Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Winternights 2018

Winternights 2018

Winternights Festival
work-in-progress | performing arts
Beloftevolle makers op buitengewone locaties

De derde editie van het Winternights Festival streek in op  21 en 22 december 2018 neer in Het Radium (Sphinxkwartier) in Maastricht. Het festival toonde work-in-progress van de talenten uit de podiumkunsten van vandaag, de voorhoede van morgen.

WINTER NIGHTS 2018Festival Winternights is het initiatief van SoAP Maastricht, VIA ZUID talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg en het Belgische C-TAKT. Het festival presenteert ‘onaffe’ projecten van bijzondere a-typische makers, kunstenaars wiens werk zich niet zomaar laat vatten door de geijkte disciplines. Dit zijn choreografen, theatermakers, performers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars. Via gedurfde projecten ontwikkelen ze een nieuwe vormentaal waarbij ze schotten opheffen tussen performance, installatiekunst, dans en theater.

Een 20 tal makers kwam naar editie 2018 om (onaf) werk te presenteren, te toetsen en testen, te pitchen en met het publiek in gesprek te gaan. De fabriekspanden van Het Radium – waarin vroeger de Bataafsche Rubber Industrie huisde – vormden het decor van de aankomende Winternights. Verschillende ruimtes in en om het KunstFront (festivalhart), het LAB-gebouw, Rubberfabriek en De Gashouder werden gebruikt als presentatieplekken, ateliers, pitchpodia, bars, hangout of dansvloer.

Beloftevol
Festival Winternights is een bijzonder experiment en avontuur, voor zowel beloftevolle makers, het publiek als professionals. Publiek en professionals (programmeurs, dramaturgen) krijgen de kans om als eerste kennis te maken met nieuwe namen en ideeën. Makers krijgen de ruimte nieuw werk te laten zien en in contact te komen met publiek, professionals en elkaar. De makers van 2018 zijn geselecteerd door SoAP, VIA ZUID, C-TAKT en partners SALLY dansgezelschap Maastricht, Intro in situ en FASHIONCLASH.

Op het programma stonden:

Anouk Friedli
Anthony van Gog
Audrey Apers
Benjamin Vandewalle
Dan Musset & Laurent Delom
Dario Tortorelli
Johannes Bellinkx
Lisa Horvath
Lola Bogaert
Maria Dominguez
Oona Libens
Patrick Housen
playField./Tim De Paepe
Rita Hoofwijk
Ruud Horrichs
Salomé Mooij
Sam Scheuermann
Sien Vanmaele
TAAT
Timo Tembuyser

Netwerk
Winternights Festival biedt ook een besloten verdiepings- en uitwisselingsprogramma voor makers en professionals waarin wordt gesproken en gediscussieerd over het vak, het publiek, kansen, belemmeringen en uitdagingen.

Winternights Festival is gratis toegankelijk. De organisatie vraagt een vrijwillige bijdrage van het publiek. Toegangskaarten voor de verschillende presentaties en voorstellingen kunnen op de dagen zelf vanaf 15:00 uur in het festivalhart (KunstFront) worden bemachtigd.

Initiatiefnemers
Winternights is het gezamenlijk initiatief van SoAP en VIA ZUID, gestart in 2016. Productiehuis SoAP produceert nieuwe en oorspronkelijke ervaringskunst met hoge kwaliteit van de autonome maker. VIA ZUID, talentontwikkeling in de podiumkunsten, in en vanuit Limburg. Vanaf 2018 participeert C-TAKT, een kunstenwerkplaats met een focus op jong en transdisciplinair talent, als vaste, inhoudelijk partner.

Meer info
Website winternights (sinds 2018)

WINTERNIGHTS 2017 | 14, 15 & 16 DECEMBER 

Driedaags experimenteel festival voor jong en creatief talent in AINSI te Maastricht

WINTER NIGHTS 2017

Winternights is een preview festival waarin creatief talent het (vak)publiek trakteert op ‘affe’ voorstellingen, work in progress en experimenten. Van donderdag 14 t/m zaterdag 16 december 2017 laten maar liefst 17 makers in alle hoeken en gaten van dit oude fabrieksgebouw zien wat ze voor bijzonders te bieden hebben.
Makers en verdiepingsprogramma
Donderdag: Op donderdag start Winternights met een tweedaags verdiepingsprogramma voor makers en vakgenoten over het vak, publiek, kansen, belemmeringen en uitdagingen.

Vrijdag en zaterdag:
Het tweedaags publieksprogramma start om vrijdag 17.30 uur met ‘Witlof from Syria’ de foodperformance van Sien Vanmaele. Om 19.00 uur wordt het festival officieel geopend met de uitreiking van de Edmond Hustinx prijs aan twee startende creative ondernemers. Daarna staan de volgende makers op vrijdagavond en zaterdag in de startblokken om hun werk voor te schotelen: Rutger Muller, Germaine Sijstermans, VONK; Abel Enklaar, Contenco, Marie van Vollenhoven & Maria Dominguez, Studio AKATAK, Mami Izumi; Dounia Mahammed, Gökhan Girginol, Rita Hoofwijk, Evelien Cammaert; Partricio Bucci, Martin Harriague en FASHIONFILMS van jonge Maastrichtse makers en ontwerpers.

Het programma is een selectie van jonge makers samengesteld door: C-Takt, Fashionclash, INTRO Insitu, SALLY Dansgezelschap Maastricht, SoAP en VIA ZUID

WINTER NIGHTS | 16 en 17 december 2016

Tweedaags speels en experimenteel festival voor jong en creatief talent in AINSI

WINTER NIGHTS 2016

WINTER NIGHTS is een nieuw preview festival waarin creatief talent het publiek trakteert op werk in wording, work in progress. Op 16 en 17 december 2016 laten maar liefst 13 (!) makers in de AINSI te Maastricht zien wat ze voor bijzonders te bieden hebben. Het publiek kan kennismaken met talent van morgen, hun werk en kijk op de wereld. Deze multitalenten, theatermakers, performers, dansers, verbonden aan SoAP en VIA ZUID transformeren maar liefst de vier verdiepingen van het AINSI gebouw om tot een sprankelend speelveld. Bezoekers komen ogen en oren te kort wanneer ze in gangen, studios, ateliers, trappenhuizen, kantoren en verstoppleken langs het werk van de jonge makers struinen.
De voormalige cementfabriek, een authentieke gebouw met al haar hoeken en gaten biedt een uniek canvas voor het experimentele WINTER NIGHTS, waarbij meedoen en meebeleven het motto is. Productiehuis SoAP, gevestigd in de AINSI en talentmakelaar VIA ZUID presenteren een verzameling van makers die verbonden zijn in hun zoektocht naar een nieuwe theatertaal, een nieuwe beeldtaal.

Verdeeld over de vrijdag en de zaterdag is er werk te zien van:
Johannes Bellinkx, Evelien Cammaert, Rita Hoofwijk, Sjaron Minailo, Tim de Paepe, Sam Scheuermann, Nick Steur, TAAT – Breg Horemans & Gert-Jan Stam, Dario Tortorelli, Benjamin Vandewalle, Sien Vanmeale, Erik van de Wijdeven en studenten van de iArts opleiding o.l.v. Nina Willems.
Tijdens de openingsavond wordt ook de scriptieprijs van de Faculteit van de Kunsten, Zuyd studiejaar 2015-2016 uitgereikt, onder andere aan Rita Hoofwijk die ook als maker te zien is op het festival.

 

single-projecten.php