Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

WijkZone

WijkZone

WijkZone #2: Heem

De tweede editie van het sociaal-artistieke project WijkZone van Het Laagland en VIA ZUID vindt plaats in Venlo in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo.

Rondom de Kaldenkerkerweg, een eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland, zoekt theatermaker Naomi Steijger naar verhalen van bewoners en passanten. Rode draad in de gesprekken die ze voert is het verlangen naar geborgenheid en je ergens thuis voelen. De titel van WijkZone #2 is dan ook ‘Heem’, met als ondertitel ‘dagboek van een grensberg’.

Vroeger was de Kaldenkerkerweg een belangrijke handelsroute. Inmiddels rijdt de A61 vanuit Duitsland niet meer over deze grensovergang. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo, aan de rand van de samenleving. Er zijn mensen die hier een heel leven hebben opgebouwd, bijvoorbeeld aan de tippelzone, in het naastgelegen woonwagenkamp of in het klooster dat nu een hotel is voor arbeidsmigranten. Hoe is het voor hen om hier te leven? Hoe belangrijk is een plek waar je je veilig voelt en waar je thuis bent?

WijkZone #2 wordt een grensberg-vertelling met verschillende verhalen van bewoners en passanten, verbonden door één weg. In december 2020 is het theatrale onderzoek van start gegaan. Sinti-zangeres Lisa-Betje Weiss, die is opgegroeid in een woonwagenkampje aan de Kaldenkerkerweg, is hierbij Naomi’s belangrijkste gids. In april 2021 vindt een theatrale eindpresentatie plaats.

Wil je het proces volgen? Kijk dan op www.facebook.com/wijkzone2.

Naomi Steijger (1994) studeerde in 2019 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Haar afstudeervoorstellingen maakte ze met steun van VIA ZUID. Naomi maakt onder andere podcasts voor de VPRO en werkt aan het project Concrete Voices. In haar werk gaat ze op zoek naar de verhalen en stemmen die doorgaans niet gehoord worden.

WijkZone #1: (Neet) van hie

“Doe bès neet van hie, of waal?”
Henk kijkt ons recht in de ogen aan. Niet vijandig, wel berekenend. Het is een
veelgehoorde vraag voor ons, vreemdelingen in de wijk. En de blik herkennen we ook.
Zo bekijkt de ‘Lèntjheuvelnaer’ zijn gasten.
Henk glimlacht om ons antwoord en knikt. Wij durven te ontspannen.
Joke brengt koffie en koek.
“’t Maak neet oet…”
Dat je niet van hier bent, bedoelt Joke.
“De deur sjteit hie in Lèntjheuvel altied aope.”

Toch, het maakt alle verschil als je wel van hier bent.
Maar wat betekent dat precies, Lèntjheuvelnaer zijn?

Het team van WijkZone #1 zocht naar verhalen over opgroeien, over hoe het ‘toen’ was en wat daar nog van over is. En de Lèntjheuvelnaer vertelde: over vaders en moeders, broers en zussen. Over grootouders en kinderen, over hobby’s en huisdieren. En over liefde, verlies, verzet en verdriet. De Lèntjheuvelnaer vertelde over Limburg, Nederland en de wereld. Maar bovenal vertelde de Lèntjheuvelnaer over… de Lèntjheuvel.

WijkZone maakt met (Neet) van hie een theatervoorstelling van de grootste, kleurrijkste wijk van Geleen. Door de ogen van bewoners worden herinneringen gerestaureerd en in volle pracht teruggegeven.

(Neet) van hie was op 2 en 3 november 2019 en 11 en 12 januari 2020 te zien in de bovenverdieping van OBS De Duizendpoot in Lindenheuvel. Een deel van de verhalen is terug te luisteren op www.neetvanhie.nl.

Concept en uitvoering: Mayke Roels, Heléne Binder en Ischa
 den Blanken Productie: Maartje Königs-Austen Techniek: Carlo Lenssen en Thierry Wilders Kostuums: Sanne Puyk Coach: Saartje Hoogland Met dank aan: bewoners van Lindenheuvel, Gemeente Sittard-Geleen, VIA ZUID, Het Laagland en Partners in Welzijn.

Meer weten?

WijkZone #1 op Facebook.

WijkZone #1

WijkZone #1 speelde zich af in de grootste wijk van Geleen: Lindenheuvel. Van augustus tot november 2019 waren theatermakers Mayke Roels, Heléne Binder en Ischa den Blanken in deze oude mijnwerkerswijk op zoek naar onvertelde verhalen. Centraal daarbij stond het thema ‘opgroeien’; over gekoesterde jeugdherinneringen, vormende momenten en uiteindelijk belanden waar je nu bent.

Mayke, Heléne en Ischa werkten dit thema in 2018 al uit in hun voorstelling Het Meisje en het Water. Deze voorstelling handelt rond Mayke’s persoonlijke herinneringen aan haar schippersvader en hoe ze zich verhoudt tot zijn groeiende afwezigheid. Tijdens WijkZone #1 speelden de drie makers de voorstelling op verschillende plekken in de wijk. Zo diende Mayke’s persoonlijke verhaal als impuls voor nieuwe gesprekken waarin wijkbewoners werden uitgenodigd hun eigen verhalen te delen.

Toevalligerwijs stond de wijk Lindenheuvel ook centraal in de documentaire We zien ons, die onlangs werd uitgezonden op NPO2. Waar de documentaire vooral verhalen over Lindenheuvel vertelde aan de rest van Nederland, ging het in WijkZone #1 om verhalen van de wijk vóór de wijk.

Eindbestemming van die verhalen was een theatrale expositie. “Eigenlijk restaureren we daarmee herinneringen; we kleuren ze ook een beetje in, maar bovenal willen we ze in volle pracht teruggeven aan de wijk”, aldus de drie makers.

Het team


Mayke Roels
Mayke Roels (1990) studeerde in 2016 af als docerend theatermaker aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en is als professioneel theatermaker onder andere verbonden aan Het Laagland en VIA ZUID. In 2015 volgde ze een stage bij de voorstelling Expeditie Peter Pan, gevolgd door een regie-assistentschap bij Zujerleech. In 2017 maakte en speelde ze de voorstelling In het zuiden ligt alles anders, die ze ontwikkelde met schrijfster Annet Bremen en actrice Nina Willems. Datzelfde jaar vertolkte ze een hoofdrol in de op Cannes vertoonde korte film Barbara. In 2018 maakte ze voor theaterroute WinterZone Het meisje en het water. Mayke is momenteel werkzaam als theatermaker, actrice en theaterdocent. Als docent is ze verbonden aan jeugdtheaterwerkplaats Jong Laagland en Jeugdtheater LEF. Als actrice speelt ze in de voorstelling Zelf Sjöld en is ze te zien in het Thermenmuseum in Heerlen. In juni 2019 is ze begonnen aan de regie van het grote schouwspel De Noormannen in Asselt dat in première gaat in juni 2020.

Heléne Binder
Heléne Binder (1991) studeerde in 2016 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar opleiding creëerde zij fysieke voorstellingen en liep ze stage bij choreograaf Guilherme Miotto en Maas theater en dans. Heléne is werkzaam als illustrator, performer, theatermaker en dans-/speldocent en geeft binnen deze disciplines ook workshops aan kinderen. Na de exposities Thuis in Noord en Ik en mijn omgeving bij Studio de Bakkerij startte zij haar onderzoek naar hoe zij haar illustraties kan toepassen binnen het theater. Momenteel werkt ze aan een concept voor een voorstelling over hoe het was om op te groeien met haar autistische zus.

Ischa den Blanken
Ischa den Blanken (1991) studeerde in 2015 af als docerend theatermaker aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Een half jaar later ontving hij een nieuwe-makersbeurs van de provincie Overijssel waarmee hij zich verdiepte in jeugdtheater. Hij bezocht Gent en Londen, schreef het libretto van een kinderopera en een spoken word-monoloog getiteld Duvel. In 2017 begon Ischa een studie filosofie aan de Radboud Universiteit en won hij de Spoken Award in de categorie ‘storytelling’. Momenteel is hij werkzaam als docent, maker, schrijver, acteur en muzikant. Ook heeft hij, in samenwerking met Kunsten op Straat, de eerste stappen gezet naar een locatieproject in de Achterhoek voor de zomer van 2020. Daarnaast draagt hij gedichten voor op verschillende poëziepodia. Bovendien gaat dit najaar Storm in mijn Hoofd in reprise; een bewerking van F. Bordewijks Bint die hij schreef in opdracht van Het Kameroperahuis en Het Theaterschip.

Maartje Königs-Austen
Maartje Königs-Austen (1992) is de productionele manus-van-alles van WijkZone #1. In 2015 studeerde ze in Maastricht af als ontwikkelingspsycholoog, maar de culturele sector lonkte en ze vond haar passie in de theaterwereld. Sindsdien werkt ze als productieleider/evenementen-ondersteuner voor gezelschappen zoals Hoge Fronten en Het Laagland en theaterfestivals zoals Cultura Nova. Tijdens WinterZone 2018 was Maartje als productieleider betrokken bij het maken van Het meisje en het water.

single-projecten.php