Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Winternights

Winternights

 

Dit jaarlijkse festival laat work-in-progress zien van de talenten uit de podiumkunsten van vandaag. Op verrassende locaties in Maastricht krijgen bezoekers de kans nieuw, vaak ‘onaf’ werk te zien van jonge theatermakers, performers, choreografen, componisten en beeldend kunstenaars. Al deze makers zijn verbonden aan C-TAKT, SoAP Maastricht of VIA ZUID, tevens de organisatoren van Winternights.

In een intieme en ongedwongen sfeer biedt Winternights een podium aan beloftevolle makers. Een avontuur voor zowel makers als bezoekers. Het publiek en professionals kunnen kennismaken met nieuwe namen en ideeën en makers krijgen de ruimte om hun werk te toetsen, testen en pitchen en erover in gesprek te gaan. Zie ook www.winternights.nl.

Winternights 2023 | 08 & 09 december

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december vindt de achtste editie plaats van Winternights. Vanuit de Lutherse Kerk in Maastricht is doorheen de stad werk in ontwikkeling te zien van de volgende makers; Barbara T’Jonck, Esra Copur & Philipp Carpit, Evelien Cammaert, Gerban Vaillant, Jelle Huizinga, Johannes Bellinkx & Daan Brinkmann, Karen Hendrickx, Kin Collective, MOHA, Moni Wespi en Naomi Steijger. Meer info: www.winternights.nl

Winternights 2022 | 09 & 10 dec

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december 2022 streek de zevende editie van Winternights neer in en rond de Lutherse Kerk in Maastricht.  Deze zevende editie van Winternights bestond het programma uit een breed scala aan makers die hun artistieke onderzoek presenteerden. De makers zijn allen verbonden aan en geselecteerd door de organisatoren C-TAKT, SoAP Maastricht en VIA ZUID. Dit jaar presenteerden Caroline Mathieu, Collectief Noon, De Maas, Ellen Schroven, Erik van de Wijdeven, Mirte Desmeth, Nazanin Fakoor, Pelumi Adejumo, Princess Isatu Hassan Bangura, Rita Bifulco, Sharon Wesseling en Silke van Kamp hun werk en toetsen, testen en pitchen ze dit voor en met het Winternights publiek.

Bekijk hier de aftermovie.

Winternights 2021 | 10 & 11 dec

De zesde editie van Winternights staat in het teken van diversiteit. Het programma bestaat uit een breed scala aan makers, verbonden aan de organisatoren C-TAKT, SoAP Maastricht, VIA ZUID en hun netwerk: Princess Bangura, Maria Lucia Cruz Correia (i.s.m. wpZimmer) Ehsan Hemat, Diane Mahín (i.s.m. Toneelacademie Maastricht), Caroline Mathieu, MOHA, Joris Perdieus, Florian Slangen, Naomi Steijger (i.s.m. Museum Onderweg en Limburgs Museum), Huseyin Umaysiz (i.s.m. Platform 0090), Elke Van Der Kelen en Sharon Wesseling.

De binnenplaats van Batterijstraat 48, bereikbaar via Bogaardenstraat 35, vormt het startpunt van Winternights 2021. Hier kunnen bezoekers gratis tickets krijgen voor de verschillende voorstellingen en presentaties die te zien zijn op Batterijstraat 48 en de volgende locaties in Maastricht: De Gashouder, Jan van Eyck Academie, Lutherse Kerk en The Student Hotel. Ook zijn er enkele online presentaties.

vrij 10 december, 15:00 – 17:00 uur | za 11 december, 13:00 – 17:00 uur
Meer info: www.winternights.nl

Winternights 2020 | 11 & 12 dec

De vijfde editie van Winternights speelde zich vanwege de coronamaatregelen grotendeels online af. Celine Daemen, Collectief Elan(d), Gavin-Viano, Anouk Friedli & Guus Diepenmaat, Rita Hoofwijk, Emi Kodama, Salomé Mooij, Paulien Oltheten, Jennifer Romen, TAAT, Kevin Trappeniers en Lieke van der Vegt werkten speciaal voor Winternights 2020 toe naar een bijzondere online beleving van hun werk. De online presentaties vonden plaats in verschillende Zoom-sessies met nagesprekken waarin ruimte was voor feedback. Ook waren er enkele fysieke presentaties, aangepast aan de anderhalvemeter-samenleving.

Theaterkrant over Winternights 2020

Winternights 2019 | 13 & 14 dec

De vierde editie van Winternights vond plaats op diverse locaties in het Sphinxkwartier en Statenkwartier in Maastricht. Het monumentale pand aan Batterijstraat 48, waar diverse culturele organisaties gevestigd zijn, vormde het festivalhart. De volgende makers lieten op Festival Winternights 2019 werk zien: Anoek Oostermeijer, Celine Daemen, Charlotte Goesaert, Evelien Cammaert, Jennifer Romen, Johannes Bellinkx, Lieke van der Vegt, Marcos Simoes, Marialena Marouda, Marie van Vollenhoven, Nick Steur, Reggy van Bakel, Rosa Vrij, Sebastien Hendrickx, Salomé Mooij, Timo Tembuyser & Hélène Vrijdag en Wieke van Rosmalen.

Theaterkrant over Winternights 2019

Winternights 2018 | 21 & 22 dec

In 2018 vormden de fabriekspanden van Het Radium – waarin vroeger de Bataafsche Rubber Industrie huisde – het decor van Winternights. Verschillende ruimtes in en om het KunstFront (festivalhart), het LAB-gebouw, Rubberfabriek en De Gashouder werden gebruikt als presentatieplek, atelier, pitchpodium, bar, hangout of dansvloer.

De volgende makers stonden op het programma: Anouk Friedli, Anthony van Gog, Audrey Apers, Benjamin Vandewalle, Dan Musset & Laurent Delom, Dario Tortorelli, Johannes Bellinkx, Lisa Horvath, Lola Bogaert, Maria Dominguez, Oona Libens, Patrick Housen, playField./Tim De Paepe, Rita Hoofwijk, Ruud Horrichs, Salomé Mooij, Sam Scheuermann, Sien Vanmaele, TAAT en Timo Tembuyser.

Theaterkrant over Winternights 2018

Winternights 2017 | 14, 15 & 16 dec

In 2017 lieten 17 makers in alle hoeken en gaten van het oude fabrieksgebouw AINSI hun werk zien. Op donderdag werd gestart met een tweedaags verdiepingsprogramma voor makers en vakgenoten over het vak, publiek, kansen, belemmeringen en uitdagingen. Op vrijdag en zaterdag was het tweedaagse publieksprogramma met de volgende makers: Abel Enklaar, Contenco, Dounia Mahammed, Evelien Cammaert, Germaine Sijstermans, Gökhan Girginol, Mami Izumi, Marie van Vollenhoven & Maria Dominguez, Martin Harriague, Patrizio Bucci, Rita Hoofwijk, Rutger Muller, Studio AKATAK en VONK. Ook werden FASHIONFILMS vertoond van jonge Maastrichtse makers en ontwerpers.

Winternights 2016 | 16 & 17 dec

In 2016 vond Winternights voor het eerst plaats; een nieuw preview festival waarin creatief talent het publiek trakteerde op werk in wording. Maar liefst 13 makers – verbonden aan SoAP en VIA ZUID – lieten in AINSI te Maastricht hun werk en kijk op de wereld zien. Deze multitalenten, theatermakers, performers en dansers transformeerden de vier verdiepingen van het AINSI-gebouw tot een sprankelend speelveld. Verdeeld over twee dagen was werk te zien van: Benjamin Vandewalle, Dario Tortorelli, Erik van de Wijdeven, Evelien Cammaert, Johannes Bellinkx, Nick Steur, Rita Hoofwijk, Sam Scheuermann, Sien Vanmaele, Sjaron Minailo, TAAT (Breg Horemans & Gert-Jan Stam), Tim de Paepe en studenten van de opleiding iArts o.l.v. Nina Willems.

single-projecten.php