Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sneak Peek | Heerlen

Laat je online verrassen door de nieuwste generatie podiumtalent!

Woensdag 12 mei 2021 van 20.00 tot 21.00 uur

In deze online Sneak Peek van VIA ZUID en Parkstad Limburg Theaters staan dichter/schrijver Merlijn Huntjens en theatermakers/performers Laila Claessen en Lieke van der Vegt centraal.

HOK
Toen de lockdown in maart 2020 begon, besloot Merlijn Huntjens zich op te sluiten in een zogenaamd HOK (Hoog Operationele Kamer): een met zwart-gele tape omsloten vierkant op de vloer in zijn huis. Sindsdien schreef hij elke woensdag van 9 tot 5 in zijn HOK gedichten en brieven aan (niet-)bestaande mensen. Zo kreeg hij de gelegenheid om na te denken over zijn schrijver- en makerschap. Intussen bleef het HOK maar groeien: de zwart-gele tape veranderde in witte puntjes, er was ineens een al dan niet bestaande Werkgever (m/v/x), er ontstonden verschillende rituelen en Merlijn begon werkkleding te dragen. En dat terwijl niemand hem zag.

Nu, ruim een jaar later, zit Merlijn nog altijd in zijn HOK, maar met één groot verschil: het HOK wordt steeds vaker opengesteld voor de buitenwereld. Zo ook tijdens deze Sneak Peek. In een lecture performance laat Merlijn zien wat een jaar ‘hokken’ hem heeft gebracht.

Circle of Lies
Laila Claessen en Lieke van der Vegt werken sinds 2019 samen. In de voorstelling Circle of Lies onderzoeken ze de waarachtigheid van de liefde en de horizon van het hart. Laila en Lieke vertegenwoordigen hierin ieder hun eigen kijk op de liefde; uitvergroot en geabstraheerd, narratief en beeldend. Lieke, de goedgelovige romanticus en verheerlijker van het onzichtbare, probeert Laila met al haar zachtheid te overtuigen. Laila daarentegen ziet veel meer de menselijke mechanismes om met pijn en teleurstelling om te gaan. Samen met het publiek fantaseren ze zich zo dicht mogelijk bij de horror van de realiteit. Soms op abstracte wijze, ontvankelijk voor associatie, dan weer zeer gekozen geduid.

Na het tonen van videofragmenten uit de voorstelling gaan Laila en Lieke graag in gesprek met het publiek over interpretatiedrang, ‘narratief nazisme’ en wat het spelen met de afwisseling tussen abstract en concreet doet met de kijker.

Aanmelden
Tickets voor deze online Sneak Peek via Zoom zijn tot 12 mei 12.00 uur gratis verkrijgbaar via www.plt.nl. Op 12 mei ‘s middags ontvang je vervolgens de Zoom-link per e-mail.

Credits
HOK is een coproductie van De Nieuwe Oost | Wintertuin en VIA ZUID.

Circle of Lies is een coproductie van Toneelacademie Maastricht en VIA ZUID. 

single-agenda.php