Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Rosa Vrij

Rosa Vrij

Kunstenaar / theatermaker

Rosa Vrij (1994), behaalde haar bachelor in Interdisciplinary Arts, en studeerde in 2022 af aan de Master Theater (Toneelacademie Maastricht). Haar werk wordt zowel in de beeldende kunst- als in de theatersector vertoond.

Rosa noemt zichzelf een systematische ontdekkingsreiziger van universa. Daarmee wil ze zeggen dat ze als performancemaker en beeldend kunstenaar jarenlang rondom hetzelfde onderzoek een universum creëert. Binnen zo’n universum ontstaat een serie van kunstwerken die op elkaar voortbouwt: van interactieve boekpresentatie tot live tekening. Vaak draait ze de rollen van het publiek en het kunstwerk om. Het publiek is medemaker in haar zoektocht naar de grenzen tussen het lichaam en architectuur. Ze wordt geïnspireerd door video games en bordspellen, en de manier waarop deze media gebruik maken van instructies. Ook heeft ze een voorliefde voor graphic novels, modulaire meubels en boekvormgeving.

Haar werk is geworteld in intersectioneel feminisme. Het is empathisch, poëtisch, persoonlijk, non-hiërarchisch en komt tot betekenis tussen de regels door. Ze vindt dat de focus op economische waarde, efficiëntie en competitie veel te ver is doorgeschoten in onze maatschappij. Daarom gelooft ze dat kunst in onze tijd van uiterste noodzaak is om mensen met zichzelf en met elkaar te verbinden. Haar werk activeert de zintuigen van het publiek zodat zij zichzelf, elkaar en de ruimte kunnen ontmoeten in het hier en nu.

Meer info:
website Rosa

VOORSTELLINGEN

house – the Toolkit »

Ga op verkenning in je eigen huis. Hoe verhoud je je tot de ruimte om je heen? Wat maakt je huis je thuis? Bekijk het met nieuwe ogen met behulp van deze toolkit. Een mindfulness-oefening, creatieve uitlaatklep en ode aan de speelsheid in één.

De toolkit is het resultaat van 30 huisbezoeken in Limburg. Met haar koffertje vol materialen reisde Rosa van deur tot deur voor een privéworkshop. Ze bezocht bewoners van krakende huizen die al generaties in de familie zijn, tijdelijke, steriele verzorgingstehuizen, huizen waar de dozen nooit zijn uitgepakt, huizen waarvan afscheid werd genomen. Zo ontwikkelde ze een manier waarop mensen hun relatie tot hun eigen huis kunnen onderzoeken. Tijdens de lancering zijn ook de creaties en documentatie van deze workshops te zien.

 

-- lees meer »

House »

Foto: Cem Altimöz

House is het eindstation van Rosa Vrij’s jarenlange artistieke en persoonlijke onderzoek naar ruimte geven en ruimte innemen, gebundeld in een publicatie. Het publiek leest en ervaart dit boek in de vorm van een performatieve boekpresentatie.

‘A house. A house in which there is no

boundary between interior and exterior.

In which there is no separation between

wall, floor and ceiling and where gravity

shifts. A house that moves, and in which

the kitchen is not standing anymore where

it was standing just before.’

Toen Rosa Vrij en haar partner Ben Weir in 2018 gingen samenwonen, nodigde ze hem uit voor een artistieke uitwisseling. Samen reflecteerden ze op de relatie tot hun huis en tot elkaar. Via tekeningen, sculpturen, tekst en performance creëerden Rosa en Ben een imaginair huis waarin het lichaam en architectuur samensmolten. Tijdens de performatieve boekpresentatie gaat het publiek door dit archief heen. Langzaamaan worden de bezoekers zelf onderdeel van een reis door architectonische, persoonlijke en emotionele ruimtes. Want hoe verhoud je je eigenlijk tot de ander en tot de ruimte om je heen?

De performance is Nederlandstalig, de tekst van het boek is in het Engels.

 

Coproducent: VIA ZUID met dank aan de Master Theater van de Toneelacademie Maastricht

Met dank aan SCHUNCK

HUIS III Een herontmoeting met je huis »

Wat maakt je huis je thuis? HUIS III is een oefening in mindfulness, een creatieve uitlaatklep en ode aan de speelsheid in één. Tijdens deze privé workshop komt Rosa bij jou thuis langs en helpt ze je je huis met nieuwe ogen te bekijken. HUIS III is onderdeel van een serie kunstwerken waarin Rosa de relatie tussen het lichaam en architectuur onderzoekt.

 

Concept en PR-beeld: Rosa Vrij
Producent: Odapark
Coproducent: VIA ZUID
Ondersteund door: Prins Bernhard Cultuurfonds en Gave Fund

single-makers.php