Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Zorba Huisman

Zorba Huisman

Regisseur

Zorba Huisman (Heerlen, 1996) studeerde in 2021 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Geboren in Limburg, laat zij zich in haar ontwikkeling en zoektocht als maker inspireren door verhalen uit haar omgeving. Deze vertaalt ze naar voorstellingen om ze een groter publiek te bieden. Haar werk als regisseur wordt gekenmerkt door sterke, esthetische beelden. Soms bijna museaal van aard, maar altijd strevend naar een vorm die een inhoud draagt en het verhaal versterkt. Zorba regisseert theater, film en documentaires.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2022

Fotograaf: Robin de Puy

Meer info

Makersportret VIA ZUID, juli 2022

VOORSTELLINGEN

Longen »

Longen is het liefdesverhaal van deze generatie. Twee geliefden wagen zich aan een vraagstuk dat in deze tijd eerder een gewetensvraag is dan een kwestie van liefde. Zullen we wel of niet een kind op deze wereld zetten? Deze actuele voorstelling vol humor en diepgang gaat in op dit vraagstuk. Twee geliefden bevragen zichzelf en elkaar naar hun keuzes, hun motivaties. Kijken naar zichzelf en naar elkaar. Het zijn “ goede “ mensen, vinden ze. Maar is de onvermijdelijke botsing met de buitenwereld iets wat ze hun nageslacht wel willen aandoen? In hun dialoog wordt in een hoog tempo gesproken over de oorlog, over de heersende politieke spanningen en vooral over het klimaat.

“ Op dit moment weet ik precies wat jij moet horen en dit is absoluut wat ik voel.

Wij gaan dit niet doodredeneren.

Wij gaan dit doen. “

Grote en actuele vraagstukken die worden afgewisseld met intieme, kleine, liefdevolle en herkenbare momenten tussen twee millennials die op zoek zijn naar eigen inzicht en overtuiging.

Met deze voorstelling wordt op hoog en grijpend tempo een liefdevolle confrontatie tussen droom en werkelijkheid neergezet die zowel de jongere als oudere generaties zal aanspreken; die jongvolwassenen zal bevragen over hun toekomstige keuzes en de oudere generaties zal bevragen over de keuzes die zij hebben gemaakt.

De thema’s van nalatenschap, klimaat, vertrouwen, keuzerecht, geweten en liefde staan op de voorgrond in deze voorstelling.

Regie: Zorba Huisman
Regie-assistent: Luka Kluskens
Spel: Nick Renzo Garcia en Frieda Barnhard
Tekst: Duncan Macmillan, vertaling door Teunkie van der Sluis
Productie: Maartje Austen en  Luka Kluskens
-- lees meer »

Een stad voorbij de stad »

In tijden van onrust en haast lijken we tot alles bereid omwille van vooruitgang. We verbouwen, verhuizen, verven ons haar en hopen op een gevoel van vernieuwing, van verlossing.

In de monoloog Een stad voorbij de stad kijken we naar Lila, een jonge vrouw werkzaam als levend standbeeld in het toeristisch centrum van Maastricht. Een plotselinge botsing met de buitenwereld dwingt de vrouw die tot nu toe altijd stilstaand zweeg, zich uit te spreken en nieuwe stappen te zetten in haar zoektocht naar vooruitgang.

Regie: Zorba Huisman
Spel: Luka Klusjes
Tekst: Olivier M. Herter
Regieassistent: Joëlle in de Braekt

Met dank aan co-producenten VIA ZUID en Toneelgroep Maastricht

single-makers.php