Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Noah Janssen

Noah Janssen

Regisseur

Noah Janssen (1995), geboren in Sittard. Belgische vader, Nederlandse moeder, opgegroeid in Echt, studeerde in 2022 af aan de Toneelacademie Maastricht als regisseur. Hier heeft hij een begin gemaakt met het ontdekken van waar precies zijn verlangen ligt binnen het leven dat hij leidt en het theater dat hij maakt. Die verlangens hangen samen met zijn toekomstvisie. Zijn werk draait om het gegeven dat we, in de basis, allemaal alleen op de wereld staan; dat we een gevoel van existentiële eenzaamheid en de afwezigheid van geborgenheid of garantie op een geslaagd leven lijdzaam zouden moeten verdragen en onbesproken laten.

Het theater dat Noah maakt begint vanuit zijn beleving van het overweldigende niets in het leven, hoe hij heeft geleerd dat te negeren en de onwil om juist dat te doen. De vraag die centraal staat, van waaruit hij begint en die de basis vormt van de personages, is: hoe precies in het reine te komen met de turbulentie die hierdoor ontstaat? Hoe krijg ik controle op het leven dat mij leeft? Wanneer ervaar ik de zeldzame sublieme verlossing, verlies ik mezelf en voelt het alsof ik in contact sta met iets dat groter voelt dan ikzelf? – Omdat, naar zijn mening, theater dus moet gaan over het overweldigende niets, kan hij zich ook niet voorstellen hoe daar een behapbaar, begrijpelijk werk uit zou voortvloeien. Dat is ook niet zijn ambitie. Hij zoekt naar een manier om werk te maken dat het publiek in staat stelt om te helikopteren boven een spiegel van zijn ambivalente belevingswereld, waar gevoelens belangrijker zijn dan het rationele.

 

Meer info:
website Noah

VOORSTELLINGEN

GEHOUWEN »

Het steenkappersrequiem

De theatervoorstelling ‘GEHOUWEN’ is de zwanenzang van Steenkapperij Den Itter in Opitter. Na de laatste voorstelling wordt de machinerie afgevoerd en de loods afgebroken. Het bedrijf dat 70 jaar lang grafstenen uit gigantische blokken steen toverde, wordt nu zelf begraven. Noah Janssen ziet het einde van een voor hem magische plek naderen. Als kind zag hij zijn vader Johan werken in een blauwgrijze wereld tussen steengruis en gigantische machines.  

(meer…)

-- lees meer »

I was born at 7.00 am »

Hoe word jij deel van iets dat eeuwig blijft?
Een man in een duikpak hoort een scheepsbel en gaat op zoek naar een manier om iets achter te laten. Hij denkt dat dan pas het leven zinvol is. Of nee, niet zinvol. Eerder: hij kan er niet tegen dat hij zijn hele leven hard werkt om zichzelf zichtbaar te maken en er uiteindelijk geen enkel spoor is achtergebleven dat op zijn bestaan wijst.

Theatermaker Noah Janssen legt met grote fantasie de kwetsbaarheid van de mens bloot. In plaatst van antwoord te geven op de vraag hoe we mens moeten zijn, roept hij op om extreem te genieten van het feit dat we meestal niet eens geschikt genoeg zijn om mens te zijn. I was born at 7.00 am start vanuit de gedachte dat het misschien best jammer is dat je dood gaat. Want je hebt moeite in het leven gestoken. Je rent en je praat, je twijfelt en kust. Vervolgens blijkt dat alles voor niets, want als er genoeg tijd verstrijkt ben je te verteerd of verbrand om daarbij stil te staan.

 

Noah Janssen VIA ZUID / Feikes Huis / Over het IJ

Creatie & spel An Hackselmans & Noah Janssen
Kostuum & artistieke sparringspartner Nine van Weert
Dramaturgisch advies Pol Eggermont & Joost Segers

Loop je met me mee? »

Een project van Noah Janssen, Lobke Houkes, Noa Zelen Nacken, Renée Aerts en wijkmakers in het kader van ZuidZone.

Je schoenen zijn als het ware een huis voor je voet. Maar wat vertellen ze over jou? Loop je met me mee? is een gratis verwonder en theaterroute langs echte levensverhalen, verteld door de schoenen van Geleen-Zuid. Zij denken na over de levens en dromen van de mens die in hun schoenen staat. Zo leer je de bewoners van Geleen-Zuid écht kennen. Wat zeggen hun schoenen over hen? Waar zijn ze al samen geweest? En waar lopen ze nog naartoe?

De wandeling start in de Wappertuin tussen de Wagenaar- en de Pijperflat in Geleen-Zuid. De route duurt ongeveer een uur. at.

Aanmelden kan via een mail naar zuidzone@hetlaagland.nl of door te bellen/sms’en/whatsappen naar 06-29810145.

single-makers.php