Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Princess Bangura

Princess Bangura

Performer / kunstenaar

Princess Isatu Hassan Bangura (1996) is een interdisciplinair kunstenaar. Ze gebruikt de vormen en technieken van diverse kunstvormen en drukt zich uit middels een breed scala aan media, zoals performances, muziek en film.

Haar performances zijn rijk aan beelden en kleuren, neigen naar grenzeloosheid en kunnen soms als radicaal worden ervaren. Ingegeven door herinneringen aan haar verleden, zijn ze vaak een mengeling van haar diepe West-Afrikaanse wortels met haar kennis van en ervaringen met de westerse wereld. Princess werkt daarbij graag met fictieve personages en figuren vanuit het idee van een hogere macht.

Vanwege haar religieuze achtergrond is Princess’ werk sterk beïnvloed door religie en spiritualiteit. Door haar liefde voor het vertellen van verhalen, neemt ze op het podium graag de rol van verhalenverteller op zich. Bij haar performances gaat het niet zozeer om begrip, maar om de beleving. De beleving van het moment en alles nemen zoals het komt en gaat. Hierbij krijgt het publiek meestal de rol van getuige. Zij krijgen fragmenten van een groter verhaal te zien.

Princess’ fysieke aanwezigheid op het podium is van een oer- en aardse essentie. Ze is een mix van taal, beweging en geluid.

Maker bij VIA ZUID: afstudeerjaar 2020/2021

VOORSTELLINGEN

Great Apes of the West Coast »

Great Apes of The West Coast is een visuele, muzikale en lyrische soloperformance die het verhaal vertelt van de zwarte en West-Afrikaanse cultuur door de stem van een West-Afrikaanse vrouw. Princess Isatu Hassan Bangura wil hiermee een ​​nieuw en uniek licht werpen op haar West-Afrikaanse roots. Het is het verhaal van een nieuw begin, van herontdekkingen en van herinneringen uit het verleden. De voorstelling brengt het geluid, de stemmen en de taal van de West-Afrikaanse stam naar westerse theaters.

Great Apes of The West Coast is rauw, krachtig, kwetsbaar, soms beangstigend, maar tegelijkertijd licht en toegankelijk. Het gaat niet om het wijzen met vingers naar bepaalde onderdrukkers, maar om het geven van een stem aan de stemlozen, het geven van leven aan de doden en het praten met je innerlijke onrust. Het is een poging om terug te reizen naar het punt van oorsprong met als doel de tegenwoordige tijd te reconstrueren en tegelijkertijd een mogelijke toekomst te creëren.

Great Apes of The West Coast is een hallucinerende droom waarin de onbeheersbaarheid van gedachten zich aan je opdringt middels muzikaliteit vanuit een diep emotioneel verlangen.

Credits
Concept en performance: Princess Isatu Hassan Bangura
Producent: FASHIONCLASH
Begeleiding: Milone Reigman
Music & sound design: Edis Pajazetovic
Met dank aan: VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

-- lees meer »
single-makers.php