Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

De Natuurlijke Gids

Inmiddels is er geen twijfel meer aan: ons klimaat verandert. De boodschap “dat de wereld in brand staat” wordt keer op keer verkondigd, als een soort paniekmantra van de 21e eeuw. “We moeten NU iets doen om de Natuur te redden!” Merlijn Huntjens en Nina Willems van PANDA vragen zich echter steeds vaker af, wat is dat eigenlijk, ‘de Natuur’? En wie zijn wij dat we haar kunnen redden? 

Om daarachter te komen, ontwikkelde PANDA De Natuurlijke Gids. Nee geen boekje, maar een heuse app met de naam ‘Yugo’. Yugo wordt in alle vroegte op zondagochtend 28 augustus tijdens Cultura Nova 2022 gelanceerd. Daarna trekken we de Natuur in, om die te ontdekken, te bevragen en ons er hopelijk opnieuw mee te kunnen verbinden. Of erin te verdwalen, natuurlijk….

Credits
Concept: Merlijn Huntjens en Nina Willems
Tekst: Merlijn Huntjens
Voice–over: Nina Willems
Sounddesign: Dennis Gaens
Grafische vormgeving: Guus Prevoo (Homo Ludens)
Ontwerp applicatie: Koen Verbruggen
Productie: PANDA
Coproductie: VIA ZUID

Heroes and heavens

“Leer bescheidenheid, als je kennis verlangt. Een hoogland zou nooit worden geïrrigeerd door een rivier.” – Kanz ol-Haghayegh

In Roshanak Morrowatian’s nieuwe, interdisciplinaire dansvoorstelling Heroes and heavens staat een ritueel van empowerment op fysiek, spiritueel, sociaal vlak centraal.

Met Heroes and heavens wil Roshanak de martial arts-vorm Varzesh-e Pahlavani (heldensport) opnieuw definiëren. Het is een oeroud ritueel dat oorspronkelijk uit Perzië komt en werd gebruikt om krijgers te trainen. Het bestaat uit een combinatie van onder andere vechtsport, krachttraining, spiritualiteit, ethiek, poëzie en muziek. Van oudsher mochten alleen mannen het beoefenen. Roshanak wil juist óók vrouwen en andere genders laten delen in de kracht van het ritueel en samen de veelzijdigheid van de mens vieren.

Credits
Concept & maker: Roshanak Morrowatian
Muziek: Rutger Zuydervelt
Artistieke begeleiding: Nicole Geertruida & Suzy Blok / ICK-Artist Space
Dramaturgie-assistent: Astrid Klein Haneveld
Techniek: Stef Touw / Theatervogels
Fotografie: Afagh Morrowatian
Coproducenten: Stichting Rover, VIA ZUID, Korzo, DOX & ICK Dans Amsterdam / ICK-Artist Space

THE MIDNIGHT SPECIAL

Als de dag in de nacht verandert, ondergaan we een magistrale metamorfose. De duisternis oefent haar aantrekkingskracht uit, drie performers transformeren in hun grootste angst. Een figuur schuifelt door het bos, vindt op de tast een touw en begint met trekken. Uit een stinkende rivier stijgt een spontaan ontbrandende kroonluchter op. De figuur glimlacht goedkeurend. “Welkom bij THE MIDNIGHT SPECIAL.”

THE MIDNIGHT SPECIAL
is een beeldende locatievoorstelling over de duisternis, geïnspireerd op sprookjes, mythen en ander werk van kunstenaars die obscuriteit romantiseren. In een hyper gestileerd en fragmentarisch theatraal toverspel krijgt de duisternis een stem. Samen proberen we de duisternis in de wereld, maar ook in onszelf, te omarmen.

THE MIDNIGHT SPECIAL wordt gemaakt en gespeeld door Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt. In 2019 ontmoetten zij elkaar op de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Nu is het moment daar om zichzelf als jong collectief te introduceren in het theaterlandschap.

Op het puntje van je stoel

Een constante try-out: dat is de insteek van het stuk Op het puntje van je stoel van Sharon Wesseling en de dansers van haar kersverse dansgezelschap 20Hertz. Als slechthorende danser met een chronische middenoorontsteking kreeg Sharon op jonge leeftijd te horen dat zo nooit meer zou kunnen dansen. Na 14 operaties bewijst ze echter het tegendeel en is ze choreograaf en artistiek leider van 20Hertz: het eerste dansgezelschap in Nederland door mensen met een auditieve beperking, vóór bezoekers met alle auditieve gradaties.

Tijdens deze voorstelling geeft 20Hertz je een kijkje in de wereld van het vertellen van verhalen, zonder te praten. Met een mix van dove, slechthorende en horende dansers is er onderzoek gedaan naar hoe verhalen middels dans verteld kunnen worden. Een grote inspiratiebron hiervoor komt uit de Dovencultuur: een kunstvorm genaamd ‘VV’ (Visual Vernacular). Dit is een unieke, fysieke theatertechniek met elementen van poëzie en mime en wordt voornamelijk uitgevoerd door dove artiesten. Bij VV worden verhalen uitgebeeld, waarbij het essentieel is dat er geen Gebarentaal gebruikt mag worden. Hierdoor ontstaat een uitbeeldingstaal die door een doof publiek en een horend publiek op dezelfde manier wordt begrepen.

In Op het puntje van je stoel gaat Sharon met 20Hertz op zoek naar manieren om met de visuele- en universele taal van dans, gecombineerd met VV, verschillende verhalen te vertellen. Op deze manier wordt het auditief vermogen ondergeschikt gemaakt aan de beleving van de theaterbezoeker.

Het overkoepelende doel van 20Hertz is om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Door verhalen te vertellen via dans en uitbeelding, verschillende lagen aan te brengen en artistieke kwaliteit voorop te stellen hoopt het gezelschap iedereen te raken. En zeg nou zelf: jij bent toch ook met verhalen grootgebracht?

Zit jij al op het puntje van je stoel?!

Credits
Dansgezelschap: 20Hertz Company
Choreografie: Sharon Wesseling
Dansers: Anggun Musri, Dennis Massar, Emma Strikkers, Riva van Baardewijk, Saskia Neuen
Styling & kostuums: Ella Siekman
Muziek: Amsterdam Beats

Mogelijk gemaakt door: Cultuurhuis Heerlen, Danslab (SALLY en VIA ZUID), Huis voor de Kunsten Limburg, SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID

De and recode II

Voor de choreografiereeks De and Recode laat choreograaf Phoebe Brack zich inspireren door principes van neuroplasticiteit en traumatherapie.

Wat als je gevoelig bent voor het maken van verbindingen in de hersenen die ervoor zorgen dat je creatief kunt zijn, maar als diezelfde gevoeligheid ervoor zorgt dat je in het dagelijks leven verbindingen legt die niet realistisch zijn? Als je kracht je kwetsbaarheid is en vice versa?

Het leren bewandelen van nieuwe paden en het doorbreken van oude patronen die diep in de hersenen zijn gegroefd door bijvoorbeeld traumatische ervaringen, is een proces van vallen en opstaan.

In De and Recode II speelt flamencodanseres Conchita Boon de hoofdrol. Traditionele vormen en bewegingen binnen de flamencodans worden in deze voorstelling in een nieuwe context geplaatst. Een symbool voor de strijd en het evenwicht tussen oude en nieuwe gedachtepatronen en de verschillende kanten van een persoonlijkheid. De gezonde volwassene die na een trauma weer positieve verbanden legt in de hersenen en het gekwetste kind dat ‘vasthoudt’ aan oude patronen, verenigd in één persoon.

Credits
Concept & choreografie: Phoebe Brack
Dansers: Conchita Boon
Muziek: n.t.b.
Coaching: Stefan Ernst en Grace Bellel
Coproductie: SALLY Dansgezelschap Maastricht, schrit_tmacher en VIA ZUID

Lourdes

“Het bidden naar Maria is allang voorbij. Tegenwoordig kniel ik alleen nog maar voor mijn tv. Ik kijk huilend Say yes to the dress en smeek Randy of hij mij alsjeblieft zo’n gezellige Amerikaan langs stuurt, maar het enige dat ik krijg is een Satisfyer Pro 2 van mijn vriendinnen en domme tinderberichten met ‘wil je neuken vanavond?’.”

Bernadette staat met een kater, na een avond Netflix en chill, onder de douche. Ze mijmert tegen haar badkamerplanten over de ingevingen van haar avond tot er plots een lichtblauw licht verschijnt. Bernadette’s eenzame bestaan wordt opgeschud door een wonder. In haar zoektocht naar betekenis in het onverklaarbare wordt duidelijk dat niemand zit te wachten op een alleenstaande vrouw met waanideeën.

Lourdes is een korte voorstelling van 35 minuten.

Credits
Spel: Ella Kamerbeek
Tekst: Marloes IJpelaar
Dramaturgie: Ayla Çekin Satijn
Beeldregie: Deniz Campinar

Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Brand Cultuurfonds Limburg, VIA ZUID, Toon Hermans Theater
Met dank aan: Marijke Schaap, Victorine Plante, Michelle Schrijnemakers

Zie https://clublam.nl/lourdes/ voor alle speeldata.

IN HERMENIE

Een podcast-serie waarin Karlijn van Kruchten, met haar saxofoon, op zoek gaat naar verbinding. Waarin muziek niet iets is wat op papier staat, maar wat ertussen gebeurt.

Wat is het geheim van een oeroude Limburgse traditie, wat is het geheim van een harmonieorkest?

Het afgelopen jaar kwam theatermaker Karlijn van Kruchten terug naar Limburg. Terug naar de basis waar voor haar de liefde voor muziek begon: de harmonie. Ze kwam terecht bij Harmonie Sint Michaël in het Maastrichtse Heugem. In de podcast hoor je hoe ze wordt opgenomen in de vereniging en wat ze daarbij beleeft en bevindt.

Elke aflevering van IN HERMENIE staat een ander instrument centraal, dat zijn/haar verhalen deelt over het harmonieleven.

Concept / regie / tekst: Karlijn Van Kruchten
Techniek: Mauro Casarini
De podcast is mede mogelijk gemaakt door Cultuurmakers Maastricht, Gemeente Maastricht, Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, Brand Cultuurfonds, Stichting Edmond Hustinx en VIA ZUID.

IN HERMENIE is vanaf 23 april 2022 te beluisteren via diverse podcast-kanalen.

 

whatchamacallit

De voorstelling whatchamacallit is een expositie van mensen. In deze performance-expositie zetten vijf spelers hun lichaam in als object. Als kunstobject, kijkobject, machtsobject, lustobject, … Het publiek krijgt op intieme afstand de kans om deze objecten in drie fysieke installaties te ervaren en te aanschouwen. In een tijd van constante digitale zelfprofilering vragen we ons af: hoe gebruiken we en zetten we ons lichaam in om geliefd te zijn of om te slagen? Hoe gaan we om met de objectificatie van ons lichaam en wat voor invloed heeft dat op ons als mens?

De diverse cast, met uiteenlopende lijven, is verbonden met tv-schermen en soundboxen. Techniek is hun extensie, een extra lichaamsdeel, waarmee ze via deze installaties geheimen van hun dagelijkse leven laten doorsijpelen. Deze expositie is een menselijke en intieme ervaring, waarbij het lichaam van de toeschouwer een deel wordt van de expositie.

Credits
Concept en regie: Charlotte Goesaert
Performers: Andreia Rodrigues, François Vincent, Véronique Mees, Ghita van Galen, Jef Stevens
Dramaturgie: Sara Vanderieck
Geluids- en videocompositie: Jochem Baelus
Kostuum en vormgeving: Wim Muyllaert
Lichtontwerp: Barbara De Wit, Lucas van Haesbroeck
Videotechniek: Thierry Wilders
Zakelijke leiding en productie: Astrid De Haes

Grote partners zijn C-TAKT (Neerpelt), wpZimmer (Antwerpen), Brakke Grond (Amsterdam), KAAP (Brugge) en Pumpenhaus (Münster). Andere partners zijn De Grote Post (Oostende), DansBrabant & De NWE Vorst (Tilburg), VIA ZUID (Limburg), CAMPO (Gent), Tweetakt (Utrecht) en Les Ballets C de la B (Gent)

index.php