Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2021: Florian Slangen

Florian gaat binnenkort van start in het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID. Tijdens zijn master Muziektheater bij ArtEZ in Arnhem onderzocht hij hoe hij meer met zijn stem kon doen dan alleen spreken of zingen. “Om de klank van taal een nieuwe betekenis te geven, begon ik mijn stem steeds meer als een performance-instrument in te zetten. Dit resulteerde in de afstudeervoorstelling Oscillator. In het Muzieklab ga ik dit onderzoek voortzetten, geïnspireerd door filosoof Michel Foucault en componist Georges Aperghis.”

Florian groeide op in Antwerpen, woont nu in Tilburg en vertoeft vaak in Limburg. “Het publiek, de verhalen en de geluiden van de zuidelijkste provincie van Nederland zijn een vruchtbare inspiratiebron voor mij.

In coronatijd is het lokale veel belangrijker geworden. Ik geloof ook dat we meer moeten gaan maken vanuit de vraag ‘wat heeft een stad of regio nodig?’. Ik vind dat veel interessanter dan de vraag ‘wat wil ik maken?’. Een gemeenteraadslid kan zich geen poëzie veroorloven, een theatermaker wel. Ik wil met mijn werk een brug slaan tussen experimenteel en toegankelijk om zo een breed publiek te kunnen aanspreken.

Muzieklab
In het Muzieklab ga ik mijn muziektheatervorm verder ontwikkelen. Daarbij word ik gecoacht door dramaturgen en componisten. Ook wil ik werken met acteurs die niet gewend zijn om te zingen en zangers die niet gewend zijn om te werken met gesproken tekst. De performance waar ik naartoe wil werken, gaat over de absurditeit én de functie van taal en stelt de vraag wat er gebeurt als we elkaar niet meer verstaan. De mislukkende mens is een terugkerend thema in mijn werk.”

Florian presenteert zijn eerste Muzieklab-experimenten in juni tijdens het Pop-Up Muziek-Laboratorium van Intro in Situ en Cultura Nova: www.cultura-nova.nl/2021/05/15/pop-up-muziek-laboratorium-in-heerlen/.

 

mei 2021

page.php