Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Hélène Vrijdag

Hélène Vrijdag

Performer

Hélène Vrijdag studeert momenteel af aan de Performance opleiding op de Toneelacademie Maastricht. Haar werk centreert zich rondom overdonderende verstilling; rondom alle mogelijke manieren om het begrip stilte groots te belichamen als performer. Dit doet ze juist door altijd te vertrekken vanuit stem, geluid en muzikaliteit.

Ze is sound-designer en sopraan met een grote liefde voor taal. Al schrijvend filosofeert ze tegelijkertijd over het woord als beperkt communicatiemiddel. Ze probeert dan ook zintuiglijk werk te maken en is daarbij gefascineerd door texturen in geluid, kleur, beeld en taal.

Terugkerende elementen in haar werk zijn de vrouw, de mythe en het onaantastbare. Hélène maakt stille, feministische pleidooien om mensen in alle sereniteit te laten overvallen door andere waarheden. Als maker begint ze vanuit het theater om daarna het voorbijgaande van een performance te vereeuwigen in blijvende kunstvormen. Zo is haar werk ook te vinden in de vorm van beeldende (foto- of video)installaties, het gedrukte woord en mp3’s.

VOORSTELLINGEN

La Loba »

La Loba – de Wolfsvrouw – is een performance en partituur van 60 minuten waarin twee performers (Timo Tembuyser en Hélène Vrijdag) hun innerlijke natuur via de stem laten weerklinken. Een manifest zonder woorden over de eeuwige dualiteit van mannelijkheid en vrouwelijkheid en de vraag naar die tweedeling in elk mens.

Een pas de deux van stemmen,
van een tenor en een sopraan,
van mens en dier,
een opera van wolven en het huilen ervan.

Een poging om twee solo’s bij elkaar te krijgen tot een duet. Een pleidooi om onze innerlijke wolven te bevrijden. En een vraag naar de fluïditeit van de natuur: hoe vloeibaar zijn de begrippen man en vrouw?

Concept en spel: Timo Tembuyser en Hélène Vrijdag
Coproductie: Festival Cement en VIA ZUID

-- lees meer »
single-makers.php