Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

WijkZone

WijkZone

De tweede editie van het sociaal-artistieke project WijkZone van Het Laagland en VIA ZUID vond t/m mei 2021 plaats in Venlo in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo.

Rondom de Kaldenkerkerweg, een eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland, zocht theatermaker Naomi Steijger naar verhalen van bewoners en passanten. Rode draad in de gesprekken die ze voerde is het verlangen naar geborgenheid en je ergens thuis voelen.

Vroeger was de Kaldenkerkerweg een belangrijke handelsroute. Sinds 2012 is de aansluiting met de snelweg afgesneden en rijdt het drukke verkeer om ‘de grensberg’ heen. Het gebied is nu alleen nog te bereiken via een kleine, bijna onzichtbare, afslag. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo. Een stukje niemandsland vol verborgen verhalen.

WijkZone #2: Heem, ontmoetingen op een grensberg

Naomi sprak onder andere met bewoners van het woonwagenkamp, gastarbeiders in klooster Bethanië, een tippelaarster en met de eigenaar van het bijna honderd jaar oude grenswinkeltje. Ze voerde gesprekken over leven op de grens. Over altijd een koffer hebben klaarstaan om te vertrekken. Over levenslust en veerkracht in moeilijke situaties. En over het zoeken naar een nieuw begin. Met de verhalen maakte ze een audiowandeling. Deze is sinds 29 mei 2021 gratis te lopen. De audioportretten zijn te downloaden middels QR-codes op stoeptegels langs de Kaldenkerkerweg. Meer info: www.cultuurinvenlo.nl/wijkzone2.

Concept en uitvoering: Naomi Steijger Coaching: Saartje Hoogland Muziekcompositie: Timo Tembuyser Eindmixage: Arno Peeters Montage-coaching: Marte Boneschansker Productie: Maartje Königs-Austen Met dank aan: Lisa-Betje Weiss, bewoners van Venlo, Cultuurimpuls Venlo, Het Laagland en VIA ZUID

Naomi Steijger (1994) studeerde in 2019 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Haar afstudeervoorstellingen maakte ze met steun van VIA ZUID. Naomi maakt onder andere podcasts voor de VPRO en werkt aan het project Concrete Voices. In haar werk gaat ze op zoek naar de verhalen en stemmen die doorgaans niet gehoord worden.

Sinds 17 maart 2021 is tevens Naomi’s documentaire Heem, ontmoetingen op een grensberg te beluisteren op DOCS in de podcast-app.

WijkZone #1: (Neet) van hie

“Doe bès neet van hie, of waal?”
Henk kijkt ons recht in de ogen aan. Niet vijandig, wel berekenend. Het is een
veelgehoorde vraag voor ons, vreemdelingen in de wijk. En de blik herkennen we ook.
Zo bekijkt de ‘Lèntjheuvelnaer’ zijn gasten.
Henk glimlacht om ons antwoord en knikt. Wij durven te ontspannen.
Joke brengt koffie en koek.
“’t Maak neet oet…”
Dat je niet van hier bent, bedoelt Joke.
“De deur sjteit hie in Lèntjheuvel altied aope.”

Toch, het maakt alle verschil als je wel van hier bent.
Maar wat betekent dat precies, Lèntjheuvelnaer zijn?

Het team van WijkZone #1 zocht naar verhalen over opgroeien, over hoe het ‘toen’ was en wat daar nog van over is. En de Lèntjheuvelnaer vertelde: over vaders en moeders, broers en zussen. Over grootouders en kinderen, over hobby’s en huisdieren. En over liefde, verlies, verzet en verdriet. De Lèntjheuvelnaer vertelde over Limburg, Nederland en de wereld. Maar bovenal vertelde de Lèntjheuvelnaer over… de Lèntjheuvel.

WijkZone maakt met (Neet) van hie een theatervoorstelling van de grootste, kleurrijkste wijk van Geleen. Door de ogen van bewoners worden herinneringen gerestaureerd en in volle pracht teruggegeven.

(Neet) van hie was op 2 en 3 november 2019 en 11 en 12 januari 2020 te zien op de bovenverdieping van OBS De Duizendpoot in Lindenheuvel.

Een deel van de verhalen is terug te luisteren op www.neetvanhie.nl.

Concept en uitvoering: Mayke Roels, Heléne Binder en Ischa
 den Blanken Productie: Maartje Königs-Austen Techniek: Carlo Lenssen en Thierry Wilders Kostuums: Sanne Puyk Coach: Saartje Hoogland Met dank aan: bewoners van Lindenheuvel, Gemeente Sittard-Geleen, VIA ZUID, Het Laagland en Partners in Welzijn.

Meer weten?

Lees meer over WijkZone #1 en de makers

WijkZone #1 op Facebook

single-projecten.php