Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sebas van der Donk

Sebas van der Donk

Theatermaker / acteur

Sebas van der Donk (1992) studeerde in 2016 af aan de Academie voor Theater in Tilburg en is sindsdien werkzaam als docent, acteur en theatermaker. Zo speelde hij eerder in educatievoorstellingen van onder andere Toneelgroep Maastricht, Het Laagland en NTGent en is hij theaterdocent bij Jeugdtheater Kumulus waar hij o.a. lesgeeft aan het LOT (Landelijke Oriëntatiecursus Theateropleidingen). Ook is hij onderdeel van straattheatercollectief De Italianen.

Hij maakt muzikale, brutale, filosofische voorstellingen voor een jong publiek en laat zich inspireren door de grote en kleine actualiteit onder jongeren en de wereld om hen heen.

Sebas wil graag verhalen vertellen die de onderbuik en binnenwereld van jongeren invoelbaar maken. De stoeiende adolescent op zoek naar zijn weg in de volwassen wereld staat centraal. Terugkerende thema’s zijn (gender)identiteit, groepsprocessen, beeldvorming en maakbaarheid.

Naast werk in de black box zoekt hij graag naar a-theatrale speelplekken zoals klaslokalen, flatappartementen en locaties in de openbare ruimte.

Maker bij VIA ZUID: 2021

Meer info

www.sebasvanderdonk.nl

VOORSTELLINGEN

PUSSY (14+) »

Over de genderjungle die middelbare school heet

Foto: Bjorn Frins

Je komt net van wiskunde, loopt als een zombie de volgende les in en krijgt een energieke begroeting naar je hoofd geslingerd. WTF is dit? Er zijn twee jongens in de klas die er normaal niet zijn. Eén zingt softe liedjes en speelt gitaar, de ander fluit naar de meiden die hij wel ziet zitten. Dit is awkward. En het wordt nog erger.

Je zit amper op je stoel of er worden in een rotvaart vragen naar je kop geslingerd:
Is bier drinken meer iets voor mannen dan voor vrouwen?
Ben je als jongen een ‘pussy’ als een meisje voor je opkomt?
Zijn vrouwen altijd meer van het praten en mannen meer van het doen?
Ben je pas echt een man als je seks hebt gehad?
Hoor je als vrouw altijd meelevend en vrolijk te zijn?
Ben je gay als je als jongen vooral met meisjes omgaat?

De middelbare school is de plek waar de belangrijkste stappen naar volwassenheid worden gezet, maar waar je ook verstrikt kunt raken in de jungle van stereotyperingen over mannen en vrouwen. Bestaat in 2021 ‘echt mannelijk’ of ‘typisch vrouwelijk’ überhaupt nog wel?

Pussy is de nieuwe theater-in-de-klasvoorstelling van Toneelgroep Maastricht en Het Laagland, die leerlingen overrompelt met vragen waarop altijd meerdere antwoorden mogelijk zijn.

De acteurs wisselen interactie af met persoonlijke verhalen en liedjes. Een eigentijdse voorstelling die niet predikt over hoe we ons horen te gedragen, maar die leerlingen door haar open dialoog zelf laat reflecteren op hun ideeën over stereotyperingen en genderrollen.

Spel, concept en tekst: Sebas van der Donk en Marcos Valster
Regie: Silke van Kamp
Pussy is een coproductie van Toneelgroep Maastricht en Het Laagland, in samenwerking met VIA ZUID.

Te zien:

  • Middelbare scholen: september 2021 t/m maart 2022
  • Toon Hermans Theater, Sittard: april 2022
-- lees meer »
single-makers.php