Theatermaker en choreograaf
Marleen Hendrickx (1990) is theatermaker, performer en danser. Ze werkt dit jaar aan twee lopende projecten; haar eigen voorstelling ‘X Y I’, en ‘Iets met boeren’, waarbij ze met lokale spelers een voorstelling maak over de landbouwthematiek op verschillende plekken in Brabant.
“Ik ben geboren in Zundert en woon daar nu ook weer. Ik heb daardoor een anti-Randstadgevoel. De arrogantie dat het alleen maar daar gebeurt, daar zet ik me tegen af. Het komt misschien ook omdat ik er zelf ook wel naartoe wilde trekken maar me vorig jaar realiseerde, dat wil ik helemaal niet. Het spanningsveld van dat minderwaardigheidscomplex van een dorp, waarom ik altijd moet uitleggen waarom ik in Zundert woon, terwijl anderen die in een stad wonen dat niet moeten. Alsof ik een rare, niet-doorsnee keuze maak.”
“Het hoeft niet alleen daar te gebeuren, juist niet. Daarom focus ik me juist op Zuid-Nederland. Zoals ‘Iets met boeren’, wat kunst inzet op het gebied van transitie, verandering. Want je kunt overal kunst maken. Ik wil komend jaar onderzoeken of ik het boerenproject ook in Noord-Limburg kan ontwikkelen.”
“Ik heb een paar momenten gehad in mijn leven waarvan ik dacht, dit moet/wil ik doen. Eerste moment was toen ik bij DOX Marjan Barlage en Sassan Saghar Yaghmai leerde kennen. Zij zijn belangrijk geweest voor mijn hele carrière. Toen merkte ik hoe je dans en theater kunt combineren. Hoe je verhalen van mensen zelf kunt vertellen en met hele gemixte groepen kunt werken. Die elementen bij elkaar, ik heb er geen woorden voor, maar we waren twee weken bezig en ik voelde, dit is wat ik wil.”
“Gaandeweg ben ik dat toen kwijtgeraakt. Gelukkig heb ik dat bij mijn opleiding tot Theaterdocent verkort in Amsterdam teruggevonden. Hoe te werken met spelers en niet-spelers. Hoe je dingen vindt in ‘hun’ wereld, waar je theater voor kunt gebruiken om dat te uiten. Heb heel veel heen en weer bewogen maar vaak iets miste er iets. En hier – bij projecten als X Y WE en Iets met boeren – komen al die elementen bij elkaar.”
“X Y I is ooit begonnen als afstudeervoorstelling. Dat project is zo groot geweest voor mezelf en mijn ontwikkeling als maker. Vorig jaar dacht ik, ik wil niet alleen die intersekse maker zijn. Dat voel ik nu ook nog steeds, maar ik merk ook dat het verhaal niet klaar is. Als het persoonlijk met jou te maken. Hoe bewegen die nu alle twee, als Marleen en als maker. Ik vind dat meteen spannend en probeer te wennen aan het idee dat het een jaar van zoeken en overgang wordt. Als je de wereld in gaat met zo’n persoonlijk verhaal, dan is het zoeken naar een volgend project groot. Hoe maak ik het net zo persoonlijk?”
VOORSTELLINGEN
X Y I »
“Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”. Langzaam nestelde zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten?
Marleen Hendrickx neemt je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent. De vertelling laat ook zien hoe onze samenleving ooit kennis van zaken had en hoe die kennis later bewust is weggedrukt. Hoe een rechtlijnig man-vrouw beeld steeds meer de norm werd, terwijl men wist dat dat niet zo is.
Iets met boeren »
Theatervoorstelling over het boerenleven van nu, gezien vanuit de jongste generatie boeren.
Het land is in rep en roer. De boer is het beu. Te hoge kosten, te lage prijzen, te weinig waardering en telkens nieuwe regels. De boer verlaat stal en akker en trekt ten strijde. Verderop telt de boswachter de vogels, meet de wetenschapper het weer, bedenkt de politicus een plan, plakt de activist zich vast en kijkt de klant naar de prijs van de worst.
Er is iets aan de hand.
Er moet iets gebeuren.
Terwijl de kip en het ei op elkaar staan te wachten.
De serie voorstellingen Iets met Boeren geeft op speelse, theatrale wijze inzicht in de actuele landbouw. Een bijzondere voorstelling, met en door studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg én van de Hogere Agrarische School, HAS green academy in Den Bosch, in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. Een unieke samenwerking die nu de nieuwe lichting aan het woord laat, de toekomstige generatie agrariërs. Wat is hún verhaal? Wat is hun perspectief in de scherpe discussies en snel wisselende ontwikkelingen? Zien zij het zitten om het werk van hun ouders voort te zetten, om te blijven boeren? Of zijn zij het die het roer omgooien?
Je ziet een collage van theaterscenes op plekken waar je nooit komt; in de schuur, in de stal, op het erf, in de wei. Geleidelijk raak je een tikkeltje vervreemd van de eigen mening.