Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Talentlab

Talentlab

Talentlab is een nieuwe vorm en aanpak van talentontwikkeling, in 2017 opgestart door Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID. In Talentlab werken zeven à acht jonge beloftevolle talenten uit de podiumkunsten ruim een maand lang intensief en onder begeleiding samen. Ze worden uitgedaagd om uit de eigen comfortzone te komen en hun kunstenaarschap verder te ontwikkelen. Ze hebben verschillende achtergronden in opleiding en kunstdiscipline.

Talentlab 2020 | Samenwerking met FASHIONCLASH

De vierde editie van Talentlab, het talentontwikkelingsproject van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID, vindt plaats van 26 oktober t/m 27 november 2020 in de Bordenhal in Maastricht.

In Talentlab werken jonge beloftevolle professionele talenten uit de podiumkunsten een maand lang intensief samen om hun kunstenaarschap verder te ontwikkelen. Dit keer laten ze zich inspireren door elkaar én door de mode.

Oorspronkelijk zou Talentlab deel uitmaken van FASHIONCLASH Festival, maar dit festival is wegens corona uitgesteld. Mode blijft wel de inspirator en het centrale thema van Talentlab 2020.

Vanwege de coronamaatregelen is er ditmaal geen live eindpresentatie van Talentlab voor publiek. Wel is een reportage te zien in de online editie van FASHIONCLASH Festival in februari 2021.

Inspiratie vanuit de mode
Onder begeleiding van Paul Slangen (TgM) en Joost Segers (VIA ZUID) wordt gewerkt met een collectief aan podiumkunstenaars met verschillende signatuur. Paul Slangen: “Onze talenten een podium kunnen bieden binnen de programmering van FASHIONCLASH Festival is een prachtige kans. Mode bedient zich van heel veel theatrale middelen. Zoals ontwerpers naar kleding kijken is op zich al theatraal, maar de presentatie ervan in de ‘modeshow’ is op en top theater. Het gaat over zien en gezien worden, over beweging en ritme. Mode is ook heel muzikaal en kent een theatrale opstelling: de catwalk met aan twee kanten publiek die uitdagend is voor podiumkunstenaars.”

Joost Segers: “FASHIONCLASH Festival is een cutting edge festival dat zich richt op ontschotting tussen disciplines en zoekt naar maatschappelijke relevantie. Dat past perfect bij de nieuwe generatie podiumkunstenaars. Het biedt een goed frame voor onze jonge kunstenaars om een experimenteel proces met elkaar aan te gaan, een creatieve ‘CLASH’.”

Beloftevol collectief
De acht deelnemers van Talentlab hebben verschillende achtergronden in muziek, film, poëzie, performance, choreografie en regie en zijn multidisciplinair georiënteerd. Het collectief voor deze vierde editie bestaat uit Femke Arnouts (actrice – theatermaker), Celine Daemen (regisseur – interdisciplinair kunstenaar), Maarten Heijnens (theatermaker, performer -interdisciplinair kunstenaar), Guido Hoek (multi-instrumentalist – componist – muziektheatermaker – performer), Terence ‘Machete’ Van Lange (dans – spoken word), Ilse Oostvogels (regisseur – geëngageerd documentair theatermaker), Carlijn Veurink (kostuumdesigner – performer) en Mees Walter (theatermaker – vormgever – performer – beeldend kunstenaar).

Talentlab 2020 is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.

Zie hieronder de deelnemers en opzet van afgelopen edities van Talentlab: 

Talentlab 2019 | Talentlab 2018 | Talentlab 2017

Talentlab 2019 | Goed om te doen

Te zien: 12 april 2019 tijdens Museumnacht Maastricht | Bordenhal Maastricht

Voor het eerst is Talentlab onderdeel van de Museumnacht Maastricht. Op vrijdag 12 april zetten de makers de laboratoriumdeuren van de Bordenhal wijd open voor korte performances uit het gevarieerde GOED OM TE DOEN-menu.

Beloftevol collectief
De deelnemers zijn geselecteerd door VIA ZUID en Toneelgroep Maastricht. Ze hebben verschillende achtergronden in muziek, film, poëzie, performance, choreografie en regie en zijn multidisciplinair georiënteerd.

Het collectief voor deze derde editie bestaat uit Merlijn Huntjens (dichter/performer) Karlijn Hamer (actrice, zangeres, (muziek)theatermaker), Luciënne Venner (filmmaakster, muzikant, performer), Hendrik Kegels (theatermaker/performer), Patrick Housen (muzikant/componist), Simon Bus (kunstenaar/danser/choreograaf), Hanne Pierrot (kostuumontwerper/scenograaf) en Steven Ivo (acteur, muzikant, hiphopper, theatermaker).

Research en Development
De genre-grenzen in de podiumkunsten vervagen en makers hebben steeds vaker de behoefte te onderzoeken en experimenteren buiten de geijkte kaders. Voor hen is het inspirerend om met elkaars methode in aanraking te komen en die te leren toepassen binnen de eigen discipline. De kunstzinnige samensmelting van verschillende disciplines op het podium levert verrassende en spannende ervaringen op voor kunstenaar èn toeschouwer.

Begeleiding
Talentlab staat onder begeleiding van Paul Slangen (dramaturg Toneelgroep Maastricht) en Saartje Hoogland (creatief producent VIA ZUID) en is een ontwikkeltraject. De nadruk ligt op het proces, de ontmoeting tussen de verschillende makers en het aangaan van experimenten. Hierdoor ontstaat een openheid die uitwisseling van creativiteit, kennis en kunde maximaliseert.

We stellen hen graag aan je voor:

Merlijn Huntjens

Merlijn Huntjens is dichter en maker bij PANDA onder VIA ZUID. Tijdens Talentlab verwacht Merlijn te ontdekken wat de taligheid is van andere disciplines en welke verschillende rollen en posities schrijfkunst ten opzichte van andere disciplines kan innemen. Merlijn heeft last van plafonds.

 

 

 

Hendrik Kegels

Hendrik Kegels, alumnus 2017-2018 Performance Opleiding (Toneelacademie Maastricht). De kinderlijke verwondering en een natuurlijk fantaseren zijn de grootste bronnen waaruit hij put. Met zijn voorstellingen probeert hij herinnering aan deze werelden bij de toeschouwer op te roepen, en ze uit te nodigen om te geloven in dat wat onwaarschijnlijk lijkt.

“Ik kijk er erg naar uit om mij, naast het maken en spelen, te moeten verhouden tegenover andere disciplines. Hoe deze disciplines van elkaar kunnen leren. Maar vooral de grenzen die tussen deze disciplines zullen vervagen lijkt me erg interessant.”

Hanne PierrotHanne Pierrot is kostuumontwerper/scenograaf voor theater en film. Een jaar geleden afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht en sindsdien werkend vanuit Rotterdam. Ze werkt graag samen met regisseurs/performers en sluit zich graag aan bij een idee. Ze ziet Talentlab echter ook als een kans om weer eens autonoom werk te maken.

 

 

 

Patrick HousenPatrick Housen is muzikant en componist en heeft zijn sonore wortels in de hedendaagse kunstmuziek – o.a. technische leiding en artistieke raad van het Gentse Nemø Ensemble – en progressieve metal – bassist en mede-schrijver van de Belgische formatie Vermillion. Cross-overs & buiten-de-lijntjes kleuren vormen centrale peilers in zijn oeuvre. Een grote passie voor het onderzoeken & creëren van [muzikaal] immersieve werelden is de drijfveer in zijn artistieke keuzes en avonturen.”Ik hoop mijn artistiek canvas, gebaseerd op het auditief, verder te kunnen inkleuren en uitbreiden a.d.h.v. interdisciplinaire samenwerkingen die nieuwe artistieke uitdagingen bieden!”

 

Simon BusSimon Bus heeft video gestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht en werkt momenteel als danser en beginnend choreograaf. “Ik zie uit naar de wisselwerking van verschillende disciplines die plaats zal vinden tijdens Talentlab.”

 

 

 

Steven IvoSteven Ivo is in 2018 afgestudeerd aan de Toneelschool in Arnhem. Hij is acteur en maakt graag  eigen materiaal. Als lid van hip-hop theatercollectief DIEHELEDING schrijft, musciseert, produceert en rapt hij. En hij maakt zelf graag Nederlandstalige liedjes op de piano. “Ik wil graag iets doen wat ik nog nooit op een vloer gedaan hebt en ik wil het gebruiken voor mijn wens om binnen nu en 3 jaar een solovoorstelling te maken.”

 

 

 

Luciënne VennerLuciënne Venner is een filmmaakster, muzikant en performer. Haar werk is persoonlijk, intuïtief en poëtisch. Ze maakt haar films als muzikant en haar muziek als een filmmaker met terugkerende thema’s als verlangen, (seksuele) identiteit, het idee van persoonlijke transformatie in een dionysische omgeving en het afwerpen van een geaccepteerd persona in ruil voor een nieuwe. In het Talentlab hoopt Luciënne een nieuwe dimensie van haar werk bloot te leggen.

 

 

Karlijn HamerKarlijn Hamer is maker en performer binnen het muziektheater. Na de opleiding aan de Toneelschool & Kleinkunstacademie (2012) volgde ze de muziektheater master TIME(2016). In haar eigen werk bouwt ze een klinkende wereld waarin het muzikale gegeven de leiding neemt. Ze werkt graag met stem. Ze rondt momenteel bij Het Laagland haar onderzoek af naar hoe ze een performance kan bouwen voor kinderen van 1,5 tot 3 jaar en hun ouders. ‘Talentlab biedt mij een kans om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Ik wil in de toekomst meer gaan samenwerken met anderen. Bovendien vind ik het interessant om als Limburger terug te keren naar mijn provincie en te ontdekken wat ik hier kan betekenen.”

(Foto’s Bjorn Frins)

Talent Lab 2018 | Residents #

Te zien: 20 en 21 april in de Bordenhal Maastricht

Talent Lab 2018

Foto: Sem Shayne

Beloftevolle makers
De deelnemers zijn grotendeels afkomstig uit de VIA ZUID-stal en geselecteerd in samenspraak met Toneelgroep Maastricht. Ze zijn multidisciplinair georiënteerd, met achtergronden in muziek, film, game development, performance, opera, choreografie, tekst en regie. De makers uit deze tweede editie van Talentlab bestaan uit Abel Enklaar (performance), Brendan Gijzen (pr, productie, muziek, film en fotografie), Mami Izumi (dans), Nienke Nasserian (klassiek zangeres), Sam Scheuermann (theatermaker), Petronella Torin (cello) en Sien Vanmaele (theatermaker).

Unieke setting en presentatie
Onder begeleiding van Paul Slangen (dramaturg Toneelgroep Maastricht) en Saartje Hoogland (creatief producent VIA ZUID) werkt het zevental van 26 maart tot 21 april 2018 samen. Met als doel elkaar te inspireren en hun kunstenaarschap verder te ontwikkelen. De makers presenteren zich ter afsluiting van de Talentlab-periode op vrijdag 20 april en zaterdag 21 april in de Bordenhal in Maastricht.

Toekomst
Saartje Hoogland VIA ZUID: “De eerste editie van Talentlab in het najaar van 2017 leverde mooie resultaten, fijne nieuwe samenwerkingen en producties op. Het heeft ons idee bevestigd dat multidisciplinair en collectief samenwerken individuele makers echt verder kan brengen. En dat de kansen en mogelijkheden voor nieuw talent er door toenemen. We zijn blij dat we samen met Toneelgroep Maastricht de talentontwikkeling in Limburg op een hoger plan kunnen tillen. Wij verwachten en hopen in de toekomst nog veel van deze talenten te horen.”

Talent Lab 2017 | Club Sandwich

Te zien: 4 en 5 november in de Bordenhal Maastricht

Talent Lab 2017

Foto Moon Saris

De komende seizoenen werken Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID voor het eerst samen met de nieuwste generatie podiumkunstenaars in een geheel nieuwe vorm en aanpak van talentontwikkeling: Talentlab. Vanaf 9 oktober zijn zeven jonge talenten met elkaar aan de slag om een interdisciplinaire presentatie voor hun eigen generatie te maken. Deze allereerste samenwerking tussen de zeven podiumkunstenaars is een spannende ontdekkingstocht.

Voor deze eerste editie van Talent Lab werken een hele maand intensief samen: Audrey Apers, Lola Bogaert, Maria Dominguez Peréz, Eefke Linssen, Tim Scheffer, Stijn Vervoort en Marie van Vollenhoven. Dit gebeurt onder begeleiding van Paul Slangen ( dramaturg Toneelgroep Maastricht en Saartje Hoogland (creatief producent VIA ZUID).

Jackie Smeets, artistiek directeur VIA ZUID: “Het is hartstikke inspirerend om te zien hoe ze op elkaar reageren, hoe ze elkaar persoonlijk en professioneel beter leren kennen. Uiteindelijk mondt dat uit in presentaties in de Bordenhal. Elkaars technieken en methodes gaan deze maand in een blender. Alles moet daarin samenkomen tot een nieuwe, authentieke voorstelling, spannend en nieuw voor makers én publiek.”

Oscar Wibaut, algemeen directeur Toneelgroep Maastricht: “In het verleden richtten we ons in het kader van talentontwikkeling op één talent. Maar daarmee sloten we de aandacht voor meerdere talenten uit. Dat vonden we te weinig. Het talent van nu is essentieel voor de ontwikkeling van de podiumkunsten in de toekomst. In samenwerking met VIA ZUID is het gelukt om één keer per jaar maar liefst zeven talenten een kans te geven. Ze worden begeleid door zowel het artistieke team als door de medewerkers achter de schermen. Bovendien worden ze nu door elkaar geïnspireerd. Wij zijn heel benieuwd naar het eindresultaat.”

single-projecten.php