Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Someone, I tell you, in another time will remember us – Ika Schwander

Deze performance van Ika in samenwerking met Fran Hayes, met verwijzingen naar de nimf Daphne en de dichter Sappho, is gewijd aan transformatie, van mens naar boom, van leven naar dood. Ze creëren een omgeving waar prikkels zeldzaam zijn en het publiek ruimte heeft om te ademen. In die ruimte ontstaan vragen die normaal gesproken verloren gaan. Wat zou iemand kunnen bewegen om het menselijk bestaan op te geven voor iets anders?

Fran Hayes (Dorchester, 1999) is een multimediakunstenaar die de relaties onderzoekt die zich vormen in de ruimtes tussen het digitale en het fysieke. De kunstenaar vermengt invloeden uit science fiction met actuele kwesties zoals ecologische ineenstorting en de gevolgen van het kapitalisme en alledaagse gebeurtenissen in werk dat varieert van 3D-modellering en animatie tot keramiek en schrijven. Hayes is gevestigd in Londen.

 

fiVe

Geïnspireerd door de dovenkunstvorm ‘Visual Vernacular’ (VV), een visuele vertelstijl waarin verhalen verteld en uitgebeeld worden middels sterke mimiek, (hand)gesticulatie en beweging, neemt Sharon het publiek mee in haar verhaal en perspectief over zintuigelijke ervaringen. Gecombineerd met haar achtergrond in urban en contemporary dansstijlen, is fiVe een dynamische solo met verhalende elementen.

er is geen ritme er is regen

In er is geen ritme er is regen onderzoekt Boris de Klerk de stilte tussen de woorden in. Via herhalende zinnen in een steeds vertragende cadans verschuift de betekenis van de woorden meer en meer naar de stiltes die erop volgen, om er uiteindelijk in te verdwijnen. Door de taal en de stiltes via een meerkanaals speaker-installatie steeds verder door de ruimte heen te verspreiden probeert hij zowel het gonzen van de woorden en de zinnen, als de leegtes die erop volgen, ritme en richting te geven.

Lodewijk

In een residentie van drie weken in de Verkadefabriek in Den Bosch doet Sofie Kramer onderzoek naar de theatrale mogelijkheden van de lecture performance als kunstvorm. De lecture gaat over Lodewijk, de foetus op sterk water die ze een paar jaar terug van een ex-schoonvader kreeg. Een bizarre gebeurtenis die haar een steek in haar buik opleverde; tien jaar geleden onderging ze in het geheim een abortus.

In deze lecture performance word Lodewijk op een sokkel gezet en getoond aan het publiek. “Lodewijk staat symbool voor alles waar ik mee worstel: het groeiende taboe op abortus én het groeiende taboe op kinderen krijgen, de filosofische verstrengeling van leven en dood, de wil om dingen in potten te stoppen, te bestuderen en te domineren en dus de verwijdering van de mens van zijn omgeving. Deze existentiële verwarring, alle levensvragen die Lodewijk bij mij oproept wil ik onderzoeken in een lecture performance. Niet te doen natuurlijk, maar daar gaat het me juist om. Dingen willen snappen is een hele menselijke neiging, een manier van controle krijgen. De menselijke controledrang interesseert me mateloos. Mijn lecture performance neemt eigenlijk zichzelf op de hak, compleet met uit de hand gelopen Prezi presentatie en droge bulletpoints, om de hiërarchie tussen het hoofd en het lijf, tussen denken en voelen te bevragen. Wanneer loop je vast in de drang tot structureren en controleren en neemt het lijf het onvermijdelijk over van het hoofd?”  – Sofie Kramer

 

Danslab on tour #2

Het Danslab van SALLY in samenwerking met VIA ZUID  is dé werkplaats in Zuid-Nederland voor innovatie in de dans. Danstalenten vinden hier de tijd en ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om met beweging en dans hun verhalen te vertellen. DANSLAB on tour #2 bundelt de uitkomsten van vier jonge makers, waaronder Thirza Riphagen, die ieder in het Danslab aan de slag zijn gegaan met een onderzoeksvraag. Het resultaat van deze experimenten is een mix van dansstijlen, moderne interpretaties, uitdagende thema’s en onverwachte combinaties. Een explosie van vernieuwende hedendaagse dans.

Eindregie: Stefan Ernst
Artistieke ondersteuning: Patrizio Bucci
Educatie: Sophie van Heesewijk
Onderzoek choreografie experiment: Kiki Boot en Maud Tielemans
Video: Ron Ramaekers
Fotografie: Tycho Merijn
Makers: Thirza Riphagen, Liam Francis, Sellam El Achari, Jennifer Romen
Dansers: Giorgio Lepelblad, Sellam El Achari, Wan-Yun Chen, Alice Pin, Noortje Klinkenberg (Oxygen)
Kostuums: Mieke Kockelkorn
Decor: Max Michaelis
Techniek: Theatervogels
Lichtontwerp: Eelke Slooten
Muziek: Wouter Gulikers

Zucht – Jelle Huizinga

Een diepe uitademing, of een onbedwingbare drang die duidt op verslaving – dat is zucht. In een muzikale mix van rap en postpunk gaat maker Jelle Huizinga op zoek naar kwetsbaarheid te midden van hardheid en adrenaline. 

In deze muzikale performance van Jelle Huizinga volgen we een zelfdestructief persoon op zoek naar verlossing. Aan de hand van persoonlijke ervaringen maakt Jelle de drang om te gebruiken voelbaar in een bijzondere kruising tussen muziek en performance.

Voor Jelle Huizinga, vierdejaars performance student aan de Toneelacademie Maastricht, staat het performatief maken van zijn muziek centraal. Wat er live gebeurt, in een ontmoeting met publiek, is voor Jelle niet te vangen in een opname. Desondanks werkt hij tijdens zijn maakproces toe naar het uitbrengen van zijn muziek.

 

Credits

Van en door: Jelle Huizinga
Muzikale begeleiding: Boris de Klerk
Tekstuele begeleiding: Maarten van Hinte
Regie- en lichtadvies: Erasmus Mackenna
Met dank aan: Willem Twee
Een Cement Productie in Coproductie met VIA ZUID, Talentontwikkeling Podiumkunsten Limburg

Co-Laboration

schrit_tmacher ondersteunt nieuwe, jonge dansmakers uit de Euregio in hun ontwikkeling. Het festival nodigt elke editie getalenteerde dansers en choreografen uit om voor Co-Laboration een nieuwe productie te ontwikkelen, die zowel in Heerlen als in Aken te zien zal zijn.

In de afgelopen jaren zagen we op dit internationale talentenplatform werk van o.a. Mami Izumi, Roshanak Morrowatian, Olga Blank, Jop Vermeesch, Patrizio Bucci, Luis Ricardo Pedraza Cedrón, Honey Davis, Phoebe Brack, Simon Bus en Kelly Vanneste. Voor al deze makers fungeerde Co-Lab als een mooie springplank naar het grote publiek. Houd deze website in de gaten voor een kennismaking met de makers die in 2024 voor Co-Laboration aan de slag gaan.

Co-Laboration is een gezamenlijke productie van VIAZUID, ARTbewegt en schrit_tmacher, met een adviserende rol voor Huis voor de Kunsten Limburg.

~ 60 min. zonder pauze

Close to Harmony – King Sisters

Zo nauw als de levens van deze drie zussen met elkaar verbonden zijn, zo dicht bij elkaar laten ze hun stemmen klinken in een harmonie. Maar wie goed luistert, hoort dat één stem net een beetje vals klinkt.

Hoe dichter ze bij elkaar komen, hoe harder ze voor hun samenklank moeten vechten. Hoe dichtbij is te dichtbij? Waar begint het te wringen? En is het niet juist die schuring die de relatie eigenzinnig maakt? In deze fysieke, acapella performance kruipt het drietal dicht op – en misschien zelfs ín – elkaars huid. Beïnvloed door Meredith Monk, ritualistische samenzang en close-harmony muziek leggen ze hun verlangens naar en angsten voor intimiteit bloot.

De zussen Joske (actrice), Annelie (vocalist) en Marthe Koning (fysiek performer) vormen samen collectief King Sisters. Met hun zangstemmen als vertrekpunt creëren ze kunstzinnige, niet-alledaagse, muzikale performances waarin ze elkaar steeds uitdagen vanuit hun eigen disciplines. Met hun heldere klanktaal ontroeren en verontrusten ze je. Zo hoopt dit trio je te laten voelen dat het persoonlijke, zoals je stem of je familie, direct verbonden is met de wereld waarin we leven.

Credits

Tekst/spel/muziek/concept: Joske, Annelie en Marthe Koning
Eindregie: Jessie L’Herminez
Dramaturgie: Justa ter Haar
Eindcompositie: Boris Bezemer
Kostuum: Akelei Loos
Scenografie: Han Ruiz Buhrs
Technische productie: Neal Groot
Productie: Floor Öfner
Festival Cement Productie
Mede mogelijk gemaakt door: Via Zuid, Grensverleggers, Het Cultuurfonds, NORMA, AFK, Dioraphte
met dank aan: BUDA, De Grote Post, Het Nationale Theater / Zaal3

index.php