Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Hélène Vrijdag

Hélène Vrijdag

Performer

Hélène Vrijdag is geboren in Bretagne, de Franse streek met de mooiste kust. Toen ze anderhalf was verliet ze deze voor Nederlandse bodem. Nu, 25 jaar verder, is ze bijna elke nacht in slaap gevallen en heeft ze nog nooit een bot gebroken. Ze studeerde in 2020 af aan de Performance opleiding op de Toneelacademie Maastricht en werkt afwisselend als theatermaker, actrice, schrijver en zangeres. Haar lievelingswoorden zijn ‘blues’, ‘als’ en ‘kust’.

Haar werk centreert zich rondom het oor. Luisteren naar de Ander en luisteren naar de stilte tussen de regels door. Ze zoekt alle mogelijke manieren om overdonderende verstilling te belichamen als performer. Dit doet ze juist door altijd te vertrekken vanuit stem, geluid en muzikaliteit. Hélène begint vanuit haar eigen (zang)stem en onderzoekt als zangeres de verschillende manieren om tot een lied te komen. Zo beschouwt ze het lied als iets wijds: een textuur kan een lied worden, een aria kan een ruimte fysiek veranderen, een stem kan een ander lichaam lostrillen.

Ze is sound-designer en sopraan met een grote liefde voor taal. Al schrijvend filosofeert ze over het woord als beperkt communicatiemiddel. Ze probeert dan ook zintuiglijk werk te maken en is daarbij gefascineerd door texturen in geluid, kleur, beeld en taal.

Terugkerende thema’s in Hélène’s werk zijn de mythe, de vrouw en al het onaantastbare daartussen. Ze maakt haar feministische pleidooien verstild, om mensen in alle sereniteit te laten overvallen door andere waarheden. Als maker begint ze vanuit het theater om daarna het voorbijgaande van een performance te vereeuwigen in blijvende kunstvormen. Zo is haar werk ook te vinden in de vorm van het gedrukte woord, mp3’s en analoge foto’s.

Ze werkt als duo samen met Timo Tembuyser. “We werken altijd vanuit onze stem als fysiek én als politiek instrument. Dat maakt dat we automatisch vanuit het duet starten. Hierin zoeken we naar de meest eerlijke dialoog. Ook confronteren we in ons werk improvisatie met partituur, nachtelijke dromen met toekomstdromen, instinct met manifest, belichamen met denken. Vanuit een verlangen naar eenheid, koesteren we daarnaast onze verschillen: Timo als waterval, die door loutering tot stilte komt. Hélène als glas, dat vanuit stilte ineens uiteenspat.”

Ook maakt ze deel uit van KISSIEKISSIE BANGBANG performance, een collectief gevormd met Lieve Fikkers, Romy Moons en Giovanni Brand. Als performer beweegt ze zich op de grenzen van meerdere kunstvormen. Zo speelde ze in de video-installatie Valuable Cargo van beeldend kunstenaar Christiaan Bastiaans, waarvoor ze naar Takamatsu (Japan) afreisde om de Setouchi Triënnale af te sluiten in de vorm van een performance-installatie. Tevens werkt Hélène als zangeres. Zo zong ze meermaals mee in het werk van Timo Tembuyser – in zowel de koorinstallatie Mementum als in zijn Missa Homo Sacer. Verder ontwikkelt ze met KISSIEKISSIE BANGBANG het project GEN. 

In 2021 werkt Hélène ook mee aan de voorstelling TAL. van BOG., een dadaïstisch taalconcert. Bovendien toont ze een eerste onderdeel van het langdurige traject WEEF, gemaakt en ontwikkeld met Lieve Fikkers, op Over het IJ Festival 2021. In dat werk combineren twee waarheidsminnaressen het harde handwerk van de vrouw en de mythe van Arachne tot een traject waarbij ze draad voor draad aan de waarheid weven. Als solist is Hélène bezig met het ontwikkelen van een performance- en podcastserie genaamd Morfe, waarin ze in elke aflevering stem en lied geeft aan één van de ongehoorde vrouwenfiguren uit de Metamorfosen van Ovidius.

Maker bij VIA ZUID: afstudeerjaar 2019/2020

VOORSTELLINGEN

La Loba »

-- lees meer »
single-makers.php