Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sharon Wesseling

Sharon Wesseling

Danser en choreograaf

Sharon Wesseling (1994) is danser en choreograaf. Ze studeerde in 2019 af aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en werkt dit jaar aan de ontwikkeling van haar artistiek leiderschap aan dansgezelschap 20Hertz, dat óók toegankelijk is voor mensen met een auditieve beperking.

“De voorzitter van Stichting 20Hertz vroeg me laatst hoe ik mezelf identificeer, als horende of dove. Dat zette me aan het denken, moet ik kiezen dan? Ik heb mijn gehoorprobleem nooit als een obstakel gezien. Het heeft altijd in een grijs gebied gezeten; voor de maatschappij hoor ik maar ik merk dat zelf minder goed. Toch kom ik in interactie met dove mensen dingen tegen die ik herken.”

“Sowieso is de ontmoeting met de dovengemeenschap erg waardevol voor me. Dat begon met het leren van Nederlandse Gebarentaal. Ik heb een compleet nieuwe laag communicatie gevonden. Heel prettig. Net als in elke andere taal, heeft NGT bepaalde nuances die de Nederlandse taal versterken. Sinds ik ook naar evenementen ga, leer en ontdek ik elke keer weer wat nieuws. In het begin was dat spannend, kom niet uit die wereld. Ondanks dat iedereen altijd denkt dat het een hele gesloten wereld is, merk ik dat helemaal niet. Ik leer er meer over mijn eigen identiteit.”

“Ik zie ook overeenkomsten met Limburg. Voor mij is het thuis maar voor anderen voelt het vaak als ons kent ons, misschien ook wel gesloten. Terwijl ik Limburgers ken als heel hartelijk en gastvrij. Ik kom er dan ook vandaan, geboren en getogen in Heerlen. Ik heb hier altijd gewoond en gewerkt, ik ben alleen even weggeweest toen ik studeerde. Ik ging weg met idee, hier is niks. Dat hoor je wel vaker. Maar later dacht ik, de Randstad is verzadigd, ik zag kansen in Limburg en zodoende ben ik teruggegaan.”

“Het speelt allemaal mee in het ontwikkelen van mijn artistieke signatuur, het definiëren van mijn makerschap. Dit jaar wil ik me focussen op het uitzoeken van leiderschap-skills. Daar heb ik vorig jaar al ontzettend veel over geleerd, en ik kijk ernaar uit verder te ontwikkelen. Dat doe ik mede door het Danslab en mijn rol als choreograaf en artistiek leider van 20Hertz. Ik ben sinds 2020 maker bij VIA ZUID. Ik lees mijn aanvragen en plannen nog wel eens na die ik toen indiende. Dan kom je erachter dat je meer ontwikkeling door hebt gemaakt dan je in eerste instantie denkt.”

“Ik wil dit jaar een grote voorstelling maken. Ik heb nog weleens de neiging om het allemaal zelf te willen doen. Daar liep ik op vast dus nu probeer ik het maakproces met anderen te bespreken. Dat vond ik spannend, je hoofd met anderen delen. Nog steeds wel, maar ik ben wat minder streng geworden. Mijn eigen makerschap en 20Hertz versmelten steeds meer met elkaar, dat VIA ZUID daar parallel aan loopt, vind ik heel waardevol.”

Maker bij VIA ZUID: sinds 2020

VOORSTELLINGEN

Grondslag »

Hoe ben jij geworden wie je bent? Voor de dansers van 20Hertz Company was het moment dat zij verliefd werden op een bepaalde dansstijl heel belangrijk: dit was het begin van een professionele danscarrière. Voor Heerlen was een veel groter moment tekenend: de bouw van de kolenmijnen die de complete stad hebben gevormd.

Tijdens Cultura Nova maakt 20Hertz in vijf dagen een nieuw stuk, Grondslag, dat op zaterdag 3 september in première gaat. Het gezelschap onder leiding van Sharon Wesseling duikt tijdens het maakproces in het verleden en onderzoekt wat hen gevormd heeft tot wie zij zijn. Ze laten zich hierbij inspireren door het mijnverleden dat Heerlen heeft gevormd tot de stad die we kennen en zoeken de raakvlakken op tussen de stad en het dansgezelschap.

Met Grondslag gaat 20Hertz terug naar de basis van ons dansgezelschap. Alle dansers hebben een achtergrond in de urban dansstijlen. Deze stijlen zijn rauw en ondergronds, en zijn de fundering voor het danslandschap zoals deze op dit moment kennen. Elementen uit deze stijlen versmelten met het mijnverleden van Heerlen op het podium. Verwacht explosieve energie, visuele elementen, maar vooral een dansvoorstelling die je niet snel vergeet.

CREDITS
Choreografie: Sharon Wesseling
Kostuumdesign: Ella Siekman
Muziek: Amsterdam Beats
Productie: Floris Mentink
Dansers: Anggun Musri, Dennis Massar, Fauve Doudouce, Gaby Berger, Sharon Wesseling, Saskia
Neuen
foto: Mato Schaefer

Grondslag wordt mogelijk gemaakt door Cultura Nova, Cultuurhuis Heerlen, Gemeente Heerlen en VIA ZUID en maakt deel uit van Playground Heerlen.

-- lees meer »

Op het puntje van je stoel »

Een constante try-out: dat is de insteek van het stuk Op het puntje van je stoel van Sharon Wesseling en de dansers van haar kersverse dansgezelschap 20Hertz. Als slechthorende danser met een chronische middenoorontsteking kreeg Sharon op jonge leeftijd te horen dat zo nooit meer zou kunnen dansen. Na 14 operaties bewijst ze echter het tegendeel en is ze choreograaf en artistiek leider van 20Hertz: het eerste dansgezelschap in Nederland door mensen met een auditieve beperking, vóór bezoekers met alle auditieve gradaties.

Tijdens deze voorstelling geeft 20Hertz je een kijkje in de wereld van het vertellen van verhalen, zonder te praten. Met een mix van dove, slechthorende en horende dansers is er onderzoek gedaan naar hoe verhalen middels dans verteld kunnen worden. Een grote inspiratiebron hiervoor komt uit de Dovencultuur: een kunstvorm genaamd ‘VV’ (Visual Vernacular). Dit is een unieke, fysieke theatertechniek met elementen van poëzie en mime en wordt voornamelijk uitgevoerd door dove artiesten. Bij VV worden verhalen uitgebeeld, waarbij het essentieel is dat er geen Gebarentaal gebruikt mag worden. Hierdoor ontstaat een uitbeeldingstaal die door een doof publiek en een horend publiek op dezelfde manier wordt begrepen.

In Op het puntje van je stoel gaat Sharon met 20Hertz op zoek naar manieren om met de visuele- en universele taal van dans, gecombineerd met VV, verschillende verhalen te vertellen. Op deze manier wordt het auditief vermogen ondergeschikt gemaakt aan de beleving van de theaterbezoeker.

Het overkoepelende doel van 20Hertz is om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Door verhalen te vertellen via dans en uitbeelding, verschillende lagen aan te brengen en artistieke kwaliteit voorop te stellen hoopt het gezelschap iedereen te raken. En zeg nou zelf: jij bent toch ook met verhalen grootgebracht?

Zit jij al op het puntje van je stoel?!

Credits
Dansgezelschap: 20Hertz Company
Choreografie: Sharon Wesseling
Dansers: Anggun Musri, Dennis Massar, Emma Strikkers, Riva van Baardewijk, Saskia Neuen
Styling & kostuums: Ella Siekman
Muziek: Amsterdam Beats

Mogelijk gemaakt door: Cultuurhuis Heerlen, Danslab (SALLY en VIA ZUID), Huis voor de Kunsten Limburg, SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID

Innerlijk Ritme »

Een dansduet van binnenuit

Wat als je niet (meer) kunt vertrouwen op een van je zintuigen? Iedereen is na een festival of luid concert wel eens wakker geworden met een piep in de oren of een verminderde waarneming van geluid. Maar wat als dit niet meer herstelt? Wat als je ritme enkel visueel kan waarnemen? Wat als je volledig moet leunen op je innerlijke ritme?

In dit energieke duet van choreografe Sharon Wesseling staan visuele en auditieve prikkels centraal. Door voelbare trillingen en gebarentaal ontstaat een dansvoorstelling voor zowel horende als niet-horende bezoekers. Vanuit de gedachte dat iedereen een eigen ritme heeft, ongeacht hoe je geluid ervaart of waarneemt, zijn de dansers minder afhankelijk van de muziek en van elkaar. Wat is jouw ritme?

Sharon Wesseling (Heerlen, 1994) is professioneel danser, docent en choreografe met een duidelijke missie: dans en theater toegankelijker maken voor mensen met doof- en slechthorendheid. Een ontsteking aan haar schedelbasis op jonge leeftijd zorgde voor een blijvende gehoorbeschadiging. In plaats van dit als obstakel te zien, is dit juist haar drijfveer en kracht gebleken.

Credits
Concept en choreografie: Sharon Wesseling
Dansers: Saskia Neuen en Emma Strikkers
Muziek: Amsterdam Beats
Kostuums & styling: Ella Siekman
Gebarentolk: Fauve Doudouce

Innerlijk Ritme is gemaakt voor CO-LAB 2021, een productie van schrit_tmacher Festival in coproductie met Huis voor de Kunsten Limburg, ARTbewegt en VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg. Jonge choreografen uit de Euregio creëerden hiervoor een duet. Tijdens het schrit_tmacher Festival 2021 waren de vier verschillende duetten te zien aan het Maanplein in Heerlen.

dBHz »

 

 

 

 

 

 

 

Sharon Wesseling wil dans en theater toegankelijker maken voor mensen met gehoorproblemen. In haar danssolo dBHz werkt ze met lage, voelbare muziekfrequenties en het visualiseren van geluidsgolven in bewegingstaal. Ook zet ze Nederlandse Gebarentaal in om bezoekers met doof- en slechthorendheid te betrekken bij haar werk. Tevens hoopt ze meer bewustwording te creëren bij een horend publiek, onder andere door geluiden op bepaalde momenten zo te laten klinken zoals zij, een slechthorende danser, ze ervaart.

Media
Podium Theaterspecial Zuiderlucht: ‘Ongehoord’

single-makers.php