Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Lieke van der Vegt

Lieke van der Vegt

Performer / theatermaker

Lieke van der Vegt (Ommen, 1997) is in 2020 afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht. “Als beginnend performancekunstenaar en theatermaker zou ik mezelf de tovenares van de verbeelding willen noemen. Ik balanceer graag op de grenzen van ervaringstheater en beeldende kunst, tussen theatraal en museaal in. Mijn werk ontstaat vanuit een speelse verwondering en nieuwgierigheid naar de wereld. Met de slimheid en muzikaliteit van vorm, ritme en licht, transformeer ik een ruimte tot een betekenisvolle beleving. Ik werk vanuit een verlangen om de toeschouwer een virtuoze ervaring mee te geven en zoek naar een vertaling van onze authentieke, onversneden binnenwerelden. De ‘magie’ die daar schuilt, heb ik altijd al willen vangen.”

Maker bij VIA ZUID: 2020 t/m 2023 > lees hier het uitstroominterview met Lieke: ‘aan het roer in plaats van alles zelf willen doen’

Meer info

www.liekevdvegt.nl

 

VOORSTELLINGEN

Kom je? – Lieke van der Vegt »

In KOM JE? onderzoekt  Lieke samen met sekswerker Lola de betekenis van sensualiteit, liefde en lust. Een kijkje achter het raam, voorbij de oppervlakkige blikken en het maatschappelijk stigma. Wat zien we in de weerspiegeling? Wat kunnen wij leren van het oudste beroep ter wereld? Een intiem spektakel over sekswerk: de schoonheid en haar schaduwzijde.

KOM JE? is geproduceerd door makerhuis VAKTOR i.s.m. Zwolse theaters en in coproductie met VIA ZUID.

-- lees meer »

Haar op je tanden »

‘Heks!!!’

We kennen haar als lelijke, oude trut uit sprookjes; een rimpelige huid, kromme neus en een wrat op haar kin. Heb jij haar wel eens in het echt ontmoet? Gillend op haar bezemsteel? 

Ze vraagt zich af waarom de aarde daar beneden haar toeschreeuwt. Nu spuugt ze. Ze spuugt op de aarde die haar naar beneden haalt, in vlammen werpt en tot as verbrandt.

In de voorstelling Haar op je tanden gaan performers en zussen Anne en Lieke van der Vegt op zoek naar hun innerlijke heks. Vanuit hun interesse in de heksenjacht 500 jaar geleden kijken ze terug naar de heks die voor hen de weg heeft vrijgemaakt, en laten haar uit as herrijzen. ‘We smijten ons voorbij de brandstapels en halen onze tong langs het vuur, vals giechelend vanuit onze heksensabbat. We brouwen een toverachtige voorstelling met magic, music, history en hystery!!!!

Een voorstelling over huilende heksen en hysterische helden door Anne en Lieke van der Vegt.

DREAM BABY SCREAM »

“SPOTLIGHT!
DRUM ROLL!”

De nacht valt. Een spotlicht zoekt naar vers bloed, als een telescoop naar onontdekte sterren. Licht spat uiteen op een paillettenjurk, daar kruipt een lichaam uit het stinkende slootwater. A shining star zingt volledig schor: “Tonight!!! I gave the greatest performance of my life!!!”

Een vlijmscherpe naaldhak schiet door het spotlicht en boort zich in de stronk van een ouwe eik. A real icon has entered the forest grounds, en laat niet met zich sollen. Iets verderop ontwaren we A motherfucking diva op de boeg van een spookschip, drijvend op vergane glorie. Daar zijn ze, a shining Star, a real Icon and a motherfucking Diva giving the greatest performance of their lives. Schitterend als echte sterren: eenzaam fonkelend op afstand.

‘DREAM BABY SCREAM’ is een groteske, beeldende locatievoorstelling over de donkere kant van Showbizz.The American Dream zet voeten aan Hollandse bodem. Geïnspireerd op het herkenbare Hollywood filmgenre musical biographical picture duiken ze in de tragiek die schuilgaat achter deze “succesgeneratie”. Een intiem spektakel over zij die streven naar het altijd onbereikbare succes.

‘DREAM BABY SCREAM’ door collectief The Midnight Specials (Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt) wordt geproduceerd door het Amsterdamse Bostheater in co-productie met VIA ZUID.

Concept and performance: Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt
Artistic Coach: Luit Bakker
Production: Roy Jakobs
Sound design: Jonathan Bonny
Costume Design: Nine van Weert

THE MIDNIGHT SPECIAL »

Als de dag in de nacht verandert, ondergaan we een magistrale metamorfose. De duisternis oefent haar aantrekkingskracht uit, drie performers transformeren in hun grootste angst. Een figuur schuifelt door het bos, vindt op de tast een touw en begint met trekken. Uit een stinkende rivier stijgt een spontaan ontbrandende kroonluchter op. De figuur glimlacht goedkeurend. “Welkom bij THE MIDNIGHT SPECIAL.”

THE MIDNIGHT SPECIAL
is een beeldende locatievoorstelling over de duisternis, geïnspireerd op sprookjes, mythen en ander werk van kunstenaars die obscuriteit romantiseren. In een hyper gestileerd en fragmentarisch theatraal toverspel krijgt de duisternis een stem. Samen proberen we de duisternis in de wereld, maar ook in onszelf, te omarmen.

THE MIDNIGHT SPECIAL wordt gemaakt en gespeeld door Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt. In 2019 ontmoetten zij elkaar op de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Nu is het moment daar om zichzelf als jong collectief te introduceren in het theaterlandschap.

Te zien:

  • Cultura Nova, Heerlen: augustus 2022
  • Boslab Theaterfestival, Amsterdam: augustus 2022

 

CIRCLE OF LIES »

‘It’s about love. And it’s about lies. Love can be a lie, but it is also always true. There is nothing truer in this world than the lie of love.’

In de voorstelling CIRCLE OF LIES onderzoeken Lieke van der Vegt en Laila Claessen de grens die zichzelf bij elke stap waarmee je hem tracht te naderen, telkens blijft verleggen. De grens waar realiteit over gaat in waanzin. In dit werk vertegenwoordigen ze beide hun eigen kijk op de liefde, uitvergroot en geabstraheerd. Narratief en beeldend. Binnen dit hyper gestileerd, fragmentarisch, theatraal toverspel brengen ze het publiek zo dicht mogelijk bij de horror van de realiteit.

Credits
Concept & spel: Laila Claessen & Lieke van der Vegt | Met speciaal intreden van Just van Bommel | Begeleiding: Anna Luka da Silva, Valentijn Byvanck & Peter Missotten | Mogelijk gemaakt door: Zaal 3 (Het Nationale Theater), VIA ZUID en Maastricht Institute of Performative Arts.

HIER KUN JE NIET OMHEEN »

Een installatie-voorstelling midden in een winkelstraat. Een beleving waar je, als toeschouwer én voorbijganger, niet omheen kunt!

In HIER KUN JE NIET OMHEEN toveren de zussen/performers Anne en Lieke van der Vegt een winkelstraat om tot muziekstuk. Met een compositie die wordt bepaald door de bewegingen van voorbijgangers, creëren ze een beleving die balanceert tussen ervaringstheater, muziek en beeldende kunst.

Waar lopen we als voorbijganger eigenlijk aan voorbij? Wat blijft onzichtbaar? Welke gedachten gaan er om in de hoofden van voorbijgangers? En kunnen we deze gedachten, letterlijk, een stem geven? HIER KUN JE NIET OMHEEN toont een andere versie van de stad met al haar drukte, schoonheid en verborgenheden.

Credits
Concept en spel: Anne en Lieke van der Vegt
Artistieke begeleiding: Bart van de Woestijne
Productie: Zwolse Theaters
Coproductie: VIA ZUID

Fotograaf: Qiqi van Boheemen

Te zien

  • Binnenstad Zwolle: augustus 2021
  • Festival Cultura Nova, Heerlen: september 2021

WHAT’S IN MY EYE? »

In het solowerk WHAT’S IN MY EYE? geeft Lieke van der Vegt haar eigen ogen aan het publiek. Een blikuitwisseling, een toenadering tot de ander. Samen verglijden we naar een nieuwe wereld waarin de oude, analoge toverkunst opnieuw wordt uitgevonden. We verdwijnen en verschijnen in één oogopslag. Droombeelden mengen zich met de realiteit. We raken verwikkeld in de mystieke werelden achter onze ogen. Maar hoe kleuren we ze in?

Afstudeervoorstelling WHAT’S IN MY EYE? is geproduceerd door Hoge Fronten in coproductie met VIA ZUID.

Te zien:

  • Toneelacademie Maastricht: juni 2020
  • ITS Festival on Tour, Utrecht: oktober 2020
  • Cultura Nova, Heerlen: december 2020
single-makers.php