Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Ika Schwander – é vero é vero é vero

Ika Schwander studeert in 2023 af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ika maakt beeldende voorstellingen en werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende mediums. In haar werk onderzoekt ze concepten rondom trauma, zorgzaamheid, religie, ecologie en de dood.

Met è vero è vero è vero vertrekt Ika vanuit het schilderij Judith Slaying Holofernes van Artemesia Gentileschi en het verhaal van het leven van beide vrouwen. Ze construeert een performatieve installatie waarin het publiek wordt meegenomen in een tussenruimte, waarin de grenzen tussen lichaam en sculptuur vervagen. Een surrealistische ervaring over de tijdloosheid van pijn en verzet.

è vero è vero è vero (vertaald: het is waar, het is waar, het is waar) zijn de woorden die de 17-jarige schilder Artemisia Gentileschi uitsprak tijdens een rechtszaak tegen Agostino Tassi, de man die haar verkrachtte.

In deze voorstelling wordt de geschiedenis met het nu verbonden. Waar Gentileschi in haar schilderij het hoofd van haar verkrachter af hakte, draagt maker Ika Schwander het tussen haar benen. Ika zoekt naar manieren om een verhaal te vertellen en te archiveren voor de mens over driehonderd jaar.

Credits
Concept: Ika Schwander
Spel: Oumar Dicko en Ika Schwander
Artistieke begeleiding: Lies Pauwels

VIA ZUID ziet in Ika een eigenzinnige, eigentijdse en talentvolle nieuwe maker en ondersteunt haar daarom in het kader van de jaarlijkse samenwerking met Festival Cement.

single-agenda.php