Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Florian Slangen

Florian Slangen

Theatermaker / acteur

Florian Slangen (1993, Antwerpen) is acteur, zanger en theatermaker met een passie voor taal en muziek. Hij studeerde af aan het conservatorium in Tilburg (Fontys) richting Muziektheater en deed vervolgens een master Muziektheater Performance in Arnhem (ArtEZ), waar hij in 2019 afstudeerde met zijn performance OSCILLATOR.

Florian maakte o.a. voorstellingen voor Over het IJ Festival en het Grachtenfestival in Amsterdam en het Café Theater Festival in Utrecht. Ook stond hij met zijn solovoorstellingen op het Amsterdam Fringe Festival en Festival de Oversteek. Daarnaast was hij acteur bij Theatergroep Kwatta in Nijmegen, maker bij Muziektheater de Plaats in Arnhem en zanger bij de Nederlandse Reisopera. Sinds 2021 spreekt hij Vlaamse luisterboeken in bij Wim Pel Producties in Amsterdam en is hij muzikaal assistent bij productiehuis Silbersee.

“Mijn werk balanceert altijd tussen herkenbaar en abstract, tussen gevaarlijk en absurd.”

In het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID doet Florian onderzoek naar de stem als instrument op de vloer waarbij hij steeds de grenzen tussen spreken en zingen oprekt. Geïnspireerd door het werk van componist Georges Aperghis en John Cage wil hij met zijn performances de klank van taal een nieuwe betekenis geven.

“The gestures of the physical body as it creates sound and the social ritual within which all this happens are essential ingredients.”
-Georges Aperghis-

Maker bij VIA ZUID: sinds medio 2021 (in het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID)

Meer info

florianslangen.eu

Foto: Charlotte Grips

VOORSTELLINGEN

OSCILLATOR »

OSCILLATOR is een absurde muziektheaterperformance over de complexiteit van taal. Over datgene waar al over is gesproken, maar waar nog niet alles mee is gezegd. Over datgene wat er altijd al was of nooit is geweest.

De performer probeert aan de hand van een opname van Noam Chomsky het publiek te wijzen op de betekenis van taal. Enkel met een speaker, een microfoon en enkele stoelen gaat hij het experiment aan om op een heldere manier – met tekst en gebaar – de ingewikkelde structuur van taal bloot te leggen. Hij raakt echter verstrikt in zijn eigen argumentatie waardoor de taal niet meer als hulpmiddel fungeert, maar een obstakel wordt. Hij lijkt verloren in een wereld van klank en geluid zonder betekenis. De taal wordt onbetrouwbaar en het instrument brokkelt af. Ook de speaker wordt plots een personage en lijkt de controle over te willen nemen. Even lijkt de chaos de overhand te nemen, tot de waanzin plaatsmaakt voor berusting.

OSCILLATOR gaat over de relatie tussen woorden en hun bedoeling.
Over het belang van elkaar begrijpen.
Want wat gebeurt er als je het verband kwijtraakt tussen dit en dat?
Wat is taal nog zonder haar betekenis?
Blijft er dan alleen nog chaos over?

Credits
Concept en performance: Florian Slangen
Coaching: Jan Pieter Koch (compositie) en Rianne Wilbers (stem)
Coproductie: Intro in Situ en VIA ZUID

-- lees meer »
single-makers.php