Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Rosa Vrij

Rosa Vrij

Kunstenaar / theatermaker

Rosa Vrij (1994) is performance maker en beeldend kunstenaar. Ze werkt dit jaar aan drie projecten, waaronder ‘house’, een onderzoek naar de relatie tussen lichaam en architectuur dat zij samen met haar partner, beeldend kunstenaar en architect Ben Weir, ontwikkelde. Ze werkt momenteel aan ‘HUIS III’, een oefening in mindfulness waarbij je erachter komt wat jouw huis een thuis maakt.  

“Eigenlijk was ik net een master begonnen. We kregen daar de opdracht een huis te beschrijven. Die tekst werd een hele poëtische tekst over een huis zonder grenzen waar alles met elkaar verbonden was. Door die tekst kwam ik op het idee om het huis te tekenen maar dat was onmogelijk. Toen heb ik Ben gevraagd of hij het wilde tekenen. Dat nam steeds grotere vormen aan.” 

“Toen we gingen samenwonen in een anti-kraakpand in Maastricht begonnen we al snel een artistieke dialoog over de ruimte en hoe we ons ertoe verhielden. We begonnen allebei schetsen van de ruimte te maken. Zijn praktijk heeft veel invloed gehad op mijn werk. House was een intensieve samenwerking. We waren op zoek naar een vorm tussen onze disciplines. Daarvoor was ik niet echt bezig met architectuur, nu is het een groot onderdeel van m’n werk.” 

“Tussen 2017 en 2022 heb ik een groot archief opgebouwd. Daar heb ik een boek van gemaakt. In eerste instantie gaat het boek over het onderzoek dat we in onze antikraakwoning in Maastricht uitvoerden. Maar uiteindelijk is het ook een documentatie van onze relatie geworden. Hoe ruimte in te nemen, fysiek, maar ook voordat we samenwoonden, toen we elkaar vooral via Facebook Messenger spraken. We hadden een langeafstand relatie, dus dat was onze vorm van communicatie. Het is waarom een huis zo’n belangrijk thema is in mijn leven. Wat maakt een thuis?” 

“Mijn deelname aan het Talentlab vorig jaar zorgde voor een onverwachte verrassing. Ik heb een live graphic novel gemaakt. Ik hou heel erg van illustraties, ik teken zelf ook. Het is een tof medium om een verhaal te vertellen. Het is heel fragmentarisch, gebruikt alleen stilstaande beelden. Wat daartussenin gebeurt bepaal je zelf. Vaak is dat een onbewust proces, dat vind ik interessant. Ik heb onderzocht hoe ik een graphic novel – de kracht daarvan – kon vertalen naar de toneelvloer. Het werd een tableau vivant waarbij je van raampje naar raampje stapt, als een levend stripboek. In het Talentlab heb ik wel een andere kant van mezelf ontdekt.” 

“Mijn project ‘HUIS III’ is onderdeel van het ‘house’ universum. Ik ga bij mensen thuis langs om ze op een nieuwe manier naar hun huis te laten kijken. Daar begeleid ik ze in. De mindfulness-oefening laat ze zich opnieuw verhouden tot hun huis en hoe zij ruimte erin innemen, en ik hoop dat ze daardoor ook speelsheid terugvinden in hun huis. Ik denk dat mensen zich beter kunnen verhouden tot iets wat eigen is, omdat het persoonlijk wordt.” 

Maker bij VIA ZUID: sinds 2022 

Meer info

Makersportret VIA ZUID, april 2022

VOORSTELLINGEN

house – the Toolkit »

Ga op verkenning in je eigen huis. Hoe verhoud je je tot de ruimte om je heen? Wat maakt je huis je thuis? Bekijk het met nieuwe ogen met behulp van deze toolkit. Een mindfulness-oefening, creatieve uitlaatklep en ode aan de speelsheid in één.

De toolkit is het resultaat van 30 huisbezoeken in Limburg. Met haar koffertje vol materialen reisde Rosa van deur tot deur voor een privéworkshop. Ze bezocht bewoners van krakende huizen die al generaties in de familie zijn, tijdelijke, steriele verzorgingstehuizen, huizen waar de dozen nooit zijn uitgepakt, huizen waarvan afscheid werd genomen. Zo ontwikkelde ze een manier waarop mensen hun relatie tot hun eigen huis kunnen onderzoeken. Tijdens de lancering zijn ook de creaties en documentatie van deze workshops te zien.

 

-- lees meer »

House »

Foto: Cem Altimöz

House is het eindstation van Rosa Vrij’s jarenlange artistieke en persoonlijke onderzoek naar ruimte geven en ruimte innemen, gebundeld in een publicatie. Het publiek leest en ervaart dit boek in de vorm van een performatieve boekpresentatie.

‘A house. A house in which there is no

boundary between interior and exterior.

In which there is no separation between

wall, floor and ceiling and where gravity

shifts. A house that moves, and in which

the kitchen is not standing anymore where

it was standing just before.’

Toen Rosa Vrij en haar partner Ben Weir in 2018 gingen samenwonen, nodigde ze hem uit voor een artistieke uitwisseling. Samen reflecteerden ze op de relatie tot hun huis en tot elkaar. Via tekeningen, sculpturen, tekst en performance creëerden Rosa en Ben een imaginair huis waarin het lichaam en architectuur samensmolten. Tijdens de performatieve boekpresentatie gaat het publiek door dit archief heen. Langzaamaan worden de bezoekers zelf onderdeel van een reis door architectonische, persoonlijke en emotionele ruimtes. Want hoe verhoud je je eigenlijk tot de ander en tot de ruimte om je heen?

De performance is Nederlandstalig, de tekst van het boek is in het Engels.

 

Coproducent: VIA ZUID met dank aan de Master Theater van de Toneelacademie Maastricht

Met dank aan SCHUNCK

HUIS III Een herontmoeting met je huis »

Wat maakt je huis je thuis? HUIS III is een oefening in mindfulness, een creatieve uitlaatklep en ode aan de speelsheid in één. Tijdens deze privé workshop komt Rosa bij jou thuis langs en helpt ze je je huis met nieuwe ogen te bekijken. HUIS III is onderdeel van een serie kunstwerken waarin Rosa de relatie tussen het lichaam en architectuur onderzoekt.

 

Concept en PR-beeld: Rosa Vrij
Producent: Odapark
Coproducent: VIA ZUID
Ondersteund door: Prins Bernhard Cultuurfonds en Gave Fund

single-makers.php