#

WINTERNIGHTS 2017

#

WINTERNIGHTS performance- en installatiekunsten festival in AINSI te Maastricht

15 t/m 16 december 2017

Theater, muziek, dans, performance, fotografie, film en foodperformance

Vanwege het succes van vorig jaar organiseren VIA ZUID en SoAP dit jaar een tweede editie van WINTERNIGHTS. Een speelse gelegenheid om kennis te maken met talent van morgen, hun werk en visie op de wereld. Tijdens WINTERNIGHTS trakteert nieuw talent het publiek op volwaardige voorstellingen, work in progress en experiment. Van donderdag 14 t/m zaterdag 16 december laten maar liefst zeventien makers in alle hoeken en gaten van deze oude cementfabriek zien wat voor bijzonders ze te bieden hebben. Bezoekers komen ogen en oren te kort wanneer ze in gangen, studio’s, trappenhuizen, kantoren en verstopplekken langs het werk van deze multitalenten, theatermakers, performers, dansers en filmmakers struinen. Al het werk is gratis toegankelijk.

Het tweedaags publieksprogramma start op vrijdag 15 december om 17.30 uur met ‘Witlof from Syria’ de foodperformance van Sien Vanmaele. Meer info Sien Vanmaele. Om 19.00 uur wordt het festival officieel geopend met de uitreiking van de Edmond Hustinx prijs aan twee startende creative ondernemers.

Na de aftrap schotelen op vrijdagavond en zaterdag de volgende makers hun werk voor: Rutger Muller, Germaine Sijstermans en VONK verbonden aan INTRO Insitu;

Abel Enklaar, Contenco, Marie van Vollenhoven en Maria Dominguez, AKATAK Studio, Mami Izumi makers bij VIA ZUID; Dounia Mahammed, Gökhan Girginol verbonden aan C-Takt;

Rita Hoofwijk & Evelien Cammaert ingebracht door SoAP;

Parcicio Bucci en Martin Harriague choreografen bij SALLY en Fashionclash toont FASHIONFILMS van jonge Maastrichtse makers.

Een aantal van genoemde makers bij de deelnemende partners zijn ook betrokken bij VIA ZUID.

Programma, tijden en meer informatie over de makers


Naam

WINTERNIGHTS 2017

Jaar

2017

#

WINTERNIGHTS 2017


15 & 16 december Festival WINTERNIGHTS

14 & 15 december Makersdagen met verdiepingsprogramma


TERUGBLIK TRAILER

AFTERMOVIE


PROGRAMMABOEKJE & TIJDEN

Timetable vrijdag

Timetable zaterdag

Organisatie

Idee en initiatief van SoAP en VIA ZUID

Samenwerking met C-Takt, C-mine, Fashionclash, INTRO, SALLY Dansgezelschap Maastricht

Met dank aan: Gemeente Maastricht, Fonds Podiumkunsten, GOTRA, Wacky Wines, Theater aan het Vrijthof, AINSI Maastricht en SAM ateliers


#

Makersdagen | Verdieping

14 & 15 december | verdiepingsprogramma voor makers en vakpubliek


Donderdag 14 December |14.30-15:50 of 16:10-17.30 uur

Sessie 1: Artistieke verdieping en inhoudelijke ontwikkeling

Met: Marijn Lems (Het Huis Utrecht), Klaartje Oerlemans (Grip vzw), Marnix Rummens (ex-workspacebrussels, nu Buda vzw), Leonie Clement (Festival Cement) en Rita Hoofwijk

Moderator: Jonathan Offereins

Heel wat platforms, organisaties en werkplekken die jonge makers productioneel en zakelijk ondersteunen bieden tegenwoordig ook een stevige brok artistieke begeleiding aan. Op welke manier begeleiden en stimuleren ze de artistieke ontwikkeling van een jonge maker en hoever ga je hierin? Kan de jonge maker zijn autonomie blijven bewaren? Deze sessie focust op hoe verschillende organisaties deze inhoudelijke verdieping en ruimte voor artistieke ontwikkeling faciliteren en dit afstemmen met de makers.

Sessie 2: Fuck the black box, screw the white cube

Met: Simone Hogendijk (Over het IJ), Maurice Bogaert en meer.

Moderator: Lisa Wiegel (Brakke Grond)

De tendens waarbij theater, performance en dans de klassieke presentatieplekken verlaat lijkt moeilijk te stoppen. Veel jonge makers ontwikkelen werk dat botst op de conventionele kaders van theaterhuizen, festivals en programmatoren en viceversa. Het experimenteren, creëren en presenteren op locatie brengt op zakelijk en productioneel vlak heel wat met zich mee. Een gegeven dat op zijn beurt weer invloed heeft op spreiding en verkoop. Welke hindernissen en troeven ervaren programmamakers bij locatietheater en in situ-projecten? En hoe ga je hier als maker mee aan de slag?

Sessie 3: Van beginnende naar gevestigde maker

Met: Karen Joosstens (Daniel Linehan), Johannes Bellinkx en meer.

Moderator: Jasper Delbecke

In België en Nederland kan je als jonge maker bij heel wat organisaties en instanties aankloppen om een eerste duwtje in de rug te krijgen. Organisaties sleutelen mee aan je dossiers, helpen je bij de productionele realisatie van je project en maken gebruik van hun netwerk om je project te laten reizen. Ook beleidsmatig worden veel inspanningen geleverd om jonge makers voldoende kansen en ondersteuning te bieden. Maar vaak houdt het daarna op. Jonge makers moeten dan plaats maken voor ‘nieuwe’ jonge makers. In één klap valt de ondersteuning weg. Welke rol en verantwoordelijkheid hebben organisaties en platformen voor jonge makers om deze te wapenen voor de toekomst? Moeten we ook (meer)inzetten op het aanleren van productionele en zakelijke competenties? Zijn er alternatieve subsidie/ondersteuningsprogramma’s op te zetten?

Na de workshopsessies, om 18:00 uur speelt de foodperformance ‘Witlof from Syria’ van Sien Vanmeale. Sien neemt je mee naar Syrië en laat je proeven van het land van jasmijn, het huis van kibbeh. Een zintuiglijke reis met granaatappels, za’atar, savooikool en kanaries.

Vrijdag 15 December

Sessie 4: De dramaturgie van de publieke ruimte |12:00-13:30

Met: Lotte van den Berg (Third Space), Collectief Walden en meer.

Moderator: Pim Cornelissen

Heel wat (jonge) makers experimenteren, creëren en presenteren in de publieke ruimte. De straat wordt een studio, het marktplein of de huiskamer wordt de nieuwe bühne. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar wat zijn de obstakels en valkuilen van de publieke ruimte? De conventionele kaders die de toeschouwer helpen zich te verhouden tot dans, theater of performance verdwijnen wanneer je de theaterzaal verlaat. Als maker kan je een nieuwe dialoog aangaan met een nieuw publiek maar slaagt die toeschouwer er in om zich te verhouden tot wat hij/zij ervaart. In deze sessie willen we vanuit de artistieke praktijk de troeven, maar ook de beperkingen aankaarten van kunst in de publieke ruimte.

Workshops | 14.30-15:50 of 16:10-17.30 uur

Workshop 1: Nick Steur – Inside the box

De kracht van concentratie en improvisatie is vaak voelbaar aanwezig in de performances van Nick Steur. Maar kan het mensen ook helpen in hun eigen praktijk? Volgens Steur zijn het onmisbare kwaliteiten, zeker in onze hectische 'kwanti-tijd' waarin kiezen steeds moeilijker wordt. Iedereen binnen de kunstensector heeft wel eens te maken met beperkte middelen. Je gaat een grote voorstelling maken of een festival organiseren, maar stuit onvermijdelijk op beperkingen waardoor het niet gaat zoals verwacht: De subsidie is niet toereikend of de gemeente geeft een dag van te voren geen vergunning. De deuren van de dansstudio moeten om 17.00u al dicht of de bladmuziek is nergens te vinden. Onverwachte omstandigheden zijn vaak een bron van frustratie en kunnen de ontwikkeling van een (creatief) proces de nek om doen. In de workshop Inside the box focussen we ons juist op de kansen die deze 'beperkingen' met zich meebrengen. Via oefeningen in beeld, taal en beweging onderzoeken we samen hoe je gebruik kunt maken van de onverwachte wending en tegelijkertijd onnodige ruis kunt elimineren.

Workshop 2: Lotte van den Berg & Breg Horemans

Dying Together wordt een voorstelling voor de grote zaal en is een onderzoek naar collectief sterven als intieme daad. Lotte van den Berg (Third Space) & Breg Horemans (TAAT) exploreren in dit werk de betekenissen die we geven aan de begrippen ‘samen’ en ‘alleen’ vanuit performance en ruimte. In hun zoektocht willen ze de complexe relatie tussen samen-zijn en alleen-zijn ontdekken, tastbaar maken en tegelijkertijd bevragen. Hoe kan de ruimte deze 'doodsdrang' naar intimiteit invoelbaar maken? Wat is de rol van elk individu binnen dit collectieve verlangen? Tijdens Winternights nodigen ze u uit bij een eerste proeve.

Workshop 3: Rita Hoofwijk

Met haar performatieve essay wil Rita Hoofwijk onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van lege momenten. Welke ongekende mogelijkheden kent dit soort van omstandigheid? Vele van onze dagelijkse handelingen zijn ‘bestemmingen’ en de reis naar zo’n volgende bestemming maken we zo kort mogelijk of proberen we alsnog een invulling te geven. Maar wat schuilt er nog in deze lege, functieloze momenten? Samen onderzoeken we die omstandigheid waarbinnen er iets kan gebeuren, iets anders dan er al aan het gebeuren was.

Aanmelding voor deelname WINTERNIGHTS 2017 VerdiepingsprogrammaSien Vanmaele | Foto: Dries

Segers