Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Naomi Steijger

Naomi Steijger

Theatermaker / regisseur

Naomi Steijger (1994) is theater- en documentairemaker. Ze studeerde in 2019 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar afstudeerjaar volgde ze het talentontwikkelingstraject Oorzaken Academy van het NPO-fonds waarbij zij door de VPRO begeleid werd. Ze maakt nu radiodocumentaires voor de VPRO.

Het werk van Naomi Steijger speelt zich af op het snijvlak van poëzie en documentaire. Als maker gaat zij op zoek naar verhalen en stemmen uit de stad die doorgaans niet gehoord worden. Waar theater vaak gericht is op het tonen en het kijken, stelt zij in haar voorstellingen en documentaires de menselijke stem en het luisteren centraal. Verteld vanuit de beschutting en intimiteit van het donker, komen de vaak kwetsbare en persoonlijke verhalen tot leven in de verbeelding van het publiek. Zo laat het luisteren je met een nieuwe blik kijken naar iets dat je altijd al zag.

 

VOORSTELLINGEN

Zwermelingen »

Zwermelingen is een intieme podcast serie in vier delen, waarin de zoektocht naar een onbekende Poolse vrouw centraal staat. Haar dagboek werd gevonden in de bossen rondom Venlo. In die bossen zijn regelmatig tijdelijke kampementen te vinden van arbeidsmigrantendie tussen wal en schip vallen. Naomi besluit de rechtmatige eigenaar van het intieme egodocument op te sporen, om het terug te geven. Wat betekent het om buiten een systeem te vallen? Wat zijn de psychologische gevolgen van sociale uitsluiting en ‘onzichtbaar’ zijn?

Naomi creëert een spannende maar ook ontwapenende en gevoelige luisterervaring. Haar werk speelt zich af op het snijvlak van poëzie en documentaire. Als maker gaat zij op zoek naar verhalen en stemmen die doorgaans niet gehoord worden. Waar theater vaak gericht is op het tonen en het kijken, stelt zij in haar voorstellingen en documentaires de menselijke stemmen het luisteren centraal. Kwetsbare en persoonlijke verhalen tot leven in de verbeelding van het publiek. Zo laat het luisteren je met een nieuwe blik kijken naar iets dat je altijd al zag.

-- lees meer »

Heem, ontmoetingen op een grensberg »

‘De grensweg ligt erbij als een gerimpeld gezicht van iemand met heel veel levenservaring. In alle scheuren van de weg ligt wel een verhaal verborgen.’

Voor WijkZone #2 ging theater- en documentairemaker Naomi Steijger op zoek naar verhalen van bewoners aan de Kaldenkerkerweg in Venlo. Deze eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland was vroeger een belangrijke handelsroute. Sinds 2012 is de aansluiting met de snelweg afgesneden en rijdt het drukke verkeer om ‘de grensberg’ heen. Het gebied is nu alleen nog te bereiken via een kleine, bijna onzichtbare, afslag. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo. Een stukje niemandsland vol verborgen verhalen.

Naomi raakte gefascineerd door de grensberg. Het is een plek waar veel verschillende mensen wonen. Ze sprak onder andere met bewoners van het woonwagenkamp, gastarbeiders in klooster Bethanië en met de eigenaar van het bijna honderd jaar oude grenswinkeltje. Ze voerde gesprekken over leven op de grens. Over altijd een koffer hebben klaarstaan om te vertrekken. Over levenslust en veerkracht in moeilijke situaties. En over het zoeken naar een nieuw begin.

Luister je mee?
Van de verhalen maakte Naomi audioportretten. Deze zijn vanaf 29 mei 2021 te downloaden op je smartphone middels QR-codes op stoeptegels nabij de Kaldenkerkerweg (zie het kaartje voor alle locaties). Ga lekker dwalen over de grensberg met de verhalen van bewoners in je oren! Je bepaalt zelf je weg tussen de verhalen en locaties. Vergeet niet een koptelefoon of oortjes mee te nemen die je kunt aansluiten op je eigen smartphone. Ben niet in de gelegenheid naar Venlo af te reizen? Luister dan naar de podcast ‘Heem, ontmoetingen op een grensberg‘.

Kom dwalen en laat je verrassen door verhalen over leven op de grens!

Credits
Concept en uitvoering: Naomi Steijger
Coaching: Saartje Hoogland
Muziekcompositie: Timo Tembuyser
Eindmixage: Arno Peeters
Montage-coaching: Marte Boneschansker
Productie: Maartje Königs-Austen
Met dank aan: Lisa-Betje Weiss, bewoners van Venlo, Cultuurimpuls Venlo, Het Laagland en VIA ZUID

Blue »

Afstudeervoorstelling Anoek Oostermeijer en Naomi Steijger

Een visuele presentatie van het looppatroon van een mens in een stad op een gemiddelde dag van zijn leven.

Concept en Regie: Naomi Steijger en Anoek Oostermeijer | Muziektechnoloog: Pjotr Lasschuit | Ontwikkelaar beeldanalyse en interactie: Hans Lasschuit | Met dank aan: Tim de Paepe, VIA ZUID, Ruth Benschop, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Marc Zwietink, Jo van Laar, Frank Spijkerman, Loekie,
Karel Janssen en Claudia Porcu

Producent: St. MCEM
Coproducent: VIA ZUID

Te zien: Toneelacademie Maastricht – 26 & 27 maart 2019.

BLOK »

Heel trots staat een flatgebouw in de Oude Haven van Gent. Op de Afrikalaan, net boven Dampoort-station, rijst een breedgeschouderd dorp uit de grond, met 900 bewoners, in 224 appartementen.

Timo Tembuyser en Naomi Steijger componeerden een requiem, samengesteld uit de geluiden, de stemmen en de verhalen van deze flat en vormden de flat om tot koor. De flat als symbool voor de metropool, zo dicht op elkaar maar tegelijkertijd ook zo ver van elkaar vandaan. Het koor als een ode aan samen, aan de harmonie, aan de verbinding die we met elkaar zoeken in de stad. Een requiem als een verzet tegen de samenloze samenleving.

Timo en Naomi studeren in juni 2019 af aan de Toneelacademie Maastricht. Dit is hun gezamenlijke afstudeervoorstelling. Voor BLOK gingen zij een coproductie aan met de bewoners van de flat aan de Afrikalaan te Gent.

Credits: Simon Allemeersch, VIA ZUID, Karel Janssen (MCEM Maastricht), Marieke De Munck & Annabel Heyse (Vooruit Gent), Marika Ingels (Campo Victoria, Gent), Arno Peeters (Tape TV Productions), Peter Jacobs, Peter Geysemans, Peter Missotten en de bewoners van de flat aan de Afrikalaan te Gent. Foto’s: Erwin Penners

Te zien:

  • Vooruit, Gent: 4 & 5 januari 2019
  • Parkstad Limburg Theaters, Heerlen (Sneak Peek): 23 april 2019
  • ITS Festival, Amsterdam: 21 juni 2019

BLOK is onderdeel van het meerjarige project Concrete Voices.

single-makers.php