Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Ika Schwander

Ika Schwander

Performer

Ika Schwander (1999) is een Frans-Nederlandse performer en regisseur. Ze studeerde in 2023 af aan de performance-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Ika werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende disciplines. Ze maakt beeldende voorstellingen, films en performatieve installaties, vaak vertrekkende vanuit de transcendentale staat van haar zijn. In haar werk onderzoekt ze concepten rondom trauma, zorgzaamheid, ecologie en de dood.

De komende jaren gaat Ika zich concentreren op het creëren van werk waarbij ze telkens met anderen (zowel acteurs als niet-acteurs) op de vloer staat. Doel is een ontmoeting te presenteren waarbij er altijd een contrast aanwezig is. Voor deze projecten gaat ze uit van bronnen die haar persoonlijk raken en zich richten op kwetsbare onderwerpen, zoals chronische pijn, femicide, seksueel misbruik en suïcide. Daarbij gaat ze altijd op zoek naar manieren om het verleden te verbinden met het heden en fictie te mengen met non-fictie.

Ika wil zich in haar werken verbinden aan universele gevoelens. In een wereld waarin alles wordt uitgelegd, wil ze aanzetten tot een meervoudig voelen.

VOORSTELLINGEN

Rooms Performance Festival »

Marres, VIA ZUID, de Brakke Grond, Dansateliers en FASHIONCLASH presenteren het performance festival Rooms.

 

Jonge makers en gevestigde talenten brengen performance, theater, beeldende kunst, dans, mode en muziek. Een weekend waarin fragiele jurken kleurrijk glas in lood tot leven brengen, waar de lichamen van dirigenten in levende partituren veranderen, handgeschreven manuscripten worden gepubliceerd en een schoenenboer je meeneemt in absurdistische machtsverhoudingen.

 

Line up: buren, Merette van Hijfte & Pleuni Veen, Kinga Jaczewska, Mauricio Limon, David Maroto, Genevieve Murphy en Ika Schwander.

 

27 & 28 januari 2024, 13:00-18:00u

Locatie: Marres, Maastricht

-- lees meer »

è vero è vero è vero »

Ika Schwander studeert in 2023 af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ika maakt beeldende voorstellingen en werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende mediums. In haar werk onderzoekt ze concepten rondom trauma, zorgzaamheid, religie, ecologie en de dood.

Met è vero è vero è vero vertrekt Ika vanuit het schilderij Judith Slaying Holofernes van Artemesia Gentileschi en het verhaal van het leven van beide vrouwen. Ze construeert een performatieve installatie waarin het publiek wordt meegenomen in een tussenruimte, waarin de grenzen tussen lichaam en sculptuur vervagen. Een surrealistische ervaring over de tijdloosheid van pijn en verzet.

è vero è vero è vero (vertaald: het is waar, het is waar, het is waar) zijn de woorden die de 17-jarige schilder Artemisia Gentileschi uitsprak tijdens een rechtszaak tegen Agostino Tassi, de man die haar verkrachtte.

In deze voorstelling wordt de geschiedenis met het nu verbonden. Waar Gentileschi in haar schilderij het hoofd van haar verkrachter af hakte, draagt maker Ika Schwander het tussen haar benen. Ika zoekt naar manieren om een verhaal te vertellen en te archiveren voor de mens over driehonderd jaar.

Credits
Concept: Ika Schwander
Spel: Oumar Dicko en Ika Schwander
Artistieke begeleiding: Lies Pauwels

VIA ZUID ziet in Ika een eigenzinnige, eigentijdse en talentvolle nieuwe maker en ondersteunt haar daarom in het kader van de jaarlijkse samenwerking met Festival Cement.

single-makers.php