Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Hendrik Kegels

Hendrik Kegels

Theatermaker / performer

Hendrik Kegels (1996) studeerde in 2018 af als performer aan de Toneelacademie Maastricht. In zijn werk staat de wereld van kinderlijke verwondering centraal. Hij tracht met zijn voorstellingen herinnering aan deze werelden bij de toeschouwer op te roepen, en ze uit te nodigen om te geloven in dat wat onwaarschijnlijk lijkt.

Hij maakt voorstellingen voor o.a. Frascati (Plankton i.s.m. Anna Verkouetern Janssen), Het Paleis (Kier 4+ i.s.m. Kim Karssen) & Het Laagland (Microlepidoptera i.s.m. Sonja van ojen) Als acteur werkte hij samen met Anna Verkouteren Janssen in Stallerhof en The lobster, Jetse Batelaan in Echte Vrouwen Joggen in Regenpak (Theater Artemis & Het houten Huis) & Alexander Devriendt (Ontroerend goed).

Hendrik is lid van Hemelhond, een collectief van Violet Braeckman, Thomas Claessens, Hendrik Kegels & Mees Walter. Het collectief maakt theater, beeldende kunst en vooral ook plezier.

Hendrik maakte in 2018 voor WinterZone samen met Sonja van Ojen Microlepidoptera, Met Hemelhond presenteerde hij Also Sprach Zarathustra, Op.30 tijdens de Sneak Peek van januari 2019, was hij één van de deelnemers aan Talent Lab 2019 en maakt hij de performance In A Galaxy Far Far Away.

Meer info Website Hendrik

-- lees meer >>

VOORSTELLINGEN

In A Galaxy Far, Far Away

Een performatieve symfonische popopera, gebaseerd op de teksten en muziek van David Bowie. De  lyrics van alle songs van David Bowie (748) worden door Hendrik gebundeld en bekroond deze tot bijbel. Vervolgens las,analyseerde en bewerkte Hendrik ze tot een persoonlijke tekst. In A Galaxy Far, Far Away is een symfonie, spoken word, een transformatie, een ode.

Maar deze symfonie is meer dan een ode aan een idool. Deze hallucinante ruimtereis toont het verlangen om te ontsnappen aan onze fysieke en mentale grenzen. Niet alleen de performer maar de gehele ruimte transformeert langzaam tot een verbale sterrenhemel waarin niet enkel de beats je om de oren vliegen maar ook planeten en sterren, gevormd door woorden, gevaarlijk dichtbij lijken te komen.

-- lees meer »

Microlepidoptera

Microlepidoptera is een ode aan de vanzelfsprekendheid. Een observatie van het kleine, alledaagse, zodat het niet onopgemerkt blijft. Samen onszelf verliezen in een simpel iets. Totdat het simpele iets enorms wordt.
Hoeveel Mount Everest zit er in een kiezel in een berm, aan de kant van een snelweg? We ons laten verwonderen en fluisteren het vanzelfsprekend toe “Spreek. Spreek dan toch. Zeg iets.”

De voorstelling laat zien dat het belangrijk is om met verwondering naar de wereld te kunnen kijken.  Empathie voelen voor een levenloos object; in een steen een drakenei zien, dingen die we normaal gesproken onbelangrijk of waardeloos achten, plots toch de aandacht kunnen schenken en kunnen bewonderen. De voorstelling is een oefening in kijken, een oefening in empathie en aandacht

Idee en uitvoering: Hendrik Kegels en Sonja van Ojen. Coproductie het Laagland en VIA ZUID.

Te zien tijdens de theaterroute WinterZone in Sittard, december 2018.  Initiatief van het Laagland en VIA ZUID.

Also Sprach Zarathustra

Hendrik Kegels is lid van gezelschap HEMELHOND

In 1896 componeerde Richard Strauss het symfonisch gedicht Also Sprach Zarathustra, geïnspireerd op Friedrich Nietzsches gelijknamige filosofische roman. Strauss probeerde met zijn compositie de filosofische ideeën muzikaal te verbeelden. 123 jaar na de première ensceneert Hemelhond één van Strauss’ bekendste werken.

Concept en spel: Thomas Claessens, Hendrik Kegels & Mees Walter (Hemelhond)

Muziek: Richard Strauss

Eindregie: Peter Missotten

Coproductie: VIA ZUID

Met dank aan: Violet Braeckman, Karel Janssen, Marc Zwietink, Jean-Paul Caelen, Cultuurhuis Heerlen & Qlab

Te zien

29 januari, Sneak Peek in Parkstad Limburg Theaters Heerlen

1 & 2 februari. Toneelacademie Maastricht

Meer info over HEMELHOND

Microlepidoptera

Microlepidoptera

Hendrik Kegels & Sonja van Ojen

De korte voorstelling Microlepidoptera is een oefening in empathie en aandacht, een oefening in kijken. Een uitnodiging om het kleine en alledaagse niet onopgemerkt te laten blijven. De jonge theatermakers en performers Hendrik en Sonja nodigen het publiek uit om zich te verliezen in iets simpels. Waardoor dit simpele juist iets enorms wordt.

De voorstelling is leuk voor jong en oud omdat het je laat zien dat het fijn en belangrijk is om met verwondering te blijven kijken naar de wereld. Verwonderen en bewonderen is voor kinderen iets heel gewoons maar voor volwassen ligt dat stukken moeilijker. Die lijken dat steeds meer te zijn kwijtgeraakt. Empathie voelen voor een levenloos iets; in een steen een drakenei zien, dingen aandacht schenken die we normaal gesproken niet eens opmerken. Hoe moeilijk kan dat zijn? Kom en verlies jezelf in Microlepidoptera.

Te zien tijdens theaterroute WinterZone 2018 in Heerlen | Coproductie Het Laagland en VIA ZUID

Zijn voorstelling is te zien zijn december 2018 bij theatergezelschap Het Laagland in Sittard. Daar is hij terechtgekomen via de talentmakelaardij van VIA ZUID. “Het fijn om in een tijd dat je als maker nog zoekende bent mensen te hebben die vertrouwen in je hebben. VIA ZUID stimuleert op een redelijk ongedwongen manier. Ze kijken naar wie jij bent, wilt zijn en proberen vanuit dat idee zo goed mogelijk te helpen.”

single-makers.php