Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sneak Peek | Heerlen

di 21 september 2021, 20:00 uur
Parkstad Limburg Theaters Heerlen
Tickets

Laat je verrassen door de nieuwste generatie podiumtalent!

Een Sneak Peek is een voorproefje voor publiek dat in is voor iets nieuws en het leuk vindt om beloftevolle makers op het gebied van theater, dans en muziek te ‘ontdekken’. Voor slechts 7,50 euro beleef je een buitengewone avond in het theater én steun je jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling.

In deze Sneak Peek presenteren wij vier jonge performers/theatermakers die onlangs of bijna zijn afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht: Just van Bommel, Finn Borath, Jim Buskens en Cor Langerak. Door corona waren er afgelopen jaar nauwelijks live podia om hun (afstudeer)werk te tonen en in gesprek te gaan met publiek. VIA ZUID biedt hun alsnog die kans, in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters Heerlen.

Betekenis en sentimentaliteit
Jim en Just presenteren hun bewegingsvoorstelling Rose is a rose is a rose is a rose. Deze ontwikkelden ze binnen One Night’s Dance, het talentontwikkelingstraject van Dansateliers Rotterdam. Rose is a rose is a rose is a rose gaat over de verschillende manieren om naar iets te kijken. Jim en Just onderzoeken interpretatie via het concept van deconstructie en herhaling. Hoe ontleden we betekenis? Wat maakt iets sentimenteel? En waar komt het samen?

Voordat hij naar de Toneelacademie ging, behaalde Jim zijn propedeuse aan dansacademie Codarts. Afgelopen jaar resideerde hij bij SALLY Dansgezelschap Maastricht en momenteel danst hij in de internationale tournee van choreograaf Jan Martens.

Just vertrok vier jaar geleden vanuit zijn Groningse geboortegrond naar Maastricht, op zoek naar een beetje vrijheid. In zijn werk streeft hij naar een symbiose tussen glamour en melancholie, lichtheid en verdriet. Bewegingsdynamiek speelt daarbij een belangrijke rol.

Online ‘zijn’
Finn en Cor tonen hun digitale performance Rendered Useless, speciaal gemaakt voor het internet. Een zoektocht naar wat het betekent om te ‘zijn’. Waar ben je als je online bent? Kun je er vastzitten? Op een visuele en poëtische manier creëren Finn en Cor een nieuwe manier van performancekunst waarbij fysieke locatie niet langer van belang is. Een ervaring die enkel tussen het scherm en de toeschouwer bestaat.

Vanuit een fascinatie voor de natuur, filosofie en technologie, zet Finn technische elementen op nieuwe, verassende manieren in om de verbeelding de vrije loop te laten. Zijn performances en video’s creëren een eigen universum, weg van de limieten van de realiteit.

Cor is gefascineerd door de effecten die technologie heeft op onze perceptie. In zijn theatrale installaties draait het om emotionele verbinding met technologie. Hij creëert wonderlijke en paradoxale ervaringen die nieuwsgierig maken en uitnodigen tot contemplatie.

Nagesprek
Een vast onderdeel van de Sneak Peeks is een nagesprek. Dé kans voor publiek om vragen te stellen en voor de makers om feedback te krijgen op hun werk.

single-agenda.php