Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Diane Mahín

Diane Mahín

Performer / kunstenaar

Diane Mahín (1993) is een Nederlands-Iraanse kunstenaar met een achtergrond in sociologie. Haar verhouding tot de dood en het niets sijpelt onontkoombaar door haar beeldende en auditieve werk. Ze zet de materialiteit van het menselijk lichaam in om zich te verhouden tot de eindigheid. Zo creëert ze een opening naar zowel verwondering als nederigheid. Daarnaast is de absurditeit van het gedrag waarin lichamen op alledaags niveau worden gegoten een belangrijke voedingsbodem voor haar werk.

Na haar studie aan de Universiteit Utrecht, ontwikkelde Diane Mahín haar beeldend kunstenaarschap en interesse in de absurditeit van het sociale verder tijdens haar master aan Goldsmiths University of London. Haar ontwikkeling als performancemaker zet ze nu voort tijdens artistiek maak-onderzoek aan de Master in Theatre van Toneelacademie Maastricht.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2022

Fotograaf: Paul Rondags

Meer info

Makersportret VIA ZUID, juni 2022

VOORSTELLINGEN

GUT »

GUT is de werktitel van het artistieke maak-onderzoek van Diane Mahín. Dit onderzoek vertoont zich als een serie performances met als overkoepelende vraag: hoe ziet een wereld eruit waarbij menselijke lichamen binnenstebuiten worden gekeerd, en de anatomische binnenkant de overhand neemt in het dagelijkse leven?

De eerste twee werken van het onderzoek, I think it’s a good thing that you came here (Over het IJ 2021) en This Connection of Everyone with Guts (Winternights 2021), betroffen een ervaring van het lichaam van het publiek als materiaal. Wie deelnam aan de installaties werd auditief ondergedompeld in het complexe geluidslandschap dat de eigen onderbuik te bieden had. Een zoektocht naar sporen van het oneindige in het eindige lichaam. In 2022 wordt dit maak-onderzoek voortgezet met het darmgeluid van performers.

Op basis van de serie performances zal Diane in het najaar van 2022 starten met een (opera)productie, gebaseerd op de principes van evolutionaire science fiction. Hierin zal ze theatraal onderzoeken wat de sociale consequenties zijn van het binnenstebuiten keren van het menselijke lichaam. Hoe beweegt, praat en handelt een mens wiens darmgeluiden al generaties lang versterkt zijn? Zal dit iets zeggen over de absurditeit van het alledaagse bestaan of juist iets over onze verhouding tot de dood?

Credits
Concept, regie, vormgeving, compositie: Diane Mahín
Performers: Asya Deinekina, Manuel Groothuysen, Gerben Vaillant en Erik van de Wijdeven (wisselt per versie van GUT)
Artistieke begeleiding: Fabián Santarciel de la Quintana en Maurice Bogaert
Dramaturgisch advies: Elowise Vandenbroecke
Scenografie-advies: Silvana Hurtado Dianderas
Techniek: Bram van der Snel
Beeld: Diane Mahín

(Co)producenten: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, SoAP Maastricht, Stichting Likeminds, Stichting Over het IJ Producties en VIA ZUID
Met steun van: Brand Cultuurfonds
Met dank aan: Bart van den Eynde, Performance Technology Lab, Anne de Loos, Rutger Muller, Alberto Granados Reguilón, Joost Segers, Jackie Smeets, Erik van der Paardt, Peter Missotten, Simone Hogendijk, Selm Wenselaers, Anneke Tonen, Boris de Klerk, Julia Schmitz, Juliana Spahr, Lisa Wiegel, Pablo Fontdevila en Toneelacademie Maastricht

-- lees meer »
single-makers.php