Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Laila Claessen

Laila Claessen

Performer / kunstenaar

Laila Claessen is een performer en kunstenaar werkzaam op het gebied van theater, film en installatie. In haar werk streeft ze naar oprechtheid, waarvoor ze de grenzen van sociaal aanvaardbare eerlijkheid ongewapend opzoekt. Gehuld in een mix van zwarte humor, kinderlijke filosofie en metaforen die zichzelf in hele kromme bochten wringen op zoek naar betekenis, maakt ze gebruik van fantasie als een haast tastbaar materiaal. Verbeelding versmelt met zelfbewustzijn en vormt zich tot een cute but creepy, maar vooral ontwapenende mash-up waarin de toeschouwer wordt uitgenodigd zijn eigen spiegelbeeld op te duiken.

Maker bij VIA ZUID: afstudeerjaar 2020/2021

Meer info

www.lailaclaessen.com

VOORSTELLINGEN

The beauty of the beast »

The beauty of the beast wordt een voorstelling die de schoonheid en kracht van woede een eervolle plek toekent. Een podium waar zij zich nooit eerder heeft mogen tonen: het theater.

Laila Claessen poogt met The beauty of the beast een ander licht op woede te schijnen. Een pipo spot met een zachte filter, zonder messen uiteraard. Als ervaringsdeskundige offert ze zichzelf in deze performance op om de weidse oceaan van driften die in ons allen schuilt over te zwemmen, om uiteindelijk aan de overkant zijn delicate oevers te ontdekken.

Woede is als ongewenste emotie een veel te onbesproken onderwerp in onze westerse maatschappij. Als het onbemind schlemiel sukkeltje van de klas wordt hij genegeerd. Als hij zijn vinger opsteekt, krijgt hij zelden het woord of doen we alsof we hem niet verstaan. Maar ongezien bouwt de druk zich op. Tot het op een gegeven moment uit zijn voegen barst en met vlijmscherpe scherven overal om zich heen genadeloos schade aanricht.

The beauty of the beast is onderdeel van een onderzoek naar de functie van het lichaam als archief en ‘muscle memory’. Kan een hand zichzelf vergeven dat hij ooit tot vuisten balde? Kunnen littekens hun grondslag vergeten? Hoe laat je wapens gemaakt van vlees en bloed vallen?

Concept en performance: Laila Claessen
Producent: Het Geluid Maastricht
Begeleiding: David Weber Krebs
Met dank aan VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

 

-- lees meer »
single-makers.php