Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Over VIA ZUID

VIA ZUID is in 2013 ontstaan als platform voor talentontwikkeling in de podiumkunsten in en vanuit Limburg. In de loop der jaren is een innovatieve en vloeibare werkwijze ontwikkeld om beginnende, talentvolle choreografen, schrijvers, regisseurs, performers en hybride kunstenmakers te ondersteunen op weg naar een zelfstandige beroepspraktijk.

Talentscout, aanjager en verbinder
VIA ZUID is daarin tamelijk uniek omdat het geen klassiek productiehuis wil zijn met een sterk, richtinggevend, eigen artistiek profiel. In plaats van het jaarlijks produceren van slechts enkele talenten, kan VIA ZUID als ‘nomadische’ netwerkorganisatie in een grote hoeveelheid talentprogramma’s en producties investeren. En dat altijd samen optrekkend met een externe producent én activiteiten verspreid over meerdere steden in en buiten de provinciegrenzen van Limburg. Zo werkt VIA ZUID als talentscout, aanjager en verbinder.

VIA ZUID is makers-based. Er wordt zoveel mogelijk aandacht en geld geïnvesteerd in een veelheid en diversiteit aan podiumkunstenaars. Samen met hen worden trajecten uitgestippeld op basis van interessante en uitdagende plannen. VIA ZUID fungeert als netwerker, aanjager, matchmaker en verbinder tussen de makers, producenten en partners enerzijds en podia anderzijds.

Dromen en durven
VIA ZUID moedigt makers, partners én publiek aan om het experiment aan te gaan om vanuit verrassende invalshoeken en vernieuwende concepten te komen tot nieuwe maak-, presentatie- en publieksstrategieën. De focus op de ontwikkeling van de makers staat voorop.

Experiment en avontuur
VIA ZUID beschouwt zichzelf als een onconventioneel platform met ruimte voor experiment en avontuur. Onderzoek en ontwikkeling is de motor waarop VIA ZUID draait. Het betrekken van het publiek is daarbij van wezenlijk belang. De makers krijgen van VIA ZUID de kans om zich al onderzoekend te ontplooien, ervaring op te doen, elkaar te ontmoeten en zich te ontwikkelen tot zelfstandig maker.

VIA ZUID zoekt naar onderscheidende, pro-actieve en geëngageerde makers die vanuit hun vakmatigheid onze blik op de wereld kunnen laten kantelen. Precies die kunstenaars die de wereld kunnen verrassen en verrijken.

page.php