Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

DisConnect

Een meeslepende dansvoorstelling waarin vijf dansers de delicate balans tussen connectie en disconnectie verkennen. Een vierkant vlak, blootgesteld zonder coulissen, ontvouwt zich een intieme reis door digitale en analoge werelden. Elke beweging onthult de spanning tussen jezelf, de ander en de wereld om je heen. De dansers tonen de zoektocht naar verbinding met een rauwe kwetsbaarheid, waarbij grenzen vervagen en de scheiding tussen performer en publiek langzaam verdwijnt. Stap in een visueel prikkelende ervaring die je uitnodigt om stil te staan bij je eigen innerlijke reis in een steeds veranderende wereld.

DisConnect is het resultaat van een jaar intensief onderzoek door Sharon Wesseling en 20Hertz, ondersteund door de Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten, in samenwerking met Cultuurhuis Heerlen en VIA ZUID. In mei reisde Sharon naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan VV Underground, waar ze Visual Vernacular (VV) verkende. VV is een unieke kunstvorm binnen de dovencultuur die verhalen visueel tot leven brengt zonder gebruik van gebarentaal. Ook bezocht ze Gallaudet University, de enige universiteit voor dove mensen ter wereld, voor verdere inspiratie, verdieping en kennis. Terug in Nederland experimenteerde ze samen met 20Hertz bij Verkadefabriek ‘s-Hertogenbosch met een green screen, waarbij het spelen met timing een belangrijk uitgangspunt was – een element dat óók een belangrijke rol speelt in DisConnect.


Choreografie:
Sharon Wesseling
Dansers: Anggun Musri, Boaz Blume, Jimi Dormans, Pleun Heefer, Riva van Baardewijk
Technische productie: Floris Mentink
Kostuums: Ella Siekman
Muziek: Amsterdam Beats
Lichtontwerp: Kaj Kelderman
Artistieke begeleiding: Stefan Ernst

 

Resonance is tot stand gekomen in samenwerking met Cultuurhuis Heerlen en VIA ZUID en is onderdeel van de Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten.

Artist in School – Rajja & Judith

Makersduo Rajja Gomez Iglesias en Judith Westbroek organiseert op 1 november tijdens de Sneak Peek een afsluitende avond van hun ‘Artist in School’-avontuur op het Graaf Huyn College in Geleen-Zuid.  Als huiskunstenaars van deze middelbare school gingen zij het hele schooljaar 2023/2024 aan de slag met de onderzoeksvraag Kan de structurele aanwezigheid van kunstenaars op een school wezenlijk bijdragen aan de sfeer en de mentale gesteldheid van zowel docenten als leerlingen bevorderen? 

Artist in School is een artistiek onderzoek van Het Laagland naar een concept van Anoek Oostermeijer en Mees Walter in samenwerking met Graaf Huyn en VIA ZUID en met ondersteuning van de gemeente Sittard-Geleen.

Rajja en Judith waren in januari al eerder te gast in de Sneak Peek om hun eerste bevindingen met een breed publiek te delen. Nu het schooljaar voorbij is, vormt de Sneak Peek opnieuw de juiste gelegenheid om terug te blikken op dit traject en zowel persoonlijke ervaringen als geleerde lessen openbaar te delen met zowel theaterliefhebbers, de onderwijswereld, andere opvoeders en het culturele veld.

In deze afrondende presentatie blikken Rajja en Judith terug op een heel schooljaar vol ervaringen, pogingen, gesprekken, nachtmerries, successen, inzichten en verbindingen.  Vers uit hun creatieve theaterbubbel gestapt, doken Rajja en Judith (of zoals een docent op het Graaf Huyn ze noemde: ‘die schaamteloze, alternatieve Noorderlingen’) in september 2023 vol de bubbel van deze middelbare school in. Met angst, enthousiasme, zweet, tranen, plezier, rode wangen en kloppende harten liepen ze tegen vragen aan als: Hoe verbind je je met iemand die totaal anders denkt dan jij? Waarom leer je op school wel hoe je wiskundesommen moet maken, maar niet hoe je een gezonde relatie met jezelf ontwikkelt? En hoe creëer je een inclusieve, open en liefdevolle sfeer waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn? Via opeenvolgende theatrale interventies over talloze onderwerpen die ze vanuit de schoolgemeenschap opdiepten, baanden Rajja en Judith zich een weg door de gangen van het Graaf Huyn. Met als doel de leerlingen en het personeel met elkaar te verbinden en meer ruimte te creëren voor dat wat niet vaak besproken wordt maar oh zo ontzettend, mega, super, ongelooflijk belangrijk is in het leven: je gevoel.

(meer…)

The chair, the wig and the sheep – Rosa Vrij

Rosa Vrij neemt je mee in een universum vol maatschappijkritisch surrealisme. Verwacht acrobatische reclameballetten, politieke poolwedstrijden, extravagante pruikrituelen van merk-minded tieners en transportdozen die zich op magische wijze ontvouwen. In dit kapitalistische sprookje wordt de kunst van het optimaliseren verheven tot een choreografische sport — en is de mens niets meer dan een radertje in een uit-de-hand-gelopen productieproces.

Rosa laat zich inspireren door graphic novels, films en videogames — en onderzocht tijdens het IMPACT traject hoe ze haar rijke verbeelding kon vertalen naar een toneelbeeld. Het resultaat doet denken aan een ontmoeting tussen Severance en Hotel Modern, met een vleugje IKEA. ‘The Chair, the Wig and the Sheep’ is de volgende stap richting een nieuw universum dat ze de komende jaren zal uitbouwen.

 

Aan Tafel

Aan Tafel is een work-in-progress performance dat ingaat op familie en wat er onderling speelt. Met deze performance verkent Thirza de diepte van gezinssituaties door naast mooie en warme familiemomenten ook moeilijke en negatieve dynamieken te laten zien, zoals conflicten binnen het gezin die kunnen leiden tot fysiek en/of (non-)verbaal geweld of verwaarlozing.

Concept en choreografie: Thirza Riphagen
Dans: Giorgio Lepelblad en Alice Pin
Spel:  Luka Kluskens

Aan Tafel is gemaakt als onderdeel van het Danslab, een samenwerking met  SALLY Dansgezelschap Maastricht.

Tegenwind

Na enkele jongerenvoorstellingen als Pussy en KOSMOS en Duh…Puberpodcast is muziek het startpunt van zijn volgende project: Tegenwind in samenwerking met Marcos Valster da Costa Ferreira.

Voor de nummers putten Sebas en Marcos rijkelijk uit hun eigen puberervaringen en die van de jongeren met wie ze werken. Muzikaal balanceren ze tussen kleinkunst en hiphop. Marcos is de gitarist en rapper en Sebas de pianist, ukelele-speler en zanger.

Tegenwind is een productie van Nyxland in samenwerking met VIA ZUID.

 

DATA_APP/IMAGES/PHOTOS/CL-24- Sebas en Marcos.jpeg

SOMA & SKELETON

‘Communication is key’ voor een goede relatie, toch? Wat heeft het lichaam te zeggen wanneer je er echt naar luistert? Wat zit er opgeslagen in dit vleselijke archief? Tijd voor een openhartig gesprek! 

In de multidisciplinaire voorstelling Soma & Skelet neemt Laila Claessen het publiek mee op een huwelijksreis ‘door het menselijk lichaam’. Eeuwenoude Ayurvedische kennis over lichaam en ziel krijgt een hedendaags podium. Avant-garde kostuumontwerp creëert nieuwe anatomische vormen en een decor van lichaamsgeluiden neemt je mee door alle vlezige, emotionele en spirituele lagen van het zelf. Een reis naar binnen op zoek naar het heilige altaar van radicale zelfliefde. 

Zelfliefde… Lichaamspositiviteit… WTF & how? Soma & Skelet komt voort uit het verlangen verschuiving teweeg te brengen in hoe we ons lichaam waarnemen en waarderen. Een artistiek onderzoek, geworteld in haar eigen reis van zelfacceptatie en herstel. Een huwelijksgelofte aan haar lichaam: Will she say yes?

De Ruimte Tussen Ons – Annelie Koning

Annelie is een zangeres en houdt heel erg van zingen voor een publiek. Maar wat moet ze als het ene nummer afgelopen is, en het volgende nog niet begonnen? Er wordt verwacht dat ze iets vertelt. Maar wie is ze, en wat heeft ze te vertellen? Ze vraagt zich af wat er gebeurt als ze wacht tot ze weet wat ze wil zeggen.

In deze a capella performance probeert Annelie de akelige ruimte tussen het ene lied en het andere te overbruggen. En de ruimte tussen zichzelf en het publiek. Plots gaat het over haar familie en het uit elkaar vallen van haar wereld. Zo wordt De ruimte tussen ons een ritueel over ons verlangen.

Concept en spel Annelie Koning, eindregie Sanne van Rijn, mentor Bart van den Eynde.

Productie: Stichting King Sisters, coproductie VIA ZUID

What Pessoa Taught Me – Marthe Koning

 

Hoeveel verschillende stemmen kan je tegelijk zijn? En hoe klinken die dan? De Portugese dichter Fernando Pessoa versnipperde zijn bestaan en zijn poëzie over verschillende personen. Elke persona is een andere poëtische ontsnappingstrategie.

Marthe Koning zoekt naar al deze verschillende identiteiten. Ze doet Pessoa’s gedichten: soms grommend, soms zingend, soms fluisterend. Ze zoekt naar de verschillende versies van Pessoa maar komt vooral die van haarzelf tegen. Via Pessoa’s woorden vindt Marthe een grenzeloosheid: wanneer ben je jezelf en wanneer ben je een plaats, slechts, waar gevoeld wordt of gedacht.

Concept en spel Marthe Koning, met dank aan Boris de Klerk, Hildegard de Vuyst, Erik van de Wijdeven en Mooni van Tichel.

Productie: detheatermaker, Coproductie VIA ZUID, Partners Workspace Brussels & stichting King Sisters

index.php