Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Danslab

Danslab

Het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID is een werkplaats waar choreografen en publiek samen nieuw werk creëren. Het lab biedt ruimte aan zowel jonge choreografen die aan het begin van hun carrière staan als aan gerenommeerde choreografen die op zoek zijn naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen via dans en beweging.

De focus van het Danslab

Onderzoek

Waarbij tijd en ruimte wordt gecreëerd voor de makers om in een onderzoeksvraag te duiken, hun handtekening te verfijnen en hun focus op een jong publiek aan te scherpen.

Publiek als co-creator

Waarbij een nieuw en jong publiek wordt uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het onderzoeksproces.

Presentatie

Waarbij de juiste context en het juiste platform worden gezocht voor de maker en zijn werk. Zowel SALLY als VIA ZUID hebben een groot netwerk ontwikkeld van podia, festivals, scholen, culturele instellingen en andere partijen waarbinnen choreografen zich kunnen verbinden aan een nieuw publiek.

Selectie

Deelnemers voor Danslab worden geworven via de netwerken van SALLY en VIA ZUID.

In 2024 maken Thirza Riphagen, Sellam El Achari en Mireia Varón Gallofré deel uit van Danslab.

Sellam El Achari (FR, 2000) groeide op in het Noord-Franse Lille. Op zijn vierde raakte hij in de ban van hiphop. Hij leerde zichzelf dansen door moves te imiteren uit filmpjes op YouTube en videoclips. Toen hij – ietsje ouder – kennismaakte met ballet en hedendaagse dans wist hij het zeker: hij moest en zou van zijn passie voor dans zijn werk maken. Sellam verhuisde naar Cannes waar hij zijn opleiding volgde aan de Pôle National Supérieur de Danse (PNSD) Rosella Hightower. Tijdens zijn studie liep hij stage bij het prestigieuze Ballet National de Marseille. Maar Nederland lonkte.

Mireia Varón Gallofré (ES 2000), is een jonge danser en maker uit Barcelona, momenteel gevestigd in Nederland. Ze is geïnteresseerd in bewegingsisolatie, vloerwerk, partnering en fysiek theater. Als maker is Mireia bezig met het vinden van manieren om kunst inclusiever te maken. Door het visuele aspect van dans in andere vormen te vertalen, wil ze een platform creëren dat toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking.

Danslab is een initiatief van SALLY Dansgezelschap Maastricht in samenwerking met VIA ZUID.

single-projecten.php