

In Zomergasten 2014 roemde David van Reybrouck de pure en meditatieve schoonheid van het werk van Nick Steur: “Dit is Rothko voor mij.”

#