Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sharon Wesseling

Sharon Wesseling

Danser / choreograaf

Sharon Wesseling (Heerlen, 1994) studeerde in juni 2019 af aan de Dance Academy van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg in de richting Contemporary/Urban. Ze begon al op jonge leeftijd met dansen (o.a. hiphop & breakdance) en deed jarenlang mee aan nationale en internationale hiphopcompetities. Behalve de rol van uitvoerend danseres, liggen ook het dansdocentschap en de wereld van zorg & welzijn haar nauw aan het hart.

Als baby werd bij Sharon een chronische middenoorontsteking vastgesteld. In haar tienerjaren ontdekten artsen dat de oorontstekingen waarmee ze opgroeide, haar schedelbasis hadden aangetast. Mogelijk zou ze haar gehoor volledig verliezen en zou haar evenwichtsorgaan beschadigd worden. Dit zou het einde betekenen van een carrière in de dans. Een veertiental operaties later is het echter gelukt om de schade bijna volledig te herstellen. Wat gebleven is, is een fascinatie voor de inclusieve kant van dans, het dansen met mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is.

In haar afstudeeronderzoek en -solo heeft Sharon zich volledig gericht op slechthorenden en doven en hoe deze doelgroep te betrekken in de reguliere theateromgeving. Dit deed ze door Nederlandse gebarentaal toe te passen in haar dansstuk, gebruik te maken van lage (voelbare) muziekfrequenties en geluidsgolven te visualiseren. Met ondersteuning van VIA ZUID gaat ze dit werk verder uitbreiden. Daarnaast wil ze dans gaan maken met dansers/performers die doof en slechthorend zijn.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2020

VOORSTELLINGEN

dBHz »

 

 

 

 

 

 

 

Sharon Wesseling wil dans en theater toegankelijker maken voor mensen met gehoorproblemen. In haar danssolo dBHz werkt ze met lage, voelbare muziekfrequenties en het visualiseren van geluidsgolven in bewegingstaal. Ook zet ze Nederlandse Gebarentaal in om bezoekers met doof- en slechthorendheid te betrekken bij haar werk. Tevens hoopt ze meer bewustwording te creëren bij een horend publiek, onder andere door geluiden op bepaalde momenten zo te laten klinken zoals zij, een slechthorende danser, ze ervaart.

Media
Podium Theaterspecial Zuiderlucht: ‘Ongehoord’

-- lees meer »
single-makers.php