Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sharon Wesseling

Sharon Wesseling

Danser en choreograaf

Sharon Wesseling (1994) studeerde in juni 2019 af aan de Dance Academy van Fontys Hogeschool voor de Kunsten inTilburg in de richting Contemporary/Urban. Ze begon al op  jonge leeftijd met dansen (o.a. hiphop & breakdance) en deed jarenlang mee aan nationale en internationale hiphopcompetities. Behalve de rol van choreograaf en uitvoerend danseres ligt ook het dansdocentschap haar nauw aan het hart. Sinds haar afstuderen richt Sharon zich volledig op slechthorende en doven en hoe ze deze doelgroep kan betrekken bij de reguliere theateromgeving.

Met het door haar in 2022 opgerichte dansgezelschap 20Hertz, de eerste dansschool voor dove en slechthorende dansers in Nederland, zet Sharon zich in om podiumkunst toegankelijker te maken voor mensen met een auditieve beperking, voor zowel danser en als theaterbezoeker. Door gebruik te maken van lage (voelbare) muziekfrequenties, visuals, ritmische lichten en ondersteunende gebarentaal, is het dansgezelschap toegankelijk voor mensen met én zonder gehoorbeschadiging. Door de verbinding op te zoeken via de universele taal van dans is het haar doel om barrières weg te nemen en het theater een veelzijdiger publiek te bezorgen.

Meer info:
website 20Hertz

VOORSTELLINGEN

fiVe – Sharon Wesseling | 20Hertz »

Geïnspireerd door de dovenkunstvorm ‘Visual Vernacular’ (VV), een visuele vertelstijl waarin verhalen verteld en uitgebeeld worden middels sterke mimiek, (hand)gesticulatie en beweging, neemt Sharon het publiek mee in haar verhaal en perspectief over zintuigelijke ervaringen. Gecombineerd met haar achtergrond in urban en contemporary dansstijlen, is fiVe een dynamische solo met verhalende elementen.

-- lees meer »

Grondslag »

Iedereen heeft bepaalde momenten in het leven die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je verdere leven. Voor de horende én dove dansers van 20Hertz was het moment dat ze verliefd werden op de urban dansstijlen. Voor Zuid-Limburg, de thuisbasis van 20Hertz, was het ontstaan van de kolenmijnen cruciaal. Grondslag duikt in het verleden en onderzoekt wat hen gevormd heeft tot wie we zijn. Ze laten zich inspireren door het mijnverleden dat Zuid-Limburg heeft gevormd tot de provincie die we kennen en zoeken de raakvlakken tussen het verleden en ons dansgezelschap.

Voor het eerst voegen ze naast dansers ook een VV-artiest toe aan het dansgezelschap. VV staat voor Visual Vernacular en is een kunstvorm uit de Dovengemeenschap. De kunstvorm draait om het uitbeelden van objecten of verhalen aan de hand van gebaren in combinatie met sterke gezichtsuitdrukkingen.

Choreografie: Sharon Wesseling

Dansers: Anggun Musri, Boaz Blume, Riva van Baardewijk en Saskia Neuen, 

Muziek: Amsterdam Beats

Kostuums & Styling: Ella Siekman

Technische productie en marketing: Floris Mentink

Mogelijk gemaakt door

Cultuurhuis Heerlen, Cultura Nova, ECI Cultuurfabriek, Gemeente Heerlen, Nederlands Mijnmuseum, Playground Heerlen,VIA ZUID en VSBfonds.

Grondslag is (deels) gecreëerd in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID.

Op het puntje van je stoel »

Een constante try-out: dat is de insteek van het stuk Op het puntje van je stoel van Sharon Wesseling en de dansers van haar kersverse dansgezelschap 20Hertz. Als slechthorende danser met een chronische middenoorontsteking kreeg Sharon op jonge leeftijd te horen dat zo nooit meer zou kunnen dansen. Na 14 operaties bewijst ze echter het tegendeel en is ze choreograaf en artistiek leider van 20Hertz: het eerste dansgezelschap in Nederland door mensen met een auditieve beperking, vóór bezoekers met alle auditieve gradaties.

Tijdens deze voorstelling geeft 20Hertz je een kijkje in de wereld van het vertellen van verhalen, zonder te praten. Met een mix van dove, slechthorende en horende dansers is er onderzoek gedaan naar hoe verhalen middels dans verteld kunnen worden. Een grote inspiratiebron hiervoor komt uit de Dovencultuur: een kunstvorm genaamd ‘VV’ (Visual Vernacular). Dit is een unieke, fysieke theatertechniek met elementen van poëzie en mime en wordt voornamelijk uitgevoerd door dove artiesten. Bij VV worden verhalen uitgebeeld, waarbij het essentieel is dat er geen Gebarentaal gebruikt mag worden. Hierdoor ontstaat een uitbeeldingstaal die door een doof publiek en een horend publiek op dezelfde manier wordt begrepen.

In Op het puntje van je stoel gaat Sharon met 20Hertz op zoek naar manieren om met de visuele- en universele taal van dans, gecombineerd met VV, verschillende verhalen te vertellen. Op deze manier wordt het auditief vermogen ondergeschikt gemaakt aan de beleving van de theaterbezoeker.

Het overkoepelende doel van 20Hertz is om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Door verhalen te vertellen via dans en uitbeelding, verschillende lagen aan te brengen en artistieke kwaliteit voorop te stellen hoopt het gezelschap iedereen te raken. En zeg nou zelf: jij bent toch ook met verhalen grootgebracht?

Zit jij al op het puntje van je stoel?!

Credits
Dansgezelschap: 20Hertz Company
Choreografie: Sharon Wesseling
Dansers: Anggun Musri, Dennis Massar, Emma Strikkers, Riva van Baardewijk, Saskia Neuen
Styling & kostuums: Ella Siekman
Muziek: Amsterdam Beats

Mogelijk gemaakt door: Cultuurhuis Heerlen, Danslab (SALLY en VIA ZUID), Huis voor de Kunsten Limburg, SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID

Innerlijk Ritme »

Een dansduet van binnenuit

Wat als je niet (meer) kunt vertrouwen op een van je zintuigen? Iedereen is na een festival of luid concert wel eens wakker geworden met een piep in de oren of een verminderde waarneming van geluid. Maar wat als dit niet meer herstelt? Wat als je ritme enkel visueel kan waarnemen? Wat als je volledig moet leunen op je innerlijke ritme?

In dit energieke duet van choreografe Sharon Wesseling staan visuele en auditieve prikkels centraal. Door voelbare trillingen en gebarentaal ontstaat een dansvoorstelling voor zowel horende als niet-horende bezoekers. Vanuit de gedachte dat iedereen een eigen ritme heeft, ongeacht hoe je geluid ervaart of waarneemt, zijn de dansers minder afhankelijk van de muziek en van elkaar. Wat is jouw ritme?

Sharon Wesseling (Heerlen, 1994) is professioneel danser, docent en choreografe met een duidelijke missie: dans en theater toegankelijker maken voor mensen met doof- en slechthorendheid. Een ontsteking aan haar schedelbasis op jonge leeftijd zorgde voor een blijvende gehoorbeschadiging. In plaats van dit als obstakel te zien, is dit juist haar drijfveer en kracht gebleken.

Credits
Concept en choreografie: Sharon Wesseling
Dansers: Saskia Neuen en Emma Strikkers
Muziek: Amsterdam Beats
Kostuums & styling: Ella Siekman
Gebarentolk: Fauve Doudouce

Innerlijk Ritme is gemaakt voor CO-LAB 2021, een productie van schrit_tmacher Festival in coproductie met Huis voor de Kunsten Limburg, ARTbewegt en VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg. Jonge choreografen uit de Euregio creëerden hiervoor een duet. Tijdens het schrit_tmacher Festival 2021 waren de vier verschillende duetten te zien aan het Maanplein in Heerlen.

dBHz »

 

 

 

 

 

 

 

Sharon Wesseling wil dans en theater toegankelijker maken voor mensen met gehoorproblemen. In haar danssolo dBHz werkt ze met lage, voelbare muziekfrequenties en het visualiseren van geluidsgolven in bewegingstaal. Ook zet ze Nederlandse Gebarentaal in om bezoekers met doof- en slechthorendheid te betrekken bij haar werk. Tevens hoopt ze meer bewustwording te creëren bij een horend publiek, onder andere door geluiden op bepaalde momenten zo te laten klinken zoals zij, een slechthorende danser, ze ervaart.

Media
Podium Theaterspecial Zuiderlucht: ‘Ongehoord’

single-makers.php