Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2022: Diane Mahín

Diane Mahín is de dochter van een Maastrichtse vader en een Iraanse moeder, die naar Maastricht kwam om geneeskunde te studeren. Mahín is haar artiestennaam en betekent in het Farsi ‘net als de maan’. Diane: “Het is de naam van mijn tante, die overleed toen ze twee weken oud was.”

Sinds dit jaar is Diane maker bij VIA ZUID. Ze werkt aan GUT, een serie performances waarin de binnenkant van het lichaam centraal staat. “Mijn fascinatie voor het lichaam komt voort uit een heftige doodsangst. Van jongs af aan stelde ik heel veel vragen over de dood en was ik ontzettend bang om dood te gaan, vooral ’s nachts. Langzaam maar zeker heb ik door therapie en door met kunst en existentialistische filosofie bezig te zijn, een manier gevonden om die angst juist te gebruiken om meer te genieten van het hier en nu.

Het lichaam is alles wat je hebt. Dat maakt je nederig, maar nodigt ook uit om ervan te genieten. In mijn werk zoek ik naar een manier om ín dat lichaam te komen en zo in het nu te zijn. Voor mij is geluid de meest directe manier om je ergens helemaal in onder te dompelen. Het raakt je op een veel directere manier dan taal bijvoorbeeld.”

Darmgeluiden
“Met GUT focus ik op darmgeluid, het meest ongecontroleerde en verrassende geluid van je lichaam. Ik doe allerlei experimenten en verschillende vormen van performances met darmgeluiden. Zo liet ik mensen al eens een uur lang naar hun eigen darmgeluiden luisteren. Iedereen viel toen in slaap. Darmgeluiden zijn enorm rustgevend; misschien ook omdat je ze negen maanden lang in de baarmoeder hoorde.

Ik wil mijn publiek confronteren met het lichaam en de eindigheid ervan en hen met een nederig en gerustgesteld gevoel naar buiten laten gaan. Voor ons als ego is het onderscheid tussen leven en dood belangrijk, maar voor de natuur helemaal niet. Voor mijn afstuderen aan Goldsmiths in Londen maakte ik een installatie met het geluid van een ontbindende eekhoorn. Dat geluid klinkt niet heel anders dan dat van de darmen.”

Nut van kunst
Momenteel volgt Diane de master aan de Toneelacademie Maastricht. Hiervoor studeerde ze sociologie in Utrecht en daarna ‘visual sociology’ in Londen. “Van jongs af aan was ik bezig met kunst en theater, maar na de middelbare school durfde ik nog niet de kunsten in te gaan, omdat ik toen niet goed begreep wat het nut van kunst was. Door sociologie leerde ik begrijpen hoe samenlevingsprocessen werken en toen wilde ik dolgraag alsnog de kunsten in, omdat ik dat een veel belangrijkere realiteit vind dan patronen en processen.

De master die ik nu doe helpt me om mijn praktijk uit te diepen en mijn netwerk uit te breiden. Dankzij de ondersteuning van VIA ZUID kan ik ook buiten het netwerk van de master banden aangaan. Het biedt een extra thuisbasis buiten de Randstad. Ik vind het ook heel bijzonder om binnenkort op de Sneak Peek in Weert te staan. Het is fijn om feedback te krijgen van zoveel mogelijk verschillende mensen.”

Sneak Peek
Tijdens de Sneak Peek op 23 juni in het Munttheater Weert toont Diane videomateriaal van GUT en vertelt ze meer over haar onderzoek, dat uiteindelijk moet leiden tot een operaproductie. Tickets: www.munttheater.nl/agenda/via-zuid-sneak-peek

 

juni 2022

page.php