Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Rubens Meisjes

In Rubens Meisjes, wachten drie twistende naaktmodellen om geportretteerd te worden. Het vierde model, Suada, laat echter op zich wachten. Wanneer de vrouwen na verloop van tijd de gruwelijke reden van haar afwezigheid ontdekken, maakt de onenigheid tussen hen ruimte voor toenadering.

Rubens Meisjes stelt de esthetiek van het feminiene aan de kaak en onderzoekt de rol van kunst in de objectivering van het vrouwenlichaam. Een geheel nieuw toneelstuk over vergeten muzes, niet erkende kunstenaressen en hedendaagse   schoonheidsidealen.

 

 

Credits:
Actrices: Marloes IJpelaarElla KamerbeekAyla Çekin Satijn
Tekst: Marloes IJpelaar – Beeldregie: Deniz Campinar – Spelcoach: Ellen Goemans -Campagnebeeld: Vivian Camphuijsen, Julia Suyker, Dian Beekhuis – Vormgeving PR: Renee Mes – Kostuum: Julia Suyker– Techniek: Douwe Bulten, Luca van Deurzen – Technisch Producent: Ramses van den Hurk – Marketing & PR: Bo Peters – Financien: Bregje Stax – Expositie: Noor Houtakkers – Scène fotografie: Henk van den Hurk

Artist in School

Op dit moment bevinden Anoek en Mees zich in de ruimte waaruit ze het komende schooljaar gaan werken. Hun uitvalsbasis. Midden in de school. Het Graaf Huyn College. Omgeven door glas, uitkijkend op de grote hal. Ze bevinden zich in een ruimte die ooit een receptie was, maar de laatste jaren enkel gebruikt werd als een kopieerruimte. Zij vonden echter dat er veel te veel werd gekopieerd, zowel in papier als in gedrag.

Nadat ze hun overhaalskills in de strijd hadden gegooid en de noodzaak van een vaste werkplek in de school (waarbij ze zichtbaar zijn) duidelijk hadden gemaakt was het zover: De geboorte van de Receptie van het Gevoel. Vanuit hier kletsen ze met drukke docenten die binnen komen wandelen om te kopiëren, sparren ze met (soms wanhopig) personeel dat een thema op school wilt aankaarten maar niet goed weet hoe, kloppen er verwarde brugklasleerlingen op het raam met vragen over de locatie van lokalen en verloren kluissleutels, worden harten gelucht, huilen er mensen uit en testen ze de eerste routes met zowel leerlingen als personeel.

Great Apes of the West Coast

“Great Apes of the West Coast is het verhaal dat ik altijd vermeden heb om te vertellen. Maar de laatste tijd besef ik dat dit verhaal onvermijdelijk is”.

Great Apes of the West Coast vertelt over haar reis van Sierra Leone naar Nederland.

In een poging om ‘een liefdesbrief aan haar volk’ te schrijven en haar West-Afrikaanse roots te herontdekken, wordt Great Apes of the West Coast een visuele, muzikale en lyrische solovoorstelling die het verhaal van de West-Afrikaanse cultuur vertelt door de stem van een West-Afrikaanse vrouw. Het is een verhaal van herbeginnen, herontdekken en herinneren. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om je aan te sluiten bij en getuige te zijn van Princess’ reis naar een nieuw bewustzijn dat groeide op de voor haar meest heilige plek: het podium.

“In Afrika wist ik wat de kleur van mijn huid was, maar nooit wist ik wat het betekende, tot ik naar Nederland kwam.”

De podiumtaal van Princess werd dag na dag gekneed door de ontdekking van zowel de westerse als de West-Afrikaanse kunstvormen, door hun verschillen, gelijkenissen en unieke combinaties. Met het creëren van een eigen artistieke taal ontdekte ze de wereld waarin zij leeft.

Credits

Concept, regie & spel: Princess Isatu Hassan Bangura
Dramaturgie: Giacomo Bisordi
Muziekontwerp: Edis Vander Pajazetowic
Lichtontwerp: Sander Michiels
Productieleiding: Greet Prové
Regieassistent: Elli De Meyer
Productie: NTGent
Coproductie: VIA ZUID, Likeminds
Boventiteling: Liesbeth Standaert
Kostuumontwerp: Tricia Mokosi

Bitter Dinner

Een multizintuigelijke diner ervaring gecentreerd rondom bittere kost

Bitter speelt een belangrijke rol in de Ayurvedische voedingsleer en vervult een grote functie binnen ons spijsverteringssysteem. De bittere smaak op je tong stimuleert de productie van maag- en galsappen. En werkt in feite als een soort digestieve aid. Daarnaast heeft bitter ook een bijzondere werking op onze psychologische gesteldheid. Het nuttigen van bittere smaken doormiddel van ons voedsel kan ons helpen bij het verteren van ‘the bitter tastes of life’. Het helpt te overleven. Volgens Ayurveda helpen bitters om de geest naar binnen te keren, het zel ewustzijn te vergroten en introspectie te ondersteunen.

Bitter is een ontbrekende smaak in ons moderne dieet, maar het is de meest voorkomende smaak in de natuur. De bittere smaak van een plant kan een aanwijzing zijn dat de plant giftig is voor mensen. Hierdoor hebben we van nature een aversie tegen deze smaak ontwikkeld, uit bescherming. In veel planten is de hoeveelheid gif echter zo klein dat ze wel bitter smaken, maar niet gevaarlijk zijn. Het meeste bitter overleven we dus wel!

Vandaag de dag hebben we bijna alle bittere smaken uit ons voedingspatroon verbannen. De enkeling die er nog wel zijn plek bekrachtigd, koffie bijvoorbeeld, blussen en temmen we met plenzen melk en zoete suiker.

Met dit project wil Laila Claessen onderzoeken hoe bijvoorbeeld een ritueel stronkje lof op zondag avond zou kunnen bijdragen aan de manier waarop we omgaan met al het wrange van weer een nieuwe maandag.

Het is een onderzoeksproject die ze verspreid over 3 perioden op verschillende plekken met verschillende mensen uitvoert. Elke periode werkt ze toe naar een toon- en/of ervaarmoment voor publiek.

Bitter Dinner wordt mede mogelijk door VIA ZUID, Media Matic, Laika en wp Zimmer 

Grondslag

Hoe ben jij geworden wie je bent? Voor de dansers van 20Hertz Company was het moment dat zij verliefd werden op een bepaalde dansstijl heel belangrijk: dit was het begin van een professionele danscarrière. Voor Heerlen was een veel groter moment tekenend: de bouw van de kolenmijnen die de complete stad hebben gevormd.

Tijdens Cultura Nova maakt 20Hertz in vijf dagen een nieuw stuk, Grondslag, dat op zaterdag 3 september in première gaat. Het gezelschap onder leiding van Sharon Wesseling duikt tijdens het maakproces in het verleden en onderzoekt wat hen gevormd heeft tot wie zij zijn. Ze laten zich hierbij inspireren door het mijnverleden dat Heerlen heeft gevormd tot de stad die we kennen en zoeken de raakvlakken op tussen de stad en het dansgezelschap.

Met Grondslag gaat 20Hertz terug naar de basis van ons dansgezelschap. Alle dansers hebben een achtergrond in de urban dansstijlen. Deze stijlen zijn rauw en ondergronds, en zijn de fundering voor het danslandschap zoals deze op dit moment kennen. Elementen uit deze stijlen versmelten met het mijnverleden van Heerlen op het podium. Verwacht explosieve energie, visuele elementen, maar vooral een dansvoorstelling die je niet snel vergeet.

CREDITS
Choreografie: Sharon Wesseling
Kostuumdesign: Ella Siekman
Muziek: Amsterdam Beats
Productie: Floris Mentink
Dansers: Anggun Musri, Dennis Massar, Fauve Doudouce, Gaby Berger, Sharon Wesseling, Saskia
Neuen
foto: Mato Schaefer

Grondslag wordt mogelijk gemaakt door Cultura Nova, Cultuurhuis Heerlen, Gemeente Heerlen en VIA ZUID en maakt deel uit van Playground Heerlen.

DROWN MY FRIENDS!

Deze machine is niet ingewikkeld. Een stappenmotor, servomotor, muntproever, speaker, boordcomputer en een rij met rood verlichte knopjes. Een aquarium vol water. En twaalf kleine mensfiguren, vastgebonden aan twaalf loden gewichten, wachtend om onder de wateroppervlakte te verdwijnen en naar de bodem te zinken.
De keuze is aan jou. Wie maakt een enkele reis naar de diepte? Wie verdient jouw agressie en frustraties?
VOETNOOT: De maker is zich bewust van het feit dat het drukken op rood verlichte knoppen gepaard kan gaan met toegenomen stressniveaus, maar benadrukt dat elk slachtoffer enkel een symbolische zondebok is. Voor extra comfort komt de installatie compleet met een ingebouwde assistent die je door het proces heenloopt.
DROWN MY FRIENDS! kwam tot stand met hulp van VIA ZUID, Feikes Huis, Het Performance Technology Lab en Het Verbond, met speciale dank aan Lindsay Zwaan, Johan van Cauwenberghe en Samuel Bom.

De Natuurlijke Gids

Inmiddels is er geen twijfel meer aan: ons klimaat verandert. De boodschap “dat de wereld in brand staat” wordt keer op keer verkondigd, als een soort paniekmantra van de 21e eeuw. “We moeten NU iets doen om de Natuur te redden!” Merlijn Huntjens en Nina Willems van PANDA vragen zich echter steeds vaker af, wat is dat eigenlijk, ‘de Natuur’? En wie zijn wij dat we haar kunnen redden? 

Om daarachter te komen, ontwikkelde PANDA De Natuurlijke Gids. Nee geen boekje, maar een heuse app met de naam ‘Yugo’. Yugo wordt in alle vroegte op zondagochtend 28 augustus tijdens Cultura Nova 2022 gelanceerd. Daarna trekken we de Natuur in, om die te ontdekken, te bevragen en ons er hopelijk opnieuw mee te kunnen verbinden. Of erin te verdwalen, natuurlijk….

Credits
Concept: Merlijn Huntjens en Nina Willems
Tekst: Merlijn Huntjens
Voice–over: Nina Willems
Sounddesign: Dennis Gaens
Grafische vormgeving: Guus Prevoo (Homo Ludens)
Ontwerp applicatie: Koen Verbruggen
Productie: PANDA
Coproductie: VIA ZUID

Heroes and heavens

“Leer bescheidenheid, als je kennis verlangt. Een hoogland zou nooit worden geïrrigeerd door een rivier.” – Kanz ol-Haghayegh

In Roshanak Morrowatian’s nieuwe, interdisciplinaire dansvoorstelling Heroes and heavens staat een ritueel van empowerment op fysiek, spiritueel, sociaal vlak centraal.

Met Heroes and heavens wil Roshanak de martial arts-vorm Varzesh-e Pahlavani (heldensport) opnieuw definiëren. Het is een oeroud ritueel dat oorspronkelijk uit Perzië komt en werd gebruikt om krijgers te trainen. Het bestaat uit een combinatie van onder andere vechtsport, krachttraining, spiritualiteit, ethiek, poëzie en muziek. Van oudsher mochten alleen mannen het beoefenen. Roshanak wil juist óók vrouwen en andere genders laten delen in de kracht van het ritueel en samen de veelzijdigheid van de mens vieren.

Credits
Concept & maker: Roshanak Morrowatian
Muziek: Rutger Zuydervelt
Artistieke begeleiding: Nicole Geertruida & Suzy Blok / ICK-Artist Space
Dramaturgie-assistent: Astrid Klein Haneveld
Techniek: Stef Touw / Theatervogels
Fotografie: Afagh Morrowatian
Coproducenten: Stichting Rover, VIA ZUID, Korzo, DOX & ICK Dans Amsterdam / ICK-Artist Space

index.php