Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

GEANNULEERD – DansClick 22 | winnaars BNG Bank Dansprijs 2020

Ontdekkingstocht langs de nieuwste generatie dansmakers
8 december 2020, 20.30 uur
Toneelschuur, Haarlem
Tickets

Tijdens het Holland Dance Festival 2020 werd de BNG Bank Dansprijs weer uitgereikt aan opvallend choreografietalent. De prijs is gewonnen door choreograaf, percussionist en filmer Andreas Hannes voor zijn duet The City – A Skipping Piece (2018) en het duo Roshanak Morrowatian & Mami Izumi, dat samen tekende voor de solo Polished (2019). Korzo en het BNG Cultuurfonds presenteren de winnaars tijdens de tournee van DansClick 22. Het programma wordt omlijst door videoportretten van de makers en een Après Danse, om na te praten met choreografen en dansers.

The City – A Skipping Piece
Andreas Hannes heeft zich bekwaamd in meerdere kunstdisciplines. Hij is naast choreograaf en danser ook filmer en percussionist. Met zijn afstudeervoorstelling The City – A Skipping Piece verheft hij het huppelen tot een spannende kunstvorm en won hij het Moving Forward traject 2108/2019. Twee performers beginnen te huppelen. Paden ontstaan en geometrische vormen worden zichtbaar, terwijl de dansers zich verplaatsen binnen het denkbeeldige speelveld van een stad. ‘Hij speelt een bedwelmend spel met herhaling en houdt tegelijkertijd de extase precies in toom’, aldus het juryrapport.

Polished
De van oorsprong Iraanse Roshanak Morrowatian maakte samen met de Japanse danseres Mami Izumi de gewaagde, bedwelmende en expressieve solo Polished over beleefdheid en etiquette. Ze doken in de ongeschreven regels van fatsoen en herkenbare gedragspatronen. De jury zag een ‘spannende wisselwerking tussen stilte en uitbarsting’.

Polished werd gemaakt met steun van o.a. VIA ZUID.

‘The high point of civilization is that you can hate me and I can hate you but we develop an etiquette that allows us to deal with each other because if we acted solely upon our impulse we’d probably go to war.’

 Stanley Crouch

Polished is een hedendaagse dansvoorstelling over beleefdheid en etiquette. Roshanak Morrowatian en Mami Izumi doken hiervoor in de ongeschreven regels van fatsoen en herkenbare gedragspatronen. Die worden in deze multidisciplinaire solovoorstelling tot uiting gebracht door middel van dansante frasen, verstilling en alledaagse bewegingen. Als in een collage worden de beelden van de eigen ervaringen en achtergrond van beide choreografen geschetst. Centraal hierbij staat een verlangen naar harmonie en bewustzijn in onze dagelijkse handelingen.

Credits
Regie en choreografie: Roshanak Morrowatian | Dans en choreografie: Mami Izumi | Kostuum: Verena Klein | Video: Laisvie Andrea Ochoa Gaevska | Muziek: Patrick Housen | Licht- en decorontwerp: Jean-Lou Caglar | Artistiek adviseur: Romy Roelofsen

Coproductie: Cultura Nova Festival en VIA ZUID
Subsidiënten: Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Brand Cultuurfonds en Stichting Edmond Hustinx.

Polished is tot stand gekomen met ondersteuning van VIA ZUID en ECI cultuurfabriek Roermond.
Met dank aan: ECI Cultuurfabriek Roermond, Cultuurhuis Heerlen en SALLY Dansgezelschap Maastricht.

Te zien:

  • Cultura Nova, Heerlen: augustus 2019
  • PAS Festival, Maastricht: september 2019
  • Najaar 2020: als onderdeel van tournee DansClick 22 (vanwege winnen BNG Bank Dansprijs 2020)

 

single-agenda.php