Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Zucht – Jelle Huizinga

Een diepe uitademing, of een onbedwingbare drang die duidt op verslaving – dat is zucht. In een muzikale mix van rap en postpunk gaat maker Jelle Huizinga op zoek naar kwetsbaarheid te midden van hardheid en adrenaline. 

In deze muzikale performance van Jelle Huizinga volgen we een zelfdestructief persoon op zoek naar verlossing. Aan de hand van persoonlijke ervaringen maakt Jelle de drang om te gebruiken voelbaar in een bijzondere kruising tussen muziek en performance.

Voor Jelle Huizinga, vierdejaars performance student aan de Toneelacademie Maastricht, staat het performatief maken van zijn muziek centraal. Wat er live gebeurt, in een ontmoeting met publiek, is voor Jelle niet te vangen in een opname. Desondanks werkt hij tijdens zijn maakproces toe naar het uitbrengen van zijn muziek.

 

Credits

Van en door: Jelle Huizinga
Muzikale begeleiding: Boris de Klerk
Tekstuele begeleiding: Maarten van Hinte
Regie- en lichtadvies: Erasmus Mackenna
Met dank aan: Willem Twee
Een Cement Productie in Coproductie met VIA ZUID, Talentontwikkeling Podiumkunsten Limburg

Co-Laboration

schrit_tmacher ondersteunt nieuwe, jonge dansmakers uit de Euregio in hun ontwikkeling. Het festival nodigt elke editie getalenteerde dansers en choreografen uit om voor Co-Laboration een nieuwe productie te ontwikkelen, die zowel in Heerlen als in Aken te zien zal zijn.

In de afgelopen jaren zagen we op dit internationale talentenplatform werk van o.a. Mami Izumi, Roshanak Morrowatian, Olga Blank, Jop Vermeesch, Patrizio Bucci, Luis Ricardo Pedraza Cedrón, Honey Davis, Phoebe Brack, Simon Bus en Kelly Vanneste. Voor al deze makers fungeerde Co-Lab als een mooie springplank naar het grote publiek. Houd deze website in de gaten voor een kennismaking met de makers die in 2024 voor Co-Laboration aan de slag gaan.

Co-Laboration is een gezamenlijke productie van VIAZUID, ARTbewegt en schrit_tmacher, met een adviserende rol voor Huis voor de Kunsten Limburg.

~ 60 min. zonder pauze

Close to Harmony – King Sisters

Zo nauw als de levens van deze drie zussen met elkaar verbonden zijn, zo dicht bij elkaar laten ze hun stemmen klinken in een harmonie. Maar wie goed luistert, hoort dat één stem net een beetje vals klinkt.

Hoe dichter ze bij elkaar komen, hoe harder ze voor hun samenklank moeten vechten. Hoe dichtbij is te dichtbij? Waar begint het te wringen? En is het niet juist die schuring die de relatie eigenzinnig maakt? In deze fysieke, acapella performance kruipt het drietal dicht op – en misschien zelfs ín – elkaars huid. Beïnvloed door Meredith Monk, ritualistische samenzang en close-harmony muziek leggen ze hun verlangens naar en angsten voor intimiteit bloot.

De zussen Joske (actrice), Annelie (vocalist) en Marthe Koning (fysiek performer) vormen samen collectief King Sisters. Met hun zangstemmen als vertrekpunt creëren ze kunstzinnige, niet-alledaagse, muzikale performances waarin ze elkaar steeds uitdagen vanuit hun eigen disciplines. Met hun heldere klanktaal ontroeren en verontrusten ze je. Zo hoopt dit trio je te laten voelen dat het persoonlijke, zoals je stem of je familie, direct verbonden is met de wereld waarin we leven.

Credits

Tekst/spel/muziek/concept: Joske, Annelie en Marthe Koning
Eindregie: Jessie L’Herminez
Dramaturgie: Justa ter Haar
Eindcompositie: Boris Bezemer
Kostuum: Akelei Loos
Scenografie: Han Ruiz Buhrs
Technische productie: Neal Groot
Productie: Floor Öfner
Festival Cement Productie
Mede mogelijk gemaakt door: Via Zuid, Grensverleggers, Het Cultuurfonds, NORMA, AFK, Dioraphte
met dank aan: BUDA, De Grote Post, Het Nationale Theater / Zaal3

Kom je? – Lieke van der Vegt

In KOM JE? onderzoekt  Lieke samen met sekswerker Lola de betekenis van sensualiteit, liefde en lust. Een kijkje achter het raam, voorbij de oppervlakkige blikken en het maatschappelijk stigma. Wat zien we in de weerspiegeling? Wat kunnen wij leren van het oudste beroep ter wereld? Een intiem spektakel over sekswerk: de schoonheid en haar schaduwzijde.

KOM JE? is geproduceerd door makerhuis VAKTOR i.s.m. Zwolse theaters en in coproductie met VIA ZUID.

Oxygen – Delusion

Jennifer Romen (Maastricht, 1996) is een jonge, ambitieuze choreograaf die met haar gezelschap Oxygen indruk maakt met visueel werk vol strakke choreografieën en beeldende illusies. Ze werd drievoudig Europees Kampioen, drievoudig Wereldkampioen en ze won de World Dance Sport Games in Taiwan en The World of Dance Championship in Los Angeles. In 2020 won ze de Inspiratieprijs 2020 van het Prins Bernard Cultuurfonds.

Met haar eerste eigen, avondvullende voorstelling Delusion bestormde ze de grote zalen in 2023. Delusion is een visueel hoogstandje bestaande uit drie delen dat het publiek door het gebruik van illusies constant op het verkeerde been zet en het publiek meeneemt in een reis van een adolescent die volwassen wordt. Een verbluffende, ontroerende en tot in de puntjes uitgevoerde coming-of-age voorstelling die een breed publiek raakt. Vanwege het ongekende succes van de eerste tour keert Delusion nog een keer terug in de theaters. Na eerder 52 shows met lovende reacties gespeeld te hebben, is Delusion dit seizoen nog 15 keer te zien in de Nederlandse theaters. Mis deze allerlaatste kans met wat extra verassingen dus niet!

Rooms Performance Festival

Marres, VIA ZUID, de Brakke Grond, Dansateliers en FASHIONCLASH presenteren het performance festival Rooms.

 

Jonge makers en gevestigde talenten brengen performance, theater, beeldende kunst, dans, mode en muziek. Een weekend waarin fragiele jurken kleurrijk glas in lood tot leven brengen, waar de lichamen van dirigenten in levende partituren veranderen, handgeschreven manuscripten worden gepubliceerd en een schoenenboer je meeneemt in absurdistische machtsverhoudingen.

 

Line up: buren, Merette van Hijfte & Pleuni Veen, Kinga Jaczewska, Mauricio Limon, David Maroto, Genevieve Murphy en Ika Schwander.

 

27 & 28 januari 2024, 13:00-18:00u

Locatie: Marres, Maastricht

house – the Toolkit

Ga op verkenning in je eigen huis. Hoe verhoud je je tot de ruimte om je heen? Wat maakt je huis je thuis? Bekijk het met nieuwe ogen met behulp van deze toolkit. Een mindfulness-oefening, creatieve uitlaatklep en ode aan de speelsheid in één.

De toolkit is het resultaat van 30 huisbezoeken in Limburg. Met haar koffertje vol materialen reisde Rosa van deur tot deur voor een privéworkshop. Ze bezocht bewoners van krakende huizen die al generaties in de familie zijn, tijdelijke, steriele verzorgingstehuizen, huizen waar de dozen nooit zijn uitgepakt, huizen waarvan afscheid werd genomen. Zo ontwikkelde ze een manier waarop mensen hun relatie tot hun eigen huis kunnen onderzoeken. Tijdens de lancering zijn ook de creaties en documentatie van deze workshops te zien.

 

GEHOUWEN

Het steenkappersrequiem

De theatervoorstelling ‘GEHOUWEN’ is de zwanenzang van Steenkapperij Den Itter in Opitter. Na de laatste voorstelling wordt de machinerie afgevoerd en de loods afgebroken. Het bedrijf dat 70 jaar lang grafstenen uit gigantische blokken steen toverde, wordt nu zelf begraven. Noah Janssen ziet het einde van een voor hem magische plek naderen. Als kind zag hij zijn vader Johan werken in een blauwgrijze wereld tussen steengruis en gigantische machines.  

(meer…)

index.php