Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Timo Tembuyser

Timo Tembuyser

Theatermaker / performer

Timo Tembuyser (1991) is van huis uit architect: hij behaalde in 2014 zijn masterdiploma Architectuur & Stadsontwerp van de Gentse Universiteit. In juni 2019 studeerde Timo af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht.

Als performer beweegt Timo zich graag van de ene naar de andere vorm in het fluïde muziektheaterlandschap: van koorconcert naar bewegingsvoorstelling, van tekstperformance naar geluidsinstallatie. De kern van zijn makerschap is evenzeer een zoektocht naar verschillende vormen waarin muziek in een theatrale context komt te staan.

Maker bij VIA ZUID: afstudeerjaar 2018/2019

VOORSTELLINGEN

BLOK »

Heel trots staat een flatgebouw in de Oude Haven van Gent. Op de Afrikalaan, net boven Dampoort-station, rijst een breedgeschouderd dorp uit de grond, met 900 bewoners, in 224 appartementen.

Timo Tembuyser en Naomi Steijger componeerden een requiem, samengesteld uit de geluiden, de stemmen en de verhalen van deze flat en vormden de flat om tot koor. De flat als symbool voor de metropool, zo dicht op elkaar maar tegelijkertijd ook zo ver van elkaar vandaan. Het koor als een ode aan samen, aan de harmonie, aan de verbinding die we met elkaar zoeken in de stad. Een requiem als een verzet tegen de samenloze samenleving.

Timo en Naomi studeren in juni 2019 af aan de Toneelacademie Maastricht. Dit is hun gezamenlijke afstudeervoorstelling. Voor BLOK gingen zij een coproductie aan met de bewoners van de flat aan de Afrikalaan te Gent.

Credits: Simon Allemeersch, VIA ZUID, Karel Janssen (MCEM Maastricht), Marieke De Munck & Annabel Heyse (Vooruit Gent), Marika Ingels (Campo Victoria, Gent), Arno Peeters (Tape TV Productions), Peter Jacobs, Peter Geysemans, Peter Missotten en de bewoners van de flat aan de Afrikalaan te Gent. Foto’s: Erwin Penners

Te zien:

  • Vooruit, Gent: 4 & 5 januari 2019
  • Parkstad Limburg Theaters, Heerlen (Sneak Peek): 23 april 2019
  • ITS Festival, Amsterdam: 21 juni 2019

BLOK is onderdeel van het meerjarige project Concrete Voices.

-- lees meer »

MEMENTUM »

MEMENTUM is een compositie voor zestien stemmen en zestien lijven. Het is zowel koorconcert als ritueel, zowel partituur als improvisatie. Het is een ruimte voor zestien monologen door elkaar, maar tegelijkertijd ook een zoektocht naar eenheid en harmonie.

MEMENTUM is in de kern een ontmoetingsplek, een niemandsland, een eiland in tijd en ruimte, waarbij zestien zangers en de publieksleden een tijdelijke gemeenschap vormen en de tijd vertragen tot stilstand. Waarin de geijkte ideeën over harmonie vanuit de klassieke muziek tegenover een holistische, meer spirituele benadering van harmonie worden gezet: het tribale, het samen zingen, de stem en de gemeenschappelijke puls als basis van samenzijn, als voorwaarde voor harmonie. Zie het als een ode aan de stilte middels een ritueel met onuitgesproken regels. Een experiment waarin het koorconcert-als-vaste-vorm wordt ondervraagd. Een oefening. Een poging.

Performance: Petra Ball, Charlotte Dommershausen, Loulou Hameleers, Yorick Heerkens, Robbert Klein, Kees Kool, Tabea Mangelsdorf, Rita Moreno, Nuno Moreno, Lisa Müller, Adina Macpherson, Timo Tembuyser, Jules Vermei & Hélène Vrijdag | Concept, compositie en regie: Timo Tembuyser | Muzikale begeleiding: Tabea Mangelsdorf | Coaching: Guilherme Mioto | Outside eyes: Leo Van Cleynenbreughel en Evelien Cammaert

Een coproductie van VIA ZUID en Festival Cement.

Te zien tijdens Festival Cement in maart 2019.

HOMO TREMENS »

Homo Tremens is, in wezen, een choreografie van stemmen en lijven. Het is ook een experiment, een poging en een zoektocht. Een koorconcert waarin klassieke ideeën over muziek worden afgezet tegen een spirituele benadering van parameters als resonantie en harmonie. Het gaat daarbij niet zozeer om compositie, eerder om de-compositie.

En het is ook – en misschien nog wel het meest – een ritueel. Een herhaaldelijke oefening, een precieze be-oefening. Een performance waarin een niemandsland wordt gecreëerd waarin de performers het publiek uitnodigen tot reflectie over ogenschijnlijk tegenstrijdige machten als geloof en religie, individu en gemeenschap, zonde en schuld en hoofd en boete, lust en lijf en leed en liefde.

Te zien tijdens Festival Winternights 2018.

single-makers.php