Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sneak Peeks

Sneak Peeks

Sneak Peek || De leukste blind date in het theater

Een door VIA ZUID, samen met Parkstad Limburg Theaters Heerlen ontwikkelde nieuwe vorm van talentontwikkeling. Sneak Peeks is een blind date in het theater met 2 of 3 jonge podiumkunstenaars per avond die prille ideeën en onaf werk presenteren en toetsen, in korte en krachtige verrassingen. De Sneak Peeks bestaan uit een mix van verschillende disciplines zoals muziektheater, toneel, poëzie, dans, performance, of crossovers. Een spannende melange van rijp en groen, ingebed in warming up- en feedback-sessies.

Deze theatrale blinddates zijn unieke en inspirerende avonden voor publiek dat ‘in’ is voor iets nieuws en het leuk vindt om beloftevolle makers aan het werk te zien en te ‘ontdekken’. Na afloop van de prestentaties gaan de jonge makers in gesprek met het publiek omdat ze veel waarde hechten aan de mening van de toeschouwers en met de feedback eventueel hun werk kunnen bijstellen.

De afgelopen twee jaar programmeerde PLT dit project driemaal per seizoen in de kleine zaal. Ook in seizoen 2019/2020 worden drie avonden in Heerlen gevuld. Daarnaast gaat de Sneek Peak op tournee. Ook Schouwburg De Domijnen in Sittard heeft namelijk een Sneak Peek-serie opgenomen in het programma van 2019/2020.

De komende speeldata in Parkstad Limburg Theaters Heerlen zijn 16 oktober 2019, 11 februari 2020 en 14 mei 2020. In Schouwburg De Domijnen zijn er Sneak Peeks op 24 september 2019, 19 november 2019 en 17 maart 2020. Zodra meer bekend is over het programma van een Sneak Peek vind je deze informatie in onze agenda.

Op het gebied van productie en marketing van de Sneak Peeks voor seizoen 2019-2020 werkt VIA ZUID samen met Leana Bekker.

SEIZOEN 2018/2019

23 april 2019 | Timo Tembuyser & Naomi Steijger

BLOK
Heel trots, staat een flatgebouw in de Oude Haven van Gent. Op de Afrikalaan, net boven Dampoort station, rijst een breedgeschouderd dorp uit de grond, met 900 bewoners, in 224 appartementen. Naomi en Timo componeerden een requiem, samengesteld uit de geluiden, de stemmen en de verhalen van deze flat, en vormden de flat om tot koor.

De flat — als symbool voor de metropool, zo dicht op elkaar maar tegelijkertijd ook zo ver van elkaar vandaan. Het koor — als een ode aan samen, aan de harmonie, aan de verbinding die we met elkaar zoeken in de stad. Een requiem — als een verzet tegen de samenloze samenleving.

Timo en Naomi studeren in juni af aan de Toneelacademie van Maastricht. Dit is hun gezamenlijke afstudeervoorstelling. Voor ‘BLOK’ gingen zij een coproductie aan met de bewoners van de flat aan de Afrikalaan te Gent.

 

29 januari 2019 | Met Audrey Apers, Sam Scheuermann en Hemelhond

Sam Scheuermann – A study on becoming
Nog nooit was onze identiteit zo open en wordt deze tegelijkertijd zo eenduidig gepresenteerd. A study on becoming is een eerste schets van de vloeibare mens. Gefascineerd door onze blik en onze wil tot identificatie, onderzoekt Sam de fysieke manifestatie van een altijd veranderende identiteit en onze perceptie daarvan.

HEMELHOND – Also Sprach Zarathustra
In 1896 componeerde Richard Strauss het symfonisch gedicht Also Sprach Zarathustra, geïnspireerd op Friedrich Nietzsches gelijknamige filosofische roman. Strauss probeerde met zijn compositie de filosofische ideeën muzikaal te verbeelden. 123 jaar na de première ensceneert Hemelhond met oa Hendrik Kegels één van Strauss’ bekendste werken.

Audrey Apers – Stand-Up Project
When it’s not funny, we do not laugh.
Stand-up Project is een poging om onze wil om vooruitgang te boeken terug te eisen. Een collectief met leden die bij elkaar komen voor een specifiek doel, om iedereen ruimte en kansen te bieden voor belichaamde empowerment. Audrey: ‘Voor deze Sneak Peek heb ik solo onderzoek gedaan en presenteer ik een eerste versie van wat Stand-up Project voor mij zou kunnen betekenen in de vorm van een talk / performance.’

 

24 oktober 2018 | Nienke Nasserian 

Tanzaniaans-Nederlands-Limburgse Nienke Nasserian te gast tijdens eerste Sneak Peek van het theaterseizoen.
Op 24 oktober Sneak Peek 1 met Nienke Nasserian Nillesen (25) in de hoofdrol. De Tanzaniaans-Nederlands/Limburgse mezzosopraan Nienke Nasserian komt uit een Masai-familie en kijkt speciaal voor de voorstelling Mzungu door de ogen van Ngataiti Saitoti – een van haar 34 (!) Tanzaniaanse broers en zussen.
Je zal het maar hebben… 34 broers en zusjes. Nienke Nasserian kan er alles over vertellen. En dat doet ze ook, op 24 oktober in Parkstad Limburg Theaters Heerlen. Zorg dat je erbij bent!

Mzungu
Nienke Nasserian is mezzosopraan en klassiek muziektheatermaakster. Ze wisselt storytelling af met klassieke liederen, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door de Spaans-Japanse componiste Neus Kaori Fornós Ohnuma. In haar composities, gebaseerd op traditionele Masai blessings, combineert zij klassieke vocaliteit met Afrikaanse ritmes en harmonieën. Een voorstelling met voor ieder wat wils: een mix van culturen, ritmes en mensen.

Seizoen 2017/18

18 april 2018 | Annet Bremen, Lola Bogaert en Anouk van Kolfschoten

Op Woensdag 18 april as. presenteert VIA ZUID samen met Parkstad Limburg Theaters de laatste Sneak Peek van dit theaterseizoen.
Deze keer is het podium voor een drietal getalenteerde jonge vrouwen: Annet Bremen, Lola Bogaert en Anouk van Kolfschoten.

De avond start met Lola en Anoek. Lola is theatermaker en toont een voorstudie van This is my letter to the world that never wrote to me, een voorstelling op basis van briefwisselingen met vreemden over anonimiteit en intimiteit. Samen met scenografe Anouk van Kolfschoten schrijven ze brieven naar onbekenden en wachten op reactie. Ze willen weten hoe het is om een relatie te hebben die louter op papier bestaat. Ze willen fantaseren over degene waarmee ze corresponderen. Ze willen dromen. Ze willen uitkijken naar de postbode. Verlangen naar contact. Een reactie…

Daarna is de beurt aan schrijfster Annet Bremen uit Landgraaf. Haar voorstelling FLIKFLAK toert momenteel langs Limburgse scholen. FLIKFAK gaat over Wynn, een jonge topturnster die op het punt staat op te winnen… of te falen. En prestatiedruk. Tijdens de Sneak Peek draagt actrice Jennifer Welts (bekend van het Huis Anubis) voor uit de voorstelling. Annet vertelt aansluitend over haar werk, drive en motivatie om naast toneelschrijven in opdracht ook ervoor te kiezen om eigen voorstellingen te maken.
Na afloop kan het publiek de makers het hemd van het lijf vragen.

 

17 januari 2018 | Martin Harriague en de Patrizio Bucci

Een theatrale blind date met dans in de spotlights.

Residentiewerk
Tijdens de Sneak Peek presenteert Sally Dansgezelschap Maastricht werk uit de Choreografische Residenties van twee talentvolle jonge choreografen: de Franse Martin Harriague en de Italiaanse Patrizio Bucci.

Harriaque creëerde een muziekcompositie van woorden uitgesproken door president Trump. De woorden worden door zijn uniek bewegingsmateriaal flink kracht bijgezet waardoor de grimmige ondertoon een intense indruk bij je achterlaat en linken legt met het verleden en heden van Europees rechts-extremisme.

Bucci laat dansers in Alone Together elkaar opzoeken en proberen te begrijpen. In deze dialoog ontdekken ze verbinding en liefde omarmd door een eenzame symfonie.

Sally Dansgezelschap Maastricht creëert bijzondere dansvoorstellingen en interactieve dansprojecten voor jong en oud.

Meepraten
Onder leiding van algemeen leider Ronald Wintjens gaan de makers na afloop actief in gesprek met het publiek, om te horen wat je ervan vond. Dat levert mooie momenten op. En het allerbelangrijkste: de feedback wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van de voorstellingen en maker. Dat belooft wat!

15 november 2017 | Lotte Milder, Mami Izumi, Germaine Sijstermans en Merlijn Huntjens

Op woensdag 15 november as vindt in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen de allereerste VIA ZUID Sneak Peek plaats, uit een serie van drie. Met deze nieuwe samenwerking tussen Parkstad Limburg Theaters en VIA ZUID maakt het publiek met korte en krachtige verrassingen kennis met aanstormend professioneel talent en krijgen jonge makers een nieuw podium aangeboden.

Woensdag tijdens de eerste Sneak Peek toont theatermaker Lotte Milder (Studio AKATAK) de eerste beelden uit haar nieuwe film “Iemand, niemand, 100.000”. Voeren choreografe Mami Izumi en klarinettiste Germaine Sijstermans fragmenten op uit hun onderzoek naar “onzichtbaarheid”; kun je aanwezig zijn als je niet letterlijk op de vloer te zien bent? Als toetje spelen stadsdichter van Heerlen Merlijn Huntjens en Germaine Sijstermans hun korte voorstelling “HEIM”, die deze zomer te zien was op het Limburg Festival.

 

 

 

single-projecten.php