Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Ika Schwander

Ika Schwander

Performer

Ika Schwander (1999) is een Frans-Nederlandse performer en regisseur. Ze studeerde in 2023 af aan de performance-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Ika werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende disciplines. Ze maakt beeldende voorstellingen, films en performatieve installaties, vaak vertrekkende vanuit de transcendentale staat van haar zijn. In haar werk onderzoekt ze concepten rondom trauma, zorgzaamheid, ecologie en de dood.

De komende jaren gaat Ika zich concentreren op het creëren van werk waarbij ze telkens met anderen (zowel acteurs als niet-acteurs) op de vloer staat. Doel is een ontmoeting te presenteren waarbij er altijd een contrast aanwezig is. Voor deze projecten gaat ze uit van bronnen die haar persoonlijk raken en zich richten op kwetsbare onderwerpen, zoals chronische pijn, femicide, seksueel misbruik en suïcide. Daarbij gaat ze altijd op zoek naar manieren om het verleden te verbinden met het heden en fictie te mengen met non-fictie.

Ika wil zich in haar werken verbinden aan universele gevoelens. In een wereld waarin alles wordt uitgelegd, wil ze aanzetten tot een meervoudig voelen.

VOORSTELLINGEN

Someone, I tell you, in another time will remember us – Ika Schwander »

Deze performance van Ika in samenwerking met Fran Hayes, met verwijzingen naar de nimf Daphne en de dichter Sappho, is gewijd aan transformatie, van mens naar boom, van leven naar dood. Ze creëren een omgeving waar prikkels zeldzaam zijn en het publiek ruimte heeft om te ademen. In die ruimte ontstaan vragen die normaal gesproken verloren gaan. Wat zou iemand kunnen bewegen om het menselijk bestaan op te geven voor iets anders?

Fran Hayes (Dorchester, 1999) is een multimediakunstenaar die de relaties onderzoekt die zich vormen in de ruimtes tussen het digitale en het fysieke. De kunstenaar vermengt invloeden uit science fiction met actuele kwesties zoals ecologische ineenstorting en de gevolgen van het kapitalisme en alledaagse gebeurtenissen in werk dat varieert van 3D-modellering en animatie tot keramiek en schrijven. Hayes is gevestigd in Londen.

 

-- lees meer »

è vero è vero è vero »

Ika Schwander studeert in 2023 af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ika maakt beeldende voorstellingen en werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende mediums. In haar werk onderzoekt ze concepten rondom trauma, zorgzaamheid, religie, ecologie en de dood.

Met è vero è vero è vero vertrekt Ika vanuit het schilderij Judith Slaying Holofernes van Artemesia Gentileschi en het verhaal van het leven van beide vrouwen. Ze construeert een performatieve installatie waarin het publiek wordt meegenomen in een tussenruimte, waarin de grenzen tussen lichaam en sculptuur vervagen. Een surrealistische ervaring over de tijdloosheid van pijn en verzet.

è vero è vero è vero (vertaald: het is waar, het is waar, het is waar) zijn de woorden die de 17-jarige schilder Artemisia Gentileschi uitsprak tijdens een rechtszaak tegen Agostino Tassi, de man die haar verkrachtte.

In deze voorstelling wordt de geschiedenis met het nu verbonden. Waar Gentileschi in haar schilderij het hoofd van haar verkrachter af hakte, draagt maker Ika Schwander het tussen haar benen. Ika zoekt naar manieren om een verhaal te vertellen en te archiveren voor de mens over driehonderd jaar.

Credits
Concept: Ika Schwander
Spel: Oumar Dicko en Ika Schwander
Artistieke begeleiding: Lies Pauwels

VIA ZUID ziet in Ika een eigenzinnige, eigentijdse en talentvolle nieuwe maker en ondersteunt haar daarom in het kader van de jaarlijkse samenwerking met Festival Cement.

single-makers.php