Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

WijkZone

WijkZone

De tweede editie van het sociaal-artistieke project WijkZone van Het Laagland en VIA ZUID vindt t/m mei 2021 plaats in Venlo in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo.

Rondom de Kaldenkerkerweg, een eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland, zoekt theatermaker Naomi Steijger naar verhalen van bewoners en passanten. Rode draad in de gesprekken die ze voert is het verlangen naar geborgenheid en je ergens thuis voelen. De titel van WijkZone #2 is dan ook ‘Heem’, met als ondertitel ‘ontmoetingen op een grensberg’.

Vroeger was de Kaldenkerkerweg een belangrijke handelsroute. Inmiddels rijdt de A61 vanuit Duitsland niet meer over deze grensovergang. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo, aan de rand van de samenleving. Er zijn mensen die hier een heel leven hebben opgebouwd, bijvoorbeeld aan de tippelzone, in het naastgelegen woonwagenkamp of in het klooster dat nu een hotel is voor arbeidsmigranten. Hoe is het voor hen om hier te leven? Hoe belangrijk is een plek waar je je veilig voelt en waar je thuis bent?

WijkZone #2 wordt een grensberg-vertelling met verschillende verhalen van bewoners en passanten, verbonden door één weg. In december 2020 is het theatrale onderzoek van start gegaan. Sinti-zangeres Lisa-Betje Weiss, die is opgegroeid in een woonwagenkampje aan de Kaldenkerkerweg, is hierbij Naomi’s belangrijkste gids.

WijkZone #2: Heem, ontmoetingen op een grensberg

Vanaf 29 mei 2021 zijn de audioportretten die Naomi maakte van bewoners aan de Kaldenkerkerweg te beluisteren tijdens een wandeling over de Venlose grensberg. Ze zijn te downloaden op je smartphone middels QR-codes op stoeptegels nabij de Kaldenkerkerweg. De feestelijke start is op zaterdag 29 en zondag 30 mei van 12.00 tot 17.00 uur. Naomi ontvangt je dan graag met een kopje koffie op het veldje tegenover Kaldenkerkerweg 111-A (Sigarenmagazijn R. Mertens). Kom gezellig langs! Aanmelden is niet nodig, maar houd ter plekke wel alle geldende coronamaatregelen in acht.

Ook na dit weekend kun je de verhalen blijven beluisteren. Meer info: www.cultuurinvenlo.nl/wijkzone2.

Sinds 17 maart 2021 is tevens Naomi’s documentaire Heem, ontmoetingen op een grensberg te beluisteren op DOCS in de podcast-app.

Kijk ook eens op www.facebook.com/wijkzone2.

Naomi Steijger (1994) studeerde in 2019 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Haar afstudeervoorstellingen maakte ze met steun van VIA ZUID. Naomi maakt onder andere podcasts voor de VPRO en werkt aan het project Concrete Voices. In haar werk gaat ze op zoek naar de verhalen en stemmen die doorgaans niet gehoord worden.

WijkZone #1: (Neet) van hie

“Doe bès neet van hie, of waal?”
Henk kijkt ons recht in de ogen aan. Niet vijandig, wel berekenend. Het is een
veelgehoorde vraag voor ons, vreemdelingen in de wijk. En de blik herkennen we ook.
Zo bekijkt de ‘Lèntjheuvelnaer’ zijn gasten.
Henk glimlacht om ons antwoord en knikt. Wij durven te ontspannen.
Joke brengt koffie en koek.
“’t Maak neet oet…”
Dat je niet van hier bent, bedoelt Joke.
“De deur sjteit hie in Lèntjheuvel altied aope.”

Toch, het maakt alle verschil als je wel van hier bent.
Maar wat betekent dat precies, Lèntjheuvelnaer zijn?

Het team van WijkZone #1 zocht naar verhalen over opgroeien, over hoe het ‘toen’ was en wat daar nog van over is. En de Lèntjheuvelnaer vertelde: over vaders en moeders, broers en zussen. Over grootouders en kinderen, over hobby’s en huisdieren. En over liefde, verlies, verzet en verdriet. De Lèntjheuvelnaer vertelde over Limburg, Nederland en de wereld. Maar bovenal vertelde de Lèntjheuvelnaer over… de Lèntjheuvel.

WijkZone maakt met (Neet) van hie een theatervoorstelling van de grootste, kleurrijkste wijk van Geleen. Door de ogen van bewoners worden herinneringen gerestaureerd en in volle pracht teruggegeven.

(Neet) van hie was op 2 en 3 november 2019 en 11 en 12 januari 2020 te zien op de bovenverdieping van OBS De Duizendpoot in Lindenheuvel.

Een deel van de verhalen is terug te luisteren op www.neetvanhie.nl.

Concept en uitvoering: Mayke Roels, Heléne Binder en Ischa
 den Blanken Productie: Maartje Königs-Austen Techniek: Carlo Lenssen en Thierry Wilders Kostuums: Sanne Puyk Coach: Saartje Hoogland Met dank aan: bewoners van Lindenheuvel, Gemeente Sittard-Geleen, VIA ZUID, Het Laagland en Partners in Welzijn.

Meer weten?

Lees meer over WijkZone #1 en de makers

WijkZone #1 op Facebook

single-projecten.php