Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2022: Karlijn van Kruchten

Fotograaf: Crissy Fila

Vorige week ging een familievoorstelling van Karlijn van Kruchten in première op het Wereldberoemde Verhalenfestival in Zwolle. En er komt alweer iets nieuws aan: op 23 april wordt de podcast van haar project IN HERMENIE gelanceerd. Toch had ze de eerste twee maanden van dit jaar een mini-sabbatical.

Karlijn: “Ondanks corona ging ik maar door, wat ergens heel fijn was, maar ik begon me af te vragen: wie ben ik als maker, wat wil ik, wat is mijn leven naast mijn werk? De nieuwe lockdown was voor mij het perfecte moment om even stil te staan.

Vlak daarvoor had ik onder de vleugels van Ruimtekoers ‘Alleen sukkels hebben het druk’ afgerond. Dit is een theatrale docu over armoede in Arnhem en mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De onderkant van de maatschappij is een belangrijk thema in mijn werk. De hulpeloosheid én de schoonheid ervan raken me.”

Limburgse traditie
Met steun van onder andere VIA ZUID werkte Karlijn afgelopen jaar ook aan het project IN HERMENIE, een podcast-serie waarin ze op zoek gaat naar het geheim van een eeuwenoude Limburgse traditie: de harmonie. “Ik heb bijna een jaar mee gerepeteerd bij Harmonie Sint Michaël in Maastricht. Ging na afloop een biertje met ze drinken en stelde vragen over wat de harmonie voor hen betekende en hoe zij de toekomst zagen.

Veel harmonieleden maken zich zorgen over de terugloop in leden. Het kost veel tijd en energie om je een instrument eigen te maken en dat kunnen veel kinderen in deze snelle maatschappij niet meer. Aan de andere kant verbindt samen muziek maken enorm en is het fijn om ergens bij te horen. Ik ben zelf ook al sinds mijn zevende lid van de harmonie in Venlo, ook al woon ik er niet meer.

De podcast en bijbehorende fotoportretten van IN HERMENIE vormen een afsluiting, maar ook een begin voor harmonieën om verder te kijken wat ze met hun vereniging kunnen. Op 23 april, tijdens het voorjaarsconcert van harmonie Sint Michaël, wordt het stuk gespeeld dat hun dirigent speciaal voor de podcast heeft gecomponeerd. De podcast is vanaf dan ook te beluisteren via alle podcastkanalen. De fotoportretten gaan daarna op tour door Maastricht (i.s.m. Cultuurmakers Maastricht) en de rest van Limburg.”

Ontdekken
Binnenkort gaat Karlijn aan de slag in Geleen-Zuid voor ZuidZone van Het Laagland. “We gaan het geluid van de wijk vangen in een muzikale compositie. Wijken als deze spreken me zo aan, omdat er zoveel vooroordelen over zijn. Ik vind het belangrijk om deze mensen een stem te geven en in hun – vaak onvermoede – kracht te zetten.

Er kan nog veel gebeuren in Limburg en het is fijn dat ik bij VIA ZUID de ruimte voel om dat te ontdekken.”

Luister hier alvast de trailer van de podcast.

 

april 2022

page.php