Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Annet Bremen nieuw lid Raad van Toezicht

4 juli 2024

©Sanne Delcroix

Het nieuwste lid van onze Raad van Toezicht is schrijver Annet Bremen (Heerlen, 1986). Zes jaar geleden stroomde ze uit als maker bij VIA ZUID, nu houdt ze toezicht op het reilen en zeilen van onze organisatie. Tijd voor een kennismakingsinterview.

Annet: “Doordat ik zelf maker ben en ook het traject bij VIA ZUID heb doorlopen, heb ik veel voeling met de makers. Het is leuk om nu vanaf de andere kant te zien wat er gemaakt wordt en welke thema’s er spelen. VIA ZUID heeft een mooie ontwikkeling en professionalisering doorgemaakt.”

Autonomie
Annet schrijft theatervoorstellingen voor onder andere Het Laagland, zoals recent Wil je een snoepje? en Het Sterrehuis. Ook werkt ze als schrijfdocent. “Ik vind het de kracht van VIA ZUID dat zoveel verschillende makers een kans krijgen. Zo heb ik me kunnen ontwikkelen als autonoom schrijver, wat anders niet makkelijk was geweest in het Nederlandse theaterlandschap. Ik heb door VIA ZUID geleerd om steviger voor mijn werk te gaan staan. Ideeën mogen nu ook bij mij beginnen in plaats van dat ik alleen maar in opdracht werk.”

Limburg
Annet is opgegroeid in Heerlen, maar woont al jaren in Utrecht. Ze studeerde eerst Nederlands aan de Universiteit Leiden en daarna Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Limburg blijft een rijke voedingsbodem voor haar werk. “Limburg en de Limburgse taal zijn zo’n groot deel van wie ik ben”, vertelt Annet.

“In Limburg is veel welwillendheid en ben je niet de zoveelste maker die iets wil. Er zijn nog zoveel verhalen die ontgonnen kunnen worden en die bovendien een nieuw publiek trekken dat anders is dan het reguliere, theaterminnende publiek. Dat vind ik spannend. En ook vlak over de grens in België en Duitsland gebeuren interessante dingen.”

Gezondheid
“Voor een kunstenaar is het van belang dat hij durft te zoeken en niet precies weet waar het proces hem gaat brengen. Ik vind het mooi dat VIA ZUID dat wil bewaken. De Labs zijn belangrijk als speeltuin voor jonge makers, net zoals de kruisbestuiving met andere makers en partners.

Vanuit mijn rol in de Raad van Toezicht wil ik voor de makers staan. Het is ontzettend moeilijk om na je kunstvakopleiding een gezonde beroepspraktijk op te bouwen. Veel jonge makers komen in een burn-out. Daar wil ik alert op zijn.

Het is belangrijk om te zorgen voor artistieke en financiële ruimte. Mede daarom heeft VIA ZUID ervoor gekozen om vanaf 2025 met minder makers te gaan werken. We hebben daar in de Raad van Toezicht over gediscussieerd, omdat er al zo weinig plekken zijn voor jonge makers. Toch denk ik dat je door méér te investeren in minder makers een verdiepings- en kwaliteitsslag kunt maken én zorgt voor de gezondheid van je makers. Je moet leren hoe je geld kunt verdienen, maar ook hoe je niet overspannen raakt.”

single-nieuws.php