Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Muzieklab

Muzieklab

In het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID krijgen talentvolle componisten, geluidskunstenaars en muzikanten de kans om te werken aan hun ontwikkeling en professionalisering. Elk jaar gaat een groep muzikale makers een intensieve werkperiode aan waar verbeelding in muziek, beeld en klank de hoofdrol speelt.

De geselecteerde nieuwe makers hebben totaal verschillende achtergronden, hun gretigheid om uit hun comfortzone te breken en dagen elkaar uit, vullen elkaar aan en hebben allen een bijzondere interesse in (vernieuwende) muziek en performance. Ze  brengen ieder hun eigen expertise en kunde in en leren elkaars creatieve systemen kennen, leren te kijken, luisteren, samen te werken en te combineren.

Er worden ook tussentijds inspiratiesessies georganiseerd, waarbij mensen uit het culturele veld workshops, presentaties en advies geven over onderwerpen als productie, ondernemerschap, artistieke inhoud en publiciteit. Hoewel het Muzieklab afgesloten wordt met een presentatiemoment is dat níet het doel van het project. De nadruk ligt juist op het proces en het onderzoek van de makers.

Muzieklab 2023

Intro in Situ en VIA ZUID selecteerden, met inbreng van Pop in Limburg en Opera Zuid, drie talentvolle makers; singer-songwriter Jelske Wilmer en de elektro-akoestische componisten/producers Rutger Muller en Edit Pajazetovic.

De startvraag was: hoe ziet muziek er over 50 jaar uit? Nieuwe technologiën en technieken blijven ons beïnvloeden maar volgens de drie muzikanten keren we iedere keer weer terug naar onze kern. Maar wat is die kern?

Zaterdag 4 februari 2023 vond in AINSI, de verzamelplaats voor de creatieve industrie in Maastricht, de aftrap van  het vernieuwde Muzieklab plaats. De geselecteerde muzikanten gingen een intensieve werkperiode aan waar verbeelding in muziek, beeld en klank de hoofdrol speelde. Op 4 maart vond de presentatie plaats, eveneens in AINSI Maastricht, gevolgd door een presentatie tijdens een Sneak Peek op 8 maart in PLT Heerlen.

Muzieklab 2023 werd mede mogelijk gemaakt door Pop in Limburg.

Muzieklab: (© Philip Driessen)

single-projecten.php