Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sneak Peek

Sneak Peek

Ga op theatrale blind date met de Sneak Peek van VIA ZUID! Ontdek onze beloftevolle makers en ontdek hun nieuwste werk.

In de Sneak Peeks tonen zij presentaties, work-in-progress of soms zelfs volledige voorstellingen. De avond start met een introductie waarin de makers een inkijkje geven in de totstandkoming van hun werk en eindigt met een nagesprek waarin het publiek vragen kan stellen en feedback mag geven.

Beleef een buitengewone avond in het theater én steun jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling!

Limburgse theaters
VIA ZUID programmeert de Sneak Peek meerdere keren per theaterseizoen in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, Theater aan het Vrijthof in Maastricht, ECI Cultuurfabriek in Roermond, Toon Hermans Theater in Sittard en het Munttheater in Weert.

Een paar weken voorafgaand aan iedere Sneak Peek wordt op de website van het betreffende theater en in onze agenda meer bekendgemaakt over het programma.

Seizoen 2023/24

16-05-2024 Toon Hermans Theater Sittard

Op donderdag 16 mei staat het duo Sebas van der Donk & Marcos Valster Da Costa Ferreira in de spotlights en geven de deelnemers aan het Muzieklab 2024 een voorproefje.

Sebas van der Donk werkt het liefst met jongeren, omdat die levensfase volgens hem bepalend is voor bijna alles. Na enkele jongerenvoorstellingen en Duh…Puberpodcast is muziek het startpunt van zijn volgende project: het album Tegenwind in samenwerking met Marcos Valster da Costa Ferreira. Voor de nummers putten Sebas en Marcos rijkelijk uit hun eigen puberervaringen en die van de jongeren met wie ze werken. Muzikaal balanceren ze tussen kleinkunst en hiphop. Marcos is de gitarist en rapper en Sebas de pianist, ukelele-speler en zanger. Tijdens de Sneak Peek voeren ze een aantal van deze nieuwe nummers live uit en vertellen ze over het maakproces en het vervolg van hun project.

In het Muzieklab, een samenwerking tussen VIA ZUID, Intro in Situ en Pop in Limburg krijgen talentvolle componisten, geluidskunstenaars en muzikanten de kans om te werken aan hun ontwikkeling en professionalisering. Elk jaar gaat een groep muzikale makers een intensieve werkperiode aan waar verbeelding in muziek, beeld en klank de hoofdrol speelt.

In de editie van 2024 gaan Koen de Witte (Solomon) Julia Warren, Wieke van Rosmalen en Nader Adabnejad een samenwerking aan. Tijdens de Sneak Peek lichten ze alvast een tipje van de sluier op.

 

12-04-2024 Theater aan het Vrijthof Maastricht

Op vrijdag 12 april zijn King Sisters te gast in de Sneak Peek met hun net in premiere gegane voorstelling Close to Harmony. Zo nauw als de levens van deze drie zussen met elkaar verbonden zijn, zo dicht bij elkaar laten ze hun stemmen klinken in een harmonie. Maar wie goed luistert, hoort dat één stem net een beetje vals klinkt.

Hoe dichter ze bij elkaar komen, hoe harder ze voor hun samenklank moeten vechten. Hoe dichtbij is te dichtbij? Waar begint het te wringen? En is het niet juist die schuring die de relatie eigenzinnig maakt? In deze fysieke, acapella performance kruipt het drietal dicht op – en misschien zelfs ín – elkaars huid. Beïnvloed door Meredith Monk, ritualistische samenzang en close-harmony muziek leggen ze hun verlangens naar en angsten voor intimiteit bloot.

De zussen Joske (actrice), Annelie (vocalist) en Marthe Koning (fysiek performer) vormen samen collectief King Sisters. Met hun zangstemmen als vertrekpunt creëren ze kunstzinnige, niet-alledaagse, muzikale performances waarin ze elkaar steeds uitdagen vanuit hun eigen disciplines. Met hun heldere klanktaal ontroeren en verontrusten ze je. Zo hoopt dit trio je te laten voelen dat het persoonlijke, zoals je stem of je familie, direct verbonden is met de wereld waarin we leven.

De Theaterkrant over de voorstelling: Close to Harmony biedt de drie zussen alle mogelijkheden om hun veelzijdigheid te tonen met hun heldere stemmen en het bereik daarvan. Dat boeit, van begin tot eind. Niet alleen vanwege zang en spel, maar ook vanwege het artistieke concept. De zussen vertellen op een speelse wijze een verhaal over identiteit en autonomie en dat doen ze beeldend en zeer geloofwaardig. Ze willen gezien worden, gewoon zoals ze zijn. Lees hier de hele recensie.

 

13-03-2024    Theater Heerlen

Op woensdag 13 maart toonde Sofie Kramer haar onderzoek en work-in-progress van haar nieuwe voorstelling Lodewijk. Een lecture performance over Lodewijk, de foetus op sterk water die ze een paar jaar geleden van een ex-schoonvader kreeg. Een bizarre gebeurtenis die haar een steek in haar buik opleverde: tien jaar geleden onderging ze in het geheim een abortus.

In de lecture performance wordt Lodewijk op een sokkel gezet en getoond aan het publiek. “Lodewijk staat symbool voor alles waar ik mee worstel, waaronder het groeiende taboe op abortus én het groeiende taboe op kinderen krijgen, en de filosofische verstrengeling van leven en dood. Alle levensvragen die Lodewijk bij mij oproept wil ik onderzoeken in deze lecture performance.”

 

23-01-2024    Toon Hermans Theater Sittard

Op dinsdag 23 januari delen Rajja Gomez Iglesias en Judith Westbroek, het tweede makersduo van ‘Artist in School’, hun ervaringen op het Graaf Huyn College.

Kan de structurele aanwezigheid van kunstenaars op een school wezenlijk bijdragen aan de sfeer en de mentale gesteldheid van zowel docenten als leerlingen bevorderen? Dit blijft onveranderd de basisvraag van ‘Artist in School’. Nadat na het eerste jaar volmondig ‘ja’ gezegd kon worden op deze vraag, is begin dit jaar een nieuw makersduo gestart op het Graaf Huyn College: Rajja Gomez Iglesias en Judith Westbroek. De werkwijze van dit duo is gebaseerd op behoeftes die ze zelf als pubers hadden op de middelbare school: ruimte voor ‘rare vragen’ en niet ‘normaal’ hoeven zijn. Met de inzet van theatrale middelen hopen zij op het Graaf Huyn een plek te creëren waar alle vragen gesteld kunnen worden. Door hun eigen schaamte, ongemak, vooroordelen en perspectieven niet weg te stoppen hopen ze tot verbinding te komen, iets waar iedereen naar op zoek blijkt te zijn.

In een theatrale presentatie hoor je over afkeuring, gêne en weerstand maar ook over kwetsbaarheid, openheid en de behoefte om gezien en gehoord te worden. Ook deelt het duo de lessen die ze geleerd hebben. Een avond voor iedereen die op een middelbare school werkt, naar een middelbare school gaat of ging óf die gewoon benieuwd is wat Rajja en Judith meemaken.

20-10-2023    Theater aan het Vrijthof Maastricht – met Edis Pajazetovic en Annelie Koning

Edis Pajazetovic is geboren in voormalig Joegoslavië. Op zijn 15e verliet hij zijn Balkan bakermat en vond hij zijn nieuwe thuishaven in Nederland. Edis ziet zichzelf als storyteller, elektro-akoestisch componist en muziekproducer. Zijn grootste passie ligt bij de poëzie; via spoken word, storttelling en rap vertelt hij zijn verhaal. Over waar hij vandaan komt en hoe hij omgaat met z’n verleden en het dagelijks leven. Zijn teksten zet hij op muziek. Tijdens de Sneak Peak zal Edis met zijn vierkoppige band een nieuwe EP releasen.

Annelie Koning is zangeres en theatermaker. Ze werkt als vocalist in de jazzscene en maakt muzikale theater performances met haar zussen Joske en Marthe in het collectief King Sisters. Op dit moment studeert ze af aan de Master of Theater in Maastricht. Daarvoor maakt ze nu een solovoorstelling. Deze avond deelt ze daar de eerste stappen van.

10-10-2023    Theater Heerlen – met Noah Janssen en Erik van de Wijdeven.

Noah Janssen (Echt 1995) studeerde in 2022 af van de Toneelacademie Maastricht. Hij werkt dit jaar aan verschillende projecten, waaronder een voorstelling geïnspireerd door de steenhouwerij van zijn vader, getiteld GEHOUWEN. Deze locatievoorstelling gaat eind oktober in première. Tijdens de Sneak Peek licht hij alvast een tipje van de sluier op.

Erik van de Wijdeven (Wageningen, 1988) studeerde in 2013 af aan de Design Academy Eindhoven. Gedreven door zijn interesse in podiumkunst als medium om mensen te raken, zette hij zijn studie voort aan de Performance opleiding op de Toneelacademie Maastricht.
Tijdens de Sneak Peek toont hij zijn voorstelling Notes on Self-soothing, een intieme, ontregelende installatie-performance als ode aan het zelfhelend vermogen van de mens.

 

16-05-2024    Toon Hermans Theater Sittard

25-06-2024    Munttheater Weert

 

21-09-2023    ECI Cultuurfabriek Roermond – met Anne en Lieke van der Vegt

In de voorstelling Haar op je tanden gaan de zussen op zoek naar hun innerlijke heks. Vanuit hun interesse in de heksenjacht 500 jaar geleden kijken ze terug naar de heks die voor hen de weg heeft vrijgemaakt, en laten haar uit as herrijzen. ‘We smijten ons voorbij de brandstapels en halen onze tong langs het vuur, vals giechelend vanuit onze heksensabbat. We brouwen een toverachtige voorstelling met magic, music, history en hystery!!!!’

Een voorstelling over huilende heksen en hysterische helden door Anne en Lieke van der Vegt. Met na afloop een vertelling van Ton van Reen, schrijver van het boek Vlucht voor het vuur, over de heksenprocessen in Limburg.

Seizoen 2022/23

Op vrijdag 18 november 2022 stonden dichter en theatermaker Merlijn Huntjes en performer en kunstenaar Laila Claessen centraal in het Pitboel Theater in Sittard, een Sneak Peek georganiseerd in samenwerking met Toon Hermans Theater Sittard.

Kunstenaar en theatermaker Rosa Vrij en choreograaf Kelly Vanneste van dansgezelschap Alienated betrokken het publiek op dinsdag 18 oktober 2022 bij bijzondere voorstellingen in ECI Cultuurfabriek. Op 2 mei 2023 waren de King Sisters hier te gast. In hun collectieve werk is de (zang)stem de verbindende factor. Tijdens de Sneak Peek toonden Joske, Annelie en Marthe alledrie solowerk waarna ze met het publiek in gesprek gingen over de overeenkomsten en verschillen die zij ervaren.

Op vrijdag 3 februari 2023 deed de Sneak Peek voor het eerst het Theater Karroessel in Geleen aan in samenwerking met Toon Hermans Theater Sittard. Noah Janssen toonde samen met Emma van den Elshout hun project Mijn 8.26% staat op ontploffen, een ongewone balletvoorstelling over ons volle hoofd. Daarnaast vertelde Sander van Egmond over het nieuwe Festival Spectaculo dat deze zomer plaats zal vinden.

In het Parkstad Limburg Theaters toonde regisseur Zorba Huisman op dinsdag 22 november 2022 haar monoloog Een stad voorbij de stad. Op woensdag 8 maart gaven choreograaf Sharon Wesseling en danser Joey Berger een uniek inkijkje in het maakproces van hun SIDEWALK-performance op het Corneliusplein die zij speciaal maakten voor dansfestival schrit_tmacher. Daarnaast presenteerden Jelske Wilmer en Rutger Muller fragmenten uit het Muzieklab.

In Theater aan het Vrijthof presenteerden Dries Notelteirs en Kikki Geron op 14 oktober 2022 hun werk. Dries toonde een fragment uit zijn solo, gebaseerd op interviews met deurwaarders. Daarnaast deelde  Kikki met haar Brecht Trio een deel van de liederencyclus rondom Kurt Weill: Eternal Road, een coproductie met Opera Zuid.
Op zaterdag 22 april was het de beurt aan de vrouwen van kunstenaarscollectief MOHA. Zij deelden hun sociaal-artistieke verkenningen en acties van het project We live here, who cares in de Maastrichtse wijk Pottenberg. Ika Schwander, afstuderend performer van de Toneelacademie Maastricht, neemt ons mee in haar beeldende universum.

Op 22 juni 2023 nodigen wij Club Lam en choreograaf Phoebe Brack uit in het Munttheater in Weert. Club Lam geeft een voorproefje van Vote en Phoebe toont het werkproces van haar nieuwe project.

Bekijk eerdere voorstellingen van de Sneak Peek

single-projecten.php