Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

King Sisters

King Sisters

Performancecollectief

King Sisters bestaat uit zussen Joske (1989), Annelie (1992) en Marthe Koning (1996). Joske is hybride maker, Annelie is zangeres en componist, Marthe is hybrid artist. In hun collectieve werk is de zangstem de verbindende factor. Ze zitten in de voorbereidende fase van een nieuwe voorstelling die in 2024 in première gaat op Festival Cement.  

“Als collectief benadrukken we elkaars talenten en vakmanschap. Ik merk wel dat het steeds meer transdisciplinair wordt. We hebben het steeds meer over wat wij samen doen, in plaats van dat we inzetten op de verschillen tussen onze disciplines. We zijn outsiders looking in. Het idee dat je in geen enkel hokje te plaatsen bent, en daarom extra goed kan zien wat er in die hokjes gebeurt,” legt Annelie uit.  

“Ik koesterde altijd de heimelijke droom om met z’n drieën mee te doen aan het Junior Songfestival. In mijn hoofd was dat iets wat ooit zou gebeuren,” geeft Marthe toe. “Dat is niet gelukt maar toen ik de switch van ArtEZ naar de Toneelacademie in Maastricht maakte, viel bij Joske denk ik wel het kwartje dat we als collectief iets konden creëren.” “Marthe en ik schelen zeven jaar. Toen zij 11 was, was ik al uit huis,” vult Joske aan. “Dat was ook het rottige,” vult Marthe lachend aan. “Toen was zij al te oud voor het Junior Songfestival!” 

“Op een vakantie in de Ardennen deden we tijdens een wandeling een zangimprovisatie. We werden bewust van onze eigen taal, een muzikale, familiale taal. Die fascineerde me toen al,” vertelt Joske. “Want dat muzikale spel viel ineens samen met onze relationele dynamiek. We besloten een voorstelling te maken voor Fringe Festival. In hele korte tijd hebben we heel veel geëxperimenteerd. We wonnen de Fringe Award en kwamen er daarna, toen we speelden in Brighton, achter dat we een overkoepelend thema hebben als collectief; hoe verhoud je je als individu in een collectief? Dit wordt binnen ons collectief natuurlijk versterkt omdat we zussen zijn. Je kunt je niet verhullen, je kent elkaar door en door. Ons werk en makerschap heeft daardoor een enorme intimiteit.” 

“Jessie l’Herminez deed de eindregie van onze vorige voorstelling Rebuilding a voice. We hebben ervoor gekozen haar nog actiever te betrekken bij onze volgende voorstelling. We kunnen haar heel dichtbij laten in ons maakproces. Zij kan ons echt op artistiek niveau ontmoeten, wat ook meteen heel persoonlijk is. Die diepe betrokkenheid wil ik ook met publiek.” legt Annelie uit. 

“We hebben onze vorige voorstelling ingezet om onze taal communicatief te maken. Je wilt het publiek niet over één kam scheren. Wij willen voor iedereen maken, dat mensen zich herkennen,” legt Marthe uit. “In de basis zijn we drie zussen die uiting geven aan vorm via klank. We gaan met thema’s aan de haal, het vrouw-zijn, familie en vrijheid; dat zijn thema’s die iedereen aangaat. We doen dat op een vormelijke en abstracte manier. Onze virtuositeit is geen doel maar een middel. Om te communiceren op een ander niveau dat niet alleen voor een niche publiek is, zodat we aannames over andere publieksgroepen uit kunnen zoeken.” 

“In aanraking komen met verschillende soorten publiek voedt onze taal ook,” vult Joske aan. “Het misverstand is dat je je werk dan makkelijker moet maken, maar dat doen wij niet. We zijn hartstikke leip, het is onmogelijk om binnen lijntjes te kunnen kleuren. We leveren geen ideeën op, met onze fantasievolle wereld breken we bestaande ideeën juist open. Nelson Mandela zei dat het geen grotere belediging is dan degene tegenover je te onderschatten. Daarmee maak je jezelf kleiner. En wij maken onze creativiteit niet kleiner, we nemen je erin mee.”  

Makers bij VIA ZUID: sinds 2022 (Marthe Koning werd eerder ondersteund door VIA ZUID bij de afstudeervoorstelling THIS APPEAR die ze maakte met Doris Vervuurt)

Meer info

collectiefkingsisters.com
Makersportret VIA ZUID, maart 2022

VOORSTELLINGEN

Rebuilding a voice »

In Rebuilding a voice deconstrueren drie zussen de stem, op zoek naar meerstemmigheid. Via klank en fysiek spel breken de King Sisters nieuwe vormen open, geïnspireerd door hedendaagse muziekgenres van klassiek, jazz tot pop. Zo leggen ze de veelkleurigheid van de menselijke stem bloot.

Hoe verhoud je je tot een veelheid aan constructies? We grijpen de vrouwelijke stem bij de lurven, ontkrachten de prestatiemaatschappij en bevragen de vrijheid van een underground cultuur. Is het mogelijk je eigen stem te hebben binnen een bestaande mal?

Vanuit een divers scala aan transformaties doen we een voorstel voor een utopische, meerstemmige maatschappij.

“Hear all voices at variance, hear all songs roared out at once”
                             – Susan Sontag in a letter to Patti Smith

Een voorstelling van King Sisters begeeft zich op het snijvlak van concert en performance. Hun muzikale chemie valt naadloos samen met hun zussen-dynamiek. Een monoloog wordt onderbroken door een zangstuk, een zangstuk onderuitgehaald door een performance. Centraal staat het onderzoek ‘individu temidden van het collectief’.

Naast hun collectieve werk, maakt dit trio ook individueel werk binnen hun eigen disciplines; actrice en theatermaker Joske, vocalist en componist Annelie, beeldend kunstenaar en performer Marthe. In hun collectieve werk is de stem de verbindende factor.

Credits
Tekst/spel/muziek/concept: Joske, Annelie en Marthe Koning
Eindregie: Jessie L’Herminez
Dramaturgie: Elowise Vandenbroecke
Componist: Janne Piksen
Kostuum: Akelei Loos
Licht- en geluidsontwerp: Neal Groot
In samenwerking met: Festival Cement en VIA ZUID

Recensie Theaterkrant: A-capella-theaterconcert over het terugclaimen van je stem’

-- lees meer »
single-makers.php