Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Patrick Housen

Patrick Housen

Componist / geluidskunstenaar

Patrick Housen (1990) is componist en geluidkunstenaar. Zijn sonore wortels liggen in de hedendaagse kunstmuziek en progressieve metal. Cross-overs & buiten de lijntjes kleuren vormen centrale pijlers in zijn oeuvre. Een grote passie voor het onderzoeken en creëren van [muzikaal] immersieve werelden is de drijfveer in zijn artistieke keuzes en avonturen.

Patrick wil bij ieder project een speelveld creëren door te experimenteren. Geluiden, klanken en muziek vormen de bouwstenen die uit hun context worden gehaald en gedeconstrueerd om ze nadien zorgvuldig in een eigen narratief weer op te bouwen: soundsculpting.

Maker bij het Muzieklab van VIA ZUID en Intro in Situ: sinds 2019

VOORSTELLINGEN

I STILL REMAIN X »

Geluidsartiest/componist Patrick Housen en choreograaf/danser Judith Clijsters maken I STILL REMAIN X. Met een knipoog naar de wereld van games, gaan ze de strijd aan met hun demonen. Verwikkeld in hun eigen discipline, universum en patronen, is het de uitdaging elkaar te vinden. Te midden van een wereld waar tegenstellingen steeds groter worden, zoekt I STILL REMAIN X naar verbinding. Deze voorstelling is een onderdompelende trip in de kracht van het samenzijn. Een ode aan de verbondenheid die middels dans en muziek rechtstreeks het hart aanspreekt.

Patrick Housen en Judith Clijsters maakten eerder I Still Remain 1.0 voor Passerelle vzw. Hierin zochten ze samen met 5 amateurdansers naar het plezier en de immersieve ervaring die dans kan brengen in een groep. In dit maakproces gingen Judith en Patrick op onderzoek naar elkaars taal. Die hebben ze gevonden. Nu is het verlangen ontstaan om die twee talen tegenover elkaar te zetten in een confronterende setting: Patrick/muziek vs. Judith/dans. De twee mensen en hun disciplines worden recht tegenover elkaar gezet. Er ontstaat een dialoog tussen hun kunstvormen. Op deze manier worden ze als performers gedwongen nog dichter naar elkaars taal toe te bewegen en kunnen ze de spreekwoordelijke strijd heel nauw aangaan. Zo kunnen ze elkaar onmogelijk ontlopen en maken ze de impact van de confrontatie of verbinding des te sterker.

I STILL REMAIN X is een duet van muziek en dans voor de black box van ongeveer 50 minuten met een klassieke publieksopstelling voor het vlakke vloeren circuit die in première gaat op Festival Cement 2020. Hiernaast wordt een kortere versie gemaakt die geschikt is voor diverse festivalcontexten zoals Moving Futures en Lowlands. De voorstelling speelt zowel in Nederland als in Vlaanderen.

-- lees meer »

SoundSculpting Session »

Tijdens Winternights nodigde Patrick Housen zijn publiek uit op het sonore speelveld van zijn SoundSculpting-performance. Klanken van de cello (Jasmijn Lootens) en saxofoon (Arno Roesems) werden door Housen onderschept, uit hun context gerukt en kregen digitaal vervormd een nieuwe plek in een immersief evoluerende geluidssculptuur. De performers componeren, improviseren, reageren en communiceren samen. Een atmosferisch lagenspel met opzwepende grooves en warme melodieën.

Te zien tijdens Festival Winternights 2018.

single-makers.php