Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Karlijn van Kruchten

Karlijn van Kruchten

Muziektheatermaker / performer

Karlijn van Kruchten (1996) studeerde in 2019 af aan de opleiding Muziektheater op ArtEZ in Arnhem en is sindsdien werkzaam als muziektheater performer en theatermaakster. Zo speelde ze o.a. in de voorstellingen Wie is Baas? van Het Geluid Maastricht en Studio52nd en Roos & Ariadne van Het NUT. Als theatermaakster werkt ze momenteel aan Iedereen wordt mens in samenwerking met de Voedselbank Arnhem en Wiezoe Hermenie? in Maastricht.

Karlijn zoekt zowel in haar eigen werk (performances) als haar community art projecten naar een verbintenis met de samenleving. Met haar voorstellingen wil ze maatschappelijke taboes, zoals armoede, eenzaamheid, exclusiviteit en vrouwenintimidatie, doorbreken. Haar missie is om een stem te geven aan deze maatschappelijke problemen en zodoende verbinding te creëren met het publiek.

Karlijn combineert theater met muziek en zoekt graag de uitersten en de randjes op om die vervolgens op creatieve en onverwachte manieren te combineren.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2019

Meer info

Makersportret VIA ZUID, april 2022

VOORSTELLINGEN

IN HERMENIE »

Een podcast-serie waarin Karlijn van Kruchten, met haar saxofoon, op zoek gaat naar verbinding. Waarin muziek niet iets is wat op papier staat, maar wat ertussen gebeurt.

Wat is het geheim van een oeroude Limburgse traditie, wat is het geheim van een harmonieorkest?

Het afgelopen jaar kwam theatermaker Karlijn van Kruchten terug naar Limburg. Terug naar de basis waar voor haar de liefde voor muziek begon: de harmonie. Ze kwam terecht bij Harmonie Sint Michaël in het Maastrichtse Heugem. In de podcast hoor je hoe ze wordt opgenomen in de vereniging en wat ze daarbij beleeft en bevindt.

Elke aflevering van IN HERMENIE staat een ander instrument centraal, dat zijn/haar verhalen deelt over het harmonieleven.

Concept / regie / tekst: Karlijn Van Kruchten
Techniek: Mauro Casarini
De podcast is mede mogelijk gemaakt door Cultuurmakers Maastricht, Gemeente Maastricht, Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, Brand Cultuurfonds, Stichting Edmond Hustinx en VIA ZUID.

IN HERMENIE is vanaf 23 april 2022 te beluisteren via diverse podcast-kanalen.

 

-- lees meer »

Wie is baas? »

Een voorstelling over het koloniaal heden (reprise)
Geschreven door jongeren met of zonder voorouders uit de koloniën.

“Ik bezocht een fort waar vroeger slaven werden verhandeld. Toen ik naar binnen liep zag ik het meteen voor me. ‘Momotou, 19 jaar, 50 gulden. Sterk gebit, 1.83m. Brave jongen.’ Ik sta daar als een vrij persoon. Maar het is niet afgelopen. Het is er nog steeds. Als je er op let, zie je het.”

Leerling 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Iedereen weet dat Nederland vroeger koloniën heeft gehad; andere landen, ver weg, waar veel te handelen en te halen viel. En waar Nederland jarenlang de baas was. Je leert hierover op school, in een museum of op de televisie. Geschiedenis dus. Lang geleden, ver weg en een gesloten boek.

Maar kunnen we het echt al het verleden noemen? Want waarom gingen al die mensen dit voorjaar dan de straat op? Is er misschien een koloniaal heden? En welke impact heeft dat op jou?

In Wie is baas? heeft Studio 52nd deze vragen gesteld aan jongeren van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ze zetten hun gedachten en ervaringen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis om naar toneelteksten.

Onder eindregie van Gable Roelofsen maakten drie theatermakers met en zonder voorouders afkomstig uit de voormalige koloniën van de teksten een muzikale voorstelling van 45 minuten. Na de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met het publiek.

Teksten: Jongeren 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer: Amana, Awa, Ceyda, Izet, Renivio, Saad, Salomo, Sherena, Siem en Tanisha | Regie: Gable Roelofsen | Dramaturgie: Saar Vandenberghe | Spel: Barry Emond, Kimberley Agyarko (reprise vervanging van Cherella Gessel) & Karlijn van Kruchten | Productie: Dapheny Oosterwolde & Kelsey Lampe (reprise) | Decor & Kostuums: Davy van Gerven | Producer stop song: Casper Corba Spook.fm | Techniek: Ellen Knops & Stijn Hofman | Producent: Studio 52nd | Open Schoolgemeenschap Bijlmer | Het Geluid Maastricht |  VIA ZUID | Educatie: Studio 52nd | Beeld: Ingrid Jongens | Trailer: Sergio Gridelli | Publiciteit: Amberley Bernabela | Pers: Saskia de Ruiter

De reprise van Wie is baas? wordt mogelijk gemaakt door VSB Fonds, BankGiro Loterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds/Lindenweij Fonds, Kickstart Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten.

Wie is baas? werd mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, BankGiro Loterij Fonds, Provincie Limburg, Fonds 21, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, R.C. Maagdenhuis, AMVJ Fonds en de Gemeente Amsterdam.

 

single-makers.php