Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sharon Wesseling

Sharon Wesseling

Danser / choreograaf

Sharon Wesseling (Heerlen, 1994) studeerde in juni 2019 af aan de Dance Academy van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg in de richting Contemporary/Urban. Ze begon al op jonge leeftijd met dansen (o.a. hiphop & breakdance) en deed jarenlang mee aan nationale en internationale hiphopcompetities. Behalve de rol van uitvoerend danseres, liggen ook het dansdocentschap en de wereld van zorg & welzijn haar nauw aan het hart.

Als baby werd bij Sharon een chronische middenoorontsteking vastgesteld. In haar tienerjaren ontdekten artsen dat de oorontstekingen waarmee ze opgroeide, haar schedelbasis hadden aangetast. Mogelijk zou ze haar gehoor volledig verliezen en zou haar evenwichtsorgaan beschadigd worden. Dit zou het einde betekenen van een carrière in de dans. Een veertiental operaties later is het echter gelukt om de schade bijna volledig te herstellen. Wat gebleven is, is een fascinatie voor de inclusieve kant van dans, het dansen met mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is.

In haar afstudeeronderzoek en -solo heeft Sharon zich volledig gericht op slechthorenden en doven en hoe deze doelgroep te betrekken in de reguliere theateromgeving. Dit deed ze door Nederlandse gebarentaal toe te passen in haar dansstuk, gebruik te maken van lage (voelbare) muziekfrequenties en geluidsgolven te visualiseren. Met ondersteuning van VIA ZUID gaat ze dit werk verder uitbreiden. Daarnaast wil ze dans gaan maken met dansers/performers die doof en slechthorend zijn.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2020

VOORSTELLINGEN

Innerlijk Ritme »

Een dansduet van binnenuit

Wat als je niet (meer) kunt vertrouwen op een van je zintuigen? Iedereen is na een festival of luid concert wel eens wakker geworden met een piep in de oren of een verminderde waarneming van geluid. Maar wat als dit niet meer herstelt? Wat als je ritme enkel visueel kan waarnemen? Wat als je volledig moet leunen op je innerlijke ritme?

In dit energieke duet van choreografe Sharon Wesseling staan visuele en auditieve prikkels centraal. Door voelbare trillingen en gebarentaal ontstaat een dansvoorstelling voor zowel horende als niet-horende bezoekers. Vanuit de gedachte dat iedereen een eigen ritme heeft, ongeacht hoe je geluid ervaart of waarneemt, zijn de dansers minder afhankelijk van de muziek en van elkaar. Wat is jouw ritme?

Sharon Wesseling (Heerlen, 1994) is professioneel danser, docent en choreografe met een duidelijke missie: dans en theater toegankelijker maken voor mensen met doof- en slechthorendheid. Een ontsteking aan haar schedelbasis op jonge leeftijd zorgde voor een blijvende gehoorbeschadiging. In plaats van dit als obstakel te zien, is dit juist haar drijfveer en kracht gebleken.

Credits
Concept en choreografie: Sharon Wesseling
Dansers: Saskia Neuen en Emma Strikkers
Muziek: Amsterdam Beats
Kostuums & styling: Ella Siekman
Gebarentolk: Fauve Doudouce

Innerlijk Ritme is gemaakt voor CO-LAB 2021, een productie van schrit_tmacher Festival in coproductie met Huis voor de Kunsten Limburg, ARTbewegt en VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg. Jonge choreografen uit de Euregio creëerden hiervoor een duet. Tijdens het schrit_tmacher Festival 2021 waren de vier verschillende duetten te zien aan het Maanplein in Heerlen.

-- lees meer »

dBHz »

 

 

 

 

 

 

 

Sharon Wesseling wil dans en theater toegankelijker maken voor mensen met gehoorproblemen. In haar danssolo dBHz werkt ze met lage, voelbare muziekfrequenties en het visualiseren van geluidsgolven in bewegingstaal. Ook zet ze Nederlandse Gebarentaal in om bezoekers met doof- en slechthorendheid te betrekken bij haar werk. Tevens hoopt ze meer bewustwording te creëren bij een horend publiek, onder andere door geluiden op bepaalde momenten zo te laten klinken zoals zij, een slechthorende danser, ze ervaart.

Media
Podium Theaterspecial Zuiderlucht: ‘Ongehoord’

single-makers.php